Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Έγραψαν για τους Πολίτες του Βύρωνα


AΓOPAZOYME ΠOIOTIKA - ΦΘHNA ΠPOΪONTA XΩPIΣ MEΣAZONTEΣ
Οι «Πολίτες του Βύρωνα» δίνουν
μαθήματα οικιακής οικονομίας
polites-birona
Έχοντας ήδη καταγεγραμμένη στο μυαλό και στο φακό, την πρώτη εμπειρία διανομής πατάτας από τους δήμους Καισαριανής και Βύρωνα προς τους πολίτες, είναι αλήθεια πως το Σάββατο 17 Μαρτίου, πήραμε το δρόμο προς τα Νταμάρια, με έναν σκεπτικισμό για το ρεπορτάζ, αναφορικά με τη διανομή αγαθών από πολίτες προς πολίτες αυτή τη φορά. Ο σκεπτικισμός είχε να κάνει κυρίως με την οργάνωση, με την ποιότητα των προϊόντων, με τη συμπεριφορά και την ανταπόκριση του κόσμου. Με εκείνα τα ζητήματα δηλαδή που- στην πρώτη τουλάχιστον- φάση της διανομής πατάτας από τους δήμους, δε λειτούργησαν και πολύ τόσο κατά τη γνώμη δημοτών όσο και κατά την προσωπική μας. Όταν φθάσαμε στον προκαθορισμένο χώρο διανομής, διαψεύστηκε κάθε σκεπτικισμός. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η ηλιόλουστη μέρα μετά από τόσες βροχές. Γιατί αν δεν οφειλόταν στον καλό καιρό ή στα ευνοϊκά άστρα, τότε η κοινή λογική, τα απλά μαθηματικά και η συλλογικότητα ήταν αυτά που έκαναν να λειτουργήσει άψογα η πρωτοβουλία πολιτών.
Ο σωστός συντονισμός, η έλλειψη μικροσυμφερόντων, η άρτια οργάνωση, ο επαγγελματισμός των παραγωγών και η ανταπόκριση του κόσμου,  συνετέλεσαν ώστε να μην υπάρχει ταλαιπωρία, να μην υπάρχουν ουρές ή καυγάδες μεταξύ των πολιτών που έσπευσαν να παραλάβουν τα προϊόντα που παρήγγειλαν. Στην υποδοχή, υπήρχε λίστα με τα ονόματα και τον αύξοντα αριθμό παραγγελίας ενώ δίνονταν χαρτάκι με διαφορετικό χρώμα για κάθε είδος (λάδι, όσπρια, πορτοκάλια) όπου αναγράφονταν και η ποσότητα των προϊόντων. Τα προϊόντα συνοδεύονταν από πιστοποιητικά, τα στοιχεία του κάθε παραγωγού και από την απόδειξη. Συνολικά, πουλήθηκαν 5,2 τόνοι λαδιού, 2,1 τόνοι όσπριων και 1 τόνος πορτοκαλιών σε περίπου 500 πολίτες.
Η προσέλευση των πολιτών έγινε με αλφαβητική σειρά. Οι πολίτες τήρησαν τη σειρά και την ώρα προσέλευσης με αποτέλεσμα η διανομή των προϊόντων να διεξαχθεί ομαλά. Χωρίς σφυρίχτρες, ανθρώπους με φωσφορούχα γιλέκα να τρέχουν άσκοπα πέρα δώθε, χωρίς τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας ή άλλων φορέων, δεν υπήρξε ούτε μποτιλιάρισμα ούτε ουρές ούτε διαπληκτισμοί  μεταξύ των πολιτών.
Να μην παραλείψουμε να σημειώσουμε ότι όλα τα προϊόντα (λάδι, όσπρια, πορτοκάλια) ήταν άριστης ποιότητας. Αυτό μας το επιβεβαίωσαν και πολίτες που τα προμηθεύτηκαν και η ιδία κατανάλωση αυτών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί- παρόλο που οι ίδιοι οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας δεν το προέβαλαν παρά έπραξαν αθόρυβα και ανθρώπινα - πως οι «πολίτες του Βύρωνα» πρότειναν στους παραγωγούς οι οποίοι δέχτηκαν πρόθυμα και προσέφεραν δωρεάν λάδι και όσπρια, τα οποία, μέλη της πρωτοβουλίας, παρέδωσαν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.ΟΨ.Υ.) στο Βύρωνα.
Το νέο ραντεβού των «Πολιτών του Βύρωνα» με τους πολίτες, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο του Λαζάρου, στις 7 Απριλίου, οπότε και θα διανεμηθεί λάδι, μέλι, αλεύρι, όσπρια και κρασί.  Ο χώρος και ο τρόπος διανομής θα παραμείνει ο ίδιος. (πληροφορίες στο politestouvirona.blogspot.com).

Ανάρτηση από:http://neaenimerosi.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα..πως μπορώ να μπώ στην λίστα για τις 7 Απριλίου? Έρχομαι κατευθείαν εκεί? Ή γίνεται η συνεννόηση πιο πριν?

    Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για αυτό που κάνετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή