Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η ακρίβεια σε όλα τα είδη της αγοράς συνεχίζεται.


ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ  ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
μέχρι και 18,2%!

Η  ακρίβεια σε όλα τα είδη της αγοράς συνεχίζεται.

Σε μια περίοδο που ο λαός δέχεται άγρια επίθεση, οι μισθοί έχουν μειωθεί πάνω από 30% , η μείωση των συντάξεων δεν σταματά, χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης και χιλιάδες  λαϊκές οικογένειες οδηγούνται σε πτώχευση και εξαθλίωση  η κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων που παράγουν και διακινούν είδη ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης συνεχίζεται με ανατιμήσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, τον προηγούμενο Μάη σε σύγκριση με το Μάη του 2011, οι ανατιμήσεις έφτασαν ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Πιο συγκεκριμένα, σε μια γκάμα 58 προϊόντων από 5 κλάδους ειδών διατροφής, άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και ειδών ατομικής υγιεινής η σύγκριση των τιμών του προηγούμενου μήνα, με εκείνες του Μάη του 2011 μαρτυρά ότι στα 39 από τα 58 προϊόντα επιβλήθηκαν ανατιμήσεις που έφτασαν ακόμα και το 18,23% !
Μεταξύ των άλλων, κατά 10,07% ακρίβυναν τα αναψυκτικά, κατά 6% το «διατηρημένο» γάλα, κατά 4,35% το νωπό, κατά 4,01% τα σκληρά τυριά, κατά 7,29% η μαργαρίνη, 6,30% τα αλλαντικά, 8,78% τα κατεψυγμένα ψάρια, 6,9% το αλάτι και τα μπαχαρικά, 6,6% το τσάι, 7,1% οι χυμοί φρούτων, 3,1% ο καφές. Η μεγαλύτερη ανατίμηση παρατηρήθηκε στη ζάχαρη.
Σε 17 προϊόντα καταγράφτηκαν μειώσεις της τάξης του 0,1% μέχρι 4,38% και στις πατάτες 17,92%.
 Η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια στην αγορά καλά κρατεί  και αναπτύσσεται αφού οι ανατιμήσεις αυτές  λειτουργούν ως μέσο υφαρπαγής των τσακισμένων λαϊκών εισοδημάτων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η ανάπτυξη των κινημάτων των πολιτών μπορεί να μπει φραγμός στην ασυδοσία της αγοράς στο βαθμό που οι  πολίτες συνειδητοποιούν και αποκτούν μια κουλτούρα  ενεργού καταναλωτή που απαιτεί, διεκδικεί μια άλλη σχέση μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών με αμοιβαίο όφελος  κόντρα στους μεσάζοντες και τους κερδοσκόπους της αγοράς. 
 Μέσα από δίκτυα κοινωνικής συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δειλά αλλά σταθερά εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή και  διαβίωση.  Την οικονομική κρίση να την επωμιστούν αυτοί που την δημιούργησαν και όχι τα φτωχά  λαϊκά στρώματα.  


Πολίτες του Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου