Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

΄΄Χωρίς Μεσάζοντες΄΄. Κατερίνη, 9/2012 μία διαφορετική και αναγκαία εκδήλωση.

Διοργανώθηκε στην Κατερίνη(Πιερίας) το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου μία διαφορετική εκδήλωση. Η τοπική εθελοντική ομάδα δράσης κάλεσε και ανταποκρίθηκαν ομάδες και άτομα από άλλες περιοχές της χώρας σε μία εκδήλωση με ενδιαφέρον αυτό της ανταλλαγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων σε τιμές παραγωγού.
Στην εκδήλωση υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και όσων θέλουν στο μέλλον να συμμετέχουν. Το εγχείρημα της ανταλλαγής αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μπορεί να αποτελέσει μία ελάχιστη απάντηση στην συνθήκη φτώχειας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Για να υλοποιηθεί όμως αυτό το εγχείρημα(της ανταλλαγής) θα πρέπει να αναπτυχθούν ανά την ελληνική επικράτεια ομάδες δράσεις και αλληλεγγύης. Πάνω και σε αυτή την αναγκαιότητα βοήθησε η συγκεκριμένη εκδήλωση.



Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή αν και δεν υπήρξε πολύ πλούσια προπαγάνδιση της εκδήλωσης αλλά και η ημέρα Σάββατο ήταν δύσκολη, αν ήταν Κυριακή θα ήταν σχετικά καλύτερα. Παρόλα αυτά στις συζητήσεις που έγιναν φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια να διαμορφωθούν περεταίρω τα πράγματα προς όφελος των πολιτών και της οργάνωσης των κινήσεων αλληλεγγύης…




Ένα ζήτημα που προέκυψε ήταν με παραγωγούς πατάτας που ζήτησαν η τιμή διάθεσης να φθάσει τα 0,50 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι ήταν περίπου ο,30-ο,35 λεπτά. Να εξηγήσουμε εδω, πως καταρχάς υπήρξε αντίδραση και καλά έκαναν και αντέδρασαν στην προτεινόμενη τιμή παραγωγού. Η συγκεκριμένη τιμή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τιμή παραγωγού μιας και είναι γνωστό(σε όσους είναι στο εμπόριο) ότι η τιμή διάθεσης της πατάτας από τους χονδρεμπόρους-μεσάζοντες(2ο στάδιο της αγοράς, επόμενο στάδιο μετά τους παραγωγούς) είναι από 0,50-0,55 λεπτά το κιλό, αυτή την εποχή. Συνεπώς οι παραγωγοί μας δίδαξαν πως επιθυμούν μέσα από αυτή την διαδικασία "χωρίς μεσάζοντες" να πάρουν έναν μέρος από το κέρδος των χονδρεμπόρων αυτοί και όχι οι απλοί πολίτες… Αυτά υπό συζήτηση… Το ζήτημα απαντήθηκε άμεσα και στην διάρκεια της εκδήλωσης.
Η κίνηση της μάζωξης των πανελλαδικών συλλογικοτήτων των χωρίς μεσαζόντων ήταν απολύτως αναγκαία και επιτυχής, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει τόσο καλύτερη οργάνωση όσο και μεγαλύτερη ανά την Ελλάδα επέκταση του συγκεκριμένου δικτύου. Η απάντηση στην φτωχοποίηση της κοινωνίας μπορεί να βρει ένα μέρος της ΄λύσης της στην ανταλλαγή ή καλύτερη διάθεση αγροτικών προϊόντων, την υπόλοιπη απάντηση της η φτώχεια θα τη βρει από την ανατροπή των πολιτικών αποφάσεων και των καθεστωτικών σχημάτων που την αποφάσισαν και την εκτέλεσαν πάνω στην κοινωνία.
Ανάρτηση από : http://dakrygono-a.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου