Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


Η συγκυβέρνηση επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση σε όλη τη χώρα
Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες, να οδηγήσει στην ανεργία πολλούς εργαζόμενους και να εξοβελίσει την ανακύκλωση. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή των δέκα μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που υλοποιούνται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τις μονάδες σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Σέρρες και τις τέσσερις μονάδες της Αττικής.
Ηδη, την Παρασκευή 28 Δεκέμβρη υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για τη μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας, που είναι το πρώτο έργο το οποίο φθάνει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας και για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 2013 θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για όλα τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι τρεις υποψήφιοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές είναι οι:
  • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
  • Ενωση εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ
  • Ενωση εταιρειών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ - POLYECO.
Μέσα στο Γενάρη θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, το Φλεβάρη θα αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος. Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για χρονικό διάστημα 27 ετών. Αναθέτουσα αρχή είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) ΑΕ.
Για τα υπόλοιπα έργα οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ως εξής:
Πελοπόννησος: Εχει ολοκληρωθεί ο ανταγωνιστικός διάλογος για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές εντός του α' τριμήνου 2013.
Ηλεία: Στις αρχές Γενάρη 2013 ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α' εξαμήνου 2013.
Αιτωλοακαρνανία: Στις αρχές Γενάρη 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τριών προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α' εξαμήνου 2013.
Αχαΐα: Εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων η έναρξη του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Νομού Αχαΐας, η οποία αναμένεται στις αρχές Γενάρη 2013.
Σέρρες: Στις αρχές Γενάρη 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται εντός του α' εξαμήνου 2013.
Αττική: Ξεκίνησε η δημοπράτηση των τεσσάρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής με ΣΔΙΤ, με στόχο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές στις αρχές του 2013.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, δηλαδή ακόμη και την καρκινογόνα καύση. Η επιλογή θα γίνει από τους ιδιώτες επιχειρηματίες που θα αναδειχθούν ανάδοχοι, με βάση την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους και όχι βέβαια τις ανάγκες του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα θα κατασκευαστούν με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και του Ταμείου JESSICA, δηλαδή οι κατασκευαστές θα συμμετάσχουν με όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό στη χρηματοδότηση των έργων, ενώ ο λαός θα πληρώνει πανάκριβα και για την κατασκευή και για τη χρήση.
Ανάρτηση από : http://www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου