Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Eπίσκεψη εμπειρογνώμονα Ο.Η.Ε στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού


Στις 27 Απριλίου 2013  το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού επισκέφθηκε ο  κ.Cephas Lumina, ανεξάρτητος  εμπειρογνώμονας  του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του  Ο.Η.Ε, ο οποίος μελετά στην Ελλάδα τις κοινωνικές συνέπειες  των άκαμπτων πολιτικών λιτότητας που επιβάλλονται  και που ωθούν ένα διαρκώς διογκούμενο ποσοστό ανθρώπων στη χώρα μας να ζει σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας». 

Κατά την επίσκεψή του διαπίστωσε το πρόβλημα που υπάρχει λόγω της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων και άνεργων  ασθενών.  Είδε την αγωνιώδη έκκληση των ιατρών προκειμένου να αντιμετωπισθούν επείγουσες ανάγκες ανασφάλιστων ασθενών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Εκεί που ένας ανασφάλιστος για να νοσηλευθεί  είτε πρέπει να καταβάλει ό ίδιος τα νοσήλεια, είτε αυτά θα  μεταφερθούν ως χρέος  στην εφορία με  υπαρκτούς  πλέον άλλους κινδύνους, όπως  φυλάκιση κλπ. 

Ο κ Lumina ενημερώθηκε από τους εθελοντές του ΜΚΙΕ ότι με αυτή την απουσία κάλυψης διαπιστώνονται περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα καρκινοπαθών ασθενών, όπου έχουν υπάρξει  μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας τους.

Τέλος ο κ. Lumina  μας έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχουν  προτάσεις προς την πολιτεία για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Ο εθελοντής ιατρός του ΜΚΙΕ κ. Γ. Βήχας του απάντησε ότι τρόποι μπορούν να εξευρεθούν όπως για παράδειγμα η πρόταση  της δημιουργίας ειδικού ταμείου με έσοδα που θα  προκύπτουν από την ιατρική κάλυψη πολιτών άλλων χωρών. Το ΜΚΙΕ μάλιστα στηλίτευσε  την  απουσία από τις 3μ.μ  μέχρι το επόμενο πρωΐ  προσωπικού στα ταμεία των Νοσοκομείων,  με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα από τη νοσηλεία πολιτών άλλων χωρών που είναι ασφαλισμένοι και τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ανασφάλιστων πολιτών.
Ο κ. Lumina μας ενημέρωσε ότι θα περιλαμβάνονται όλα όσα διαπίστωσε  στην έκθεσή του, η οποία θα κοινοποιηθεί και στην Ελληνική Κυβέρνηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου