Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η τοποθέτηση του προέδρου του σωματείου εργαζομένων δήμου Βύρωνα στην εκδήλωση του σωματείου για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Νομίζω ότι ήταν αρκετά κατατοπιστική τόσο η τοποθέτηση του κ.Βατικιώτη όσο και το ντοκιμαντέρ που πολύ εύστοχα ανέδειξαν τη στρατηγική και μεθοδευμένη στόχευση των οικονομικών συμφερόντων να εμπλακούν και να αναλάβουν τελικά το σύνολο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εγώ θα αναφερθώ στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει ήδη διαμορφωθεί και πάνω στο όποιο εξελίσσονται όσα είδαμε στο ντοκιμαντέρ.
Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός είμαστε αντιμέτωποι με ένα οικονομικό, κοινωνικό ταξικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια με την είσοδο της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ., τον ερχομό  της τρόικας και την πρόσδεση της Ελλάδας στην πολιτική της Ε.ΕΝΩΣΗΣ έχουν επιβληθεί ριζικές ανατροπές που έχουν γυρίσει τη ζωή των εργαζομένων δεκαετίες πίσω. Μια σειρά εργασιακά συνταξιοδοτικά, μισθολογικά δικαιώματα έχουν ανατραπεί και έχουν υποστεί οριζόντιες και μεγάλες μειώσεις. Την ίδια στιγμή καταρρέουν δημόσια υγεία, πρόνοια, παιδεία καταργούνται δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ενώ μέχρι σήμερα στη χώρα μας οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία τρεισήμισι έως τέσσερις χιλιάδες συνάνθρωποί μας. Τείνουμε να γίνουμε μια κοινωνία της κατάθλιψης και των ψυχότροπων φαρμάκων.
Η ανεργία έχει γίνει ο μεγάλος εφιάλτης για κάθε εργατική οικογένεια, ΚΑΙ ταυτόχρονα αξιοποιείται η ανεργία για την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Κράτος και εργοδότες μικροί και μεγάλοι αξιοποιούν την οικονομική κρίση για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία να ξεπερνά το 32%. Το μεγαλύτερο θύμα αυτή της βάρβαρης καπιταλιστικής μνημονικής πολιτικής είναι οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιάς μας. Η εργαζομένη οικογένεια αιμορραγεί οικονομικά να τα σπουδάσει, κάνουμε όνειρα για να ζήσουν τα παιδιά μας καλύτερα από εμάς, σήμερα βλέπουμε να συντελείται το αντίθετο. Οι νέοι αναζητούν διέξοδο σε ξένες χώρες. Εάν τη δεκαετία του ‘50 , του ‘60 και του ‘70 έφευγαν οι Έλληνες από τις πόλεις και από την ύπαιθρο για τις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές καθώς η αστική τάξη των χωρών αυτών είχε ανάγκη από ανειδίκευτα εργατικά χέρια, σήμερα αναγκάζονται και φεύγουν στο εξωτερικό κυρίως τα πιο μορφωμένα μυαλά, για να αξιοποιηθούν από τις χώρες αυτές για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα των μνημονικών βάρβαρων πολιτικών η υποτίμηση του μισθού και του μεροκάματου  έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το μεροκάματο έχει διαμορφωθεί στα 20, 23 ευρώ και ο μισθός για νέους μέχρι 25 χρονών 420 ευρώ και πάνω από 26 χρονών στα 494 ευρώ το μήνα, όταν και αυτό υπάρχει και το ωρομίσθιο στα 2-2,5 και τρία ευρώ.
Την αναφορά αυτή δεν την κάνω για να υποστηρίξω τι καλά που είμαστε πριν τα μνημόνια, αλλά να καταδείξω τις βαθιές ανατροπές που έγιναν σε βάρος του λαού μας την τριετία αυτή αλλά και τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα. Να επισημάνω την ανάγκη που υπάρχει να ενταθούν οι εργατικοί, λαϊκοί αγώνες, την ανάγκη η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια που υπάρχει να μετατραπεί σε δύναμη ρήξης αντίστασης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής και της συγκυβέρνηση που την υπηρετεί και την επιβάλει.
Μπορεί το τελευταίο καιρό να έχουν κοπάσει  οι εργατικοί αγώνες, να μην  γίνονται με την ένταση, τη διάρκεια, τη μαζικότητα και τη δυναμική που απαιτείται, είναι σίγουρο όμως ότι η ταξική πάλη όχι μόνο δε σταματά αλλά και θα οξυνθεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα εξ αιτίας των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Και ασφαλώς η διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται στη συμπόρευση ή στην ενίσχυση ναζιστικών φασιστικών μορφωμάτων όπως η «Χρυσή Αυγή». Το ναζιστικό αυτό μόρφωμα είναι εφεδρεία του καπιταλιστικού συστήματος και μάλιστα στην πιο ακραία αντιδραστική φασιστική του εκδοχή, όσο και αν προσπαθεί να εμφανιστεί ως δήθεν αντισυστημική δύναμη.  
Μέσα σε αυτό το πολιτικό τοπίο πρέπει να δούμε και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τις συνθήκες των εργαζομένων αλλά και τις επιπτώσεις στους πολίτες και στο περιβάλλον.
Οι πολιτικές και οι νόμοι που επιβλήθηκαν από την αρχή του μνημονίου άλλαξαν ριζικά προς το χειρότερο την κατάσταση στους δήμους. Ήδη οι Δήμοι λειτουργούν ως το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων και εφαρμόζουν τις μνημονικές πολιτικές. Έχει περιοριστεί έως και καταργηθεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ αφού για βασικές πλευρές των πολιτικών που επιβάλλονται πλέον δεν αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια αλλά η Τρόικα, το ΔΝΤ και η συγκυβέρνηση. Είτε αυτό αφορά ζητήματα οικονομικά των δήμων, προϋπολογισμός κ.λπ., υπάρχει το παρατηρητήριο που ελέγχει και καθορίζει τον προϋπολογισμό, είτε αφορά τα ζητήματα πολιτικής προσωπικού, διαθεσιμότητας, απολύσεων, προσλήψεων. Ασφαλώς αυτό δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες που έχουν οι δήμαρχοι και τα Δ.Σ. για την πολιτική αυτή αφού την αποδέχονται και την εφαρμόζουν αλλά θα πρέπει να πούμε ότι οι περισσότεροι εάν όχι όλοι οι δήμοι πρωτοστάτησαν σε αυτή ακόμη και πριν τα μνημόνια, μέσω των πολιτικών του Καλλικράτη, των ιδιωτικοποιήσεων, της αύξησης της ανταποδοτικής πολιτικής. Μέσα από την κακοδιαχείριση, τη σπατάλη, την πολιτική των ρουσφετιών και των πελατειακών σχέσεων, την πολιτική της διαπλοκής και της ρουσφετολογίας με διάφορες επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες της τοπικής κοινωνίας, με στόχο τη διασφάλιση της παραμονής τους στην τοπική δημοτική εξουσία.
Οι μνημονικές και δημοσιονομικές πολιτικές οδήγησαν στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων και αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία τους.  Ιδιαίτερα σε δήμους όπως ο Δήμος Βύρωνα που εξ αιτίας της πολιτικής που ασκείσαι τα χρόνια  προ μνημονίου,  η δημοτική αρχή. Ο δήμος ήταν χρεωμένος και στο κόκκινο προ μνημονίου. Αντιλαμβάνεται κανείς το οικονομικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί. Ο Δήμος Βύρωνα είχε πάρει  δάνεια ύψους 18 εκατομ., παρά το δυνητικό τέλος που επέβαλε στο βυρωνιωτικό λαό (αύξηση  δημ. Τελών 176% ) για τρία χρόνια. Σε συνδυασμό με τις σπατάλες που έγιναν κυρίως την προεκλογική χρονιά του 2010  αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αρκετά χρήματα δαπανήθηκαν όχι για το κοινό καλό των βυρωνιωτών αλλά για να εξυπηρετηθεί ο στόχος επανεκλογής της δημοτικής αρχής. Σήμερα η δημοτική αρχή δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα αναγκαία αναλώσιμα υλικά για να λειτουργήσει η καθαριότητα. Αυτοκίνητα είναι παροπλισμένα γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά να επισκευαστούν και σαπίζουν. Τα σάρωθρα, δυο από τα τρία, είναι χαλασμένα, το ένα πλυντήριο το ίδιο. Εγκαταλείφτηκαν οι υπόγειοι κάδοι περισυλλογής, ένα σύστημα που αναπτύσσεται  στους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ  δήμους.  Δεν υπάρχουν ελαστικά, ενώ πολλά  οχήματα δεν έχουν περάσει ούτε ΚΤΕΟ.
Την ίδια περίοδο καταστράφηκαν οχήματα, κάδοι απορριμμάτων που θα μπορούσαν να επισκευαστούν, πουλήθηκαν για παλιοσίδερα. Δαπανηθήκαν χρήματα για αγορές που δεν χρειαζόταν, όπως έγινε λίγο πριν τις εκλογές του 2010, με τα κιγκλιδώματα των κάδων, σήμερα τα περισσότερα από αυτά είναι καταστραμμένα.
Πιο συγκεκριμένα για την καθαριότητα στην πόλη.
Να δούμε που βρισκόμασταν και σε ποιο σημείο είμαστε σήμερα.  Ο Δήμος είχε χωριστεί σε 11 τομείς και είχαμε εξαήμερη περισυλλογή των απορριμμάτων από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο σε όλη την πόλη και σε οκτώ τομείς γινόταν περισυλλογή και την Κυριακή. Αυτό διασφάλιζε μια καθαριότητα σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητική στην πόλη. Όχι μόνο από άποψη αισθητικής αλλά και από άποψη ποιότητας  ζωής, μικροβίων κ.λπ., αφού οι κάδοι δεν ξεχείλιζαν από σκουπίδια. Προβλήματα υπήρχαν στο μη επαρκή οδοκαθαρισμό της πόλης και στο μη επαρκές πλύσιμο των κάδων.
Πού βρισκόμαστε σήμερα. Από τον Ιούλιο του 2012 άλλαξε ο δήμος το πρόγραμμα περισυλλογής με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να μένουν μέσα ή και έξω από τους κάδους σε όλη την πόλη από την Παρασκευή μέχρι την Δευτέρα το πρωί που θα ξεκινά η περισυλλογή. Αφού το Σάββατο δε γίνεται περισυλλογή στη πόλη, με εξαίρεση ένα όχημα που περισυλλέγει απορρίμματα από τα  σούπερ μάρκετ. Την Κυριακή γίνεται περιορισμένη περισυλλογή με πέντε από τα εννέα καθημερινά προγράμματα, δε γίνεται σχεδόν ποτέ οδοκαθαρισμός, ενώ δε μαζεύονται και τα ογκώδη απορρίμματα.
Στα μέσα που χρησιμοποίησε ο δήμος για την περισυλλογή των απορριμμάτων ήταν και οι υπόγειοι κάδοι ένας τρόπος περισυλλογής που τον έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα ενσωματώνουν και αυτή την μέθοδο περισυλλογής για καλύτερο και πιο περιβαλλοντικό τρόπο εμείς τους καταργήσαμε.
Ο όγκος των απορριμμάτων στην πόλη.

Σήμερα ο όγκος των σκουπιδιών έχει μειωθεί σε σχέση με το 2010 κατά 30% περίπου.
Το 2013 θα περισυλλέγουν 27.000 τόνοι απορριμμάτων και θα μεταφερθούν στη χωματερή της Φυλής, εκτός των ανακυκλώσιμων υλικών πού περισυλλέγονται ξεχωριστά και η διαλογή τους γίνεται στην πηγή από τους ίδιους τους πολίτες σε τέσσερεις ειδικούς κάδους.
Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες για δημοτικά τέλη δε δαπανήθηκαν ποτέ στο σύνολο τους για το σκοπό αυτό δηλαδή την καθαριότητα και των ηλεκτροφωτισμό.
 Τα χρήματα που πληρώνει ο Δήμος για τη χωματερή στο ΕΣΔΝΑ έχουν μειωθεί γιατί: α) ο όγκος των σκουπιδιών έχει μικρύνει εξ αιτίας της κρίσης, β) περισυλλέγονται  ανακυκλώσιμα υλικά με διαλογή στην πηγή,  και γ) έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των χρημάτων που πληρώνουν ο δήμοι. 
Ιδιαίτερο οικονομικό όφελος έχει ο δήμος από τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, τη μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων υλικών,  όπως και από την τοποθέτηση αντλίας πετρελαίου για τον εφοδιασμό των οχημάτων του.
Ο αριθμός τον εργαζομένων έχει μειωθεί, από  Οκτώβριο του 2011, κατά 14%.
 Για όλο αυτό τον όγκο των απορριμμάτων εργάζονται:
·               Εννέα πληρώματα για την περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους.  Ακόμη τρία πληρώματα για τα ογκώδη απορρίμματα, δυο πληρώματα για την ανακύκλωση, ένα πλυντήριο το οποίο δεν φτάνει για να πλυθούν όλοι οι κάδοι, τα άλλα δυο είναι χαλασμένα, ένα σάρωθρο, τρεις νταλίκες και ένα τετραξωνικό όχημα που μεταφέρει τα απορρίμματα στη χωματερή, ένας φορτωτής και το συνεργείο επισκευής και συντήρησης των οχημάτων.
·               24 οδοκαθαριστές οι οποίοι δεν επαρκούν να καθαρίσουν καθημερινά τους δρόμους της πόλης. Οι περισσότεροι δρόμοι δε σκουπίζονται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και ιδιαίτερα των συναδελφισων. Για να σκουπίζονται οι δρόμοι και οι πλατείες σε όλη την πόλη χρειάζονται τουλάχιστον 40 οδοκαθαριστές.
Έχει μειωθεί δραματικά η δαπάνη για αναλώσιμα υλικά, ανταλλακτικά, ελαστικά, γεγονός που οδηγεί στη μη σωστή λειτουργία της υπηρεσίας. Υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, η τροχαία σταματά και γράφει της νταλίκες για παλιά και επικίνδυνα ελαστικά, κ.λπ. Από 60 εως 80.000 που δαπανούσε ο δήμος για ανταλλακτικά, αναλώσιμα υλικά, συντήρηση οχημάτων, σήμερα δαπανά περίπου 20.000 το χρόνο με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί η υπηρεσία,  οχήματα είναι παροπλισμένα και δεν επισκευάζονται.
 Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία μείωση των τιμών των δημοτικών τελών, ούτε για την κατοικία ούτε για την επαγγελματική στέγη. Υπάρχει μειωμένο τέλος για ορισμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως πολύτεκνες, άπορες.
Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική λογική και διαχείριση και να έχουμε και μείωση των δημοτικών τελών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που μειώθηκαν μισθοί, συντάξεις, έκλεισαν μαγαζιά κ.λπ. Τα δημοτικά τέλη να αυξηθούν στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ και να μειωθούν αντίστοιχα σε φτωχά νοικοκυριά.
 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.
Ο Δήμος Βύρωνα είναι ο μοναδικός δήμος σε όλη τη χώρα που η υπηρεσία καθαριότητας έχει οργανώσει την ανακύκλωση 4 υλικών με διαλογή στην πηγή, χωρίς συμμετοχή της ιδιωτικής εταιρείας με τους μπλε κάδους.
Αυτό έγινε μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δήμο, αφού το σωματείο αντιστάθηκε , απαίτησε και  καταργήθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ήθελε να συνεργαστεί ο δήμος με την εταιρεία με τους μπλε κάδους. Την πρόταση του σωματείου την αποδέχτηκε τελικά η δημοτική αρχή και ξεκίνησε η ανακύκλωση στις 17 Νοέμβριου το 2008 με θετικά αποτελέσματα.
Η περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών όλα αυτά τα χρόνια ανέρχεται σε 1.948  τόνους, ο δήμος έχει εισπράξει 131.255 ευρώ. Χαρτί 1.280 τόνους, αλουμίνιο 35 τόνους, πλαστικό 388 τόνους, γυαλί 241 τόνους. Τα υλικά αυτά που συγκεντρώνονται πωλούνται στο εμπόριο και τα χρήματα τα εισπράττει η δημοτική επιχείρηση και  διατίθενται  για αγορά ανταλλακτικών και άλλων αναγκών του δήμου.
Ο δήμος Βύρωνα θα έπρεπε να επιδοτείται από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, συμφώνα με τη νομοθεσία και τις οδηγίες της Ε. Ένωσης για τα ανακυκλώσιμα υλικά που περισυλλέγει.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα τέσσερα χρόνια που γίνεται ανακύκλωση δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ επιδότηση.
Εάν υπολογίσουμε και την επιδότηση που έπρεπε να εισπράξει ο Δήμος από το από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης, του ΥΠΕΚΑ τα έσοδα από την ανακύκλωση θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.
Η Δημοτική αρχή έχει ευθύνες γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν διεκδίκησε αυτά τα χρήματα, που με δική μας εκτίμηση υπερβαίνουν τα 150.000  ευρώ.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ εξ αιτίας των μνημονικών πολιτικών.
Η ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2011-2013.

Ο Νοέμβριος του 2011 είναι ο μήνας που επιβλήθηκε το νέο ενιαίο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, καταργήθηκαν τα επιδόματα και μειώθηκαν δραστικά οι αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στην καθαριότητα ανέρχεται μεσοσταθμικά περίπου στο 45% .
Συνολικά την τριετία των βάρβαρων πολιτικών των μνημονίων η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων  είναι τέτοια που έχουν ανατραπεί όλα τα δεδομένα, οικογενειακοί προγραμματισμοί και προϋπολογισμοί, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις τράπεζες, ορισμένοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ενώ άλλοι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τις σπουδές των παιδιών τους.
Το 2010 μέσω ετήσιο εισόδημα ενός εργαζόμενου στην καθαριότητα ήταν 18.300 ευρώ.  Το 2013 μέσω ετήσιο εισόδημα είναι 10. 900 ευρώ  ανά εργαζόμενο.
Αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο δραματική είναι η μείωση του μισθολογικού εργατικού κόστους, η υποτίμηση του μεροκάματου και της ίδιας μας της ζωής.
Η μείωση του μισθού των εργαζομένων εάν την δούμε σε συνδυασμό  με τη μείωση του μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, γιατί στην οικογένεια δεν εργάζονται όλοι στο δημόσιο, μπορεί να δει πώς έχει αλλάξει δραματικά η  ζωή των εργαζομένων, με βίαιο τρόπο εξ αιτίας των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων.
Η καπιταλιστική κρίση που είναι δομική κρίση του συστήματος αξιοποιείται και διαμορφώνεται ένας κοινωνικός, εργασιακός, μισθολογικός  μεσαίωνας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και γενικότερα τα μικρά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Η μόνιμη σταθερή εργασία και οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού αποτελούν παρελθόν.

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ 420  - 490 ΕΥΡΩ.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι :
Η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ μέχρι σήμερα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει τεράστιες ευθύνες για τις παραλήψεις, τις ανεπάρκειες, την ιδιωτικοποίηση ορισμένων τομέων της υπηρεσίας καθαριότητας, τα υψηλά δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες.  
Έχει ευθύνες γιατί 38 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση που διαχειρίζεται τον τομέα αυτό δεν κατάφερε να ασκήσει μια πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, που να στοχεύει στην αξιοποίηση των απορριμμάτων μέσα από την τεχνολογία, την ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή υλικών στην πηγή, μειώνοντας ουσιαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στη χωματερή, δεν απαίτησε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντίθετα τα συλλογικά όργανα των δημάρχων, αλλά και τα Δημοτικά Συμβούλια στήριξαν και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και στον τομέα αυτό. Συμπράττουν  να μπουν οι ιδιωτικές  εταιρείες στη διαχείριση των απορριμμάτων. 
Ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα που έχει πληρώσει η Ελλάδα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές που λειτουργούσαν και ορισμένες λειτουργούν ακόμη και σήμερα.
Μπορεί να υπάρξει πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς ιδιωτικοποίηση, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο περιβάλλον;
 Ναι μπορεί να υπάρξει.  Για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρξει αντίσταση, σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή της πολιτικής της συγκυβέρνησης, του Δ.Ν.Τ., της Τρόικας και των δημάρχων που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Σύγκρουση και ανυπακοή στην πολιτική που προωθεί Γερμανός επίτροπος  Χουφτελ, μέσα από τις συναντήσεις του με δημάρχους και την ελληνογερμανική συνέλευση στη Νυρεμβέργη, στην οποία έδωσαν το παρόν 60 δήμαρχοι μεταξύ αυτών και ο κ. Χαρδαλιάς.  Σύγκρουση με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων. Την πολιτική της διαθεσιμότητας που οδηγεί σε απολύσεις.








Τι προτείνουμε ως σωματείο
Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
ΡΙΖΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
Η  ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ  ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ.
ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ο Δήμος να αγωνιστεί και να μπει εμπόδιο μαζί με τους εργαζόμενους και τους πολίτες, στην προωθούμενη πολιτική της ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων και της πολιτικής των απολύσεων, μέσω της διαθεσιμότητας και της δήθεν αξιολόγησης.
Να διεκδίκηση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Να απαιτήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι να αξιοποιεί τη μνημονική νομοθεσία και να απασχολεί ανθρώπους με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης και  για πέντε μήνες.
Να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο και τα προγράμματα περισυλλογής των απορριμμάτων στην πόλη.
Να γίνεται περισυλλογή των απορριμμάτων όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Να  γίνεται οδοκαθαρισμός σε όλη την πόλη. Να πλένονται οι δρόμοι και οι πλατείες. Να πλένονται οι κάδοι σε όλους τους δρόμους της πόλης.
Τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες για την καθαριότητα να διατίθενται στο σύνολό τους για το σκοπό αυτό.
Να αγοραστούν ανταλλακτικά, να   επισκευαστούν άμεσα όλα τα οχήματα. Να περάσουν ΚΤΕΟ. 
Να ενισχυθεί η ανακύκλωση άμεσα με την τοποθέτηση και άλλων κάδων στην πόλη.  Να επεκταθεί η ανακύκλωση και σε άλλα υλικά και πρώτα από όλα σε μεταλλικές, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές  συσκευές και γενικά πάσης φύσεως μέταλλα.
Να προχωρήσει ο δήμος:
ð    στην κομποστοποίηση, ξεκινώντας από την υπηρεσία πρασίνου του δήμου και στη συνέχεια να γίνει και σε συνεργασία με τους πολίτες.
ð    στη συλλογή των τηγανελαίων και για περιβαλλοντολογικούς όρους αλλά και γιατί υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα να μετατρέπονται σε βιοντίζελ. Θα μπορούσε να ξεκίνησε πιλοτικά ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τα καταστήματα εστίασης και σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα και τους παιδικούς σταθμούς κα να καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης ενός η και περισσοτέρων παιδικών σταθμών.
ð    στη περισυλλογή ρούχων  τα οποία πολλά από αυτά θα μπορούν να δίνονται σε άπορους, άστεγους συνανθρώπους μας, σε συνεργασία με τα κινήματα και τα δίκτυα αλληλεγγύης.
ð    Η ενίσχυση της ανακύκλωσης εκτός από τα περιβαλλοντολογικά οφέλη, θα ενισχύσει τα έσοδα του δήμου όχι μόνο από την πώληση των υλικών αλλά και από τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που πηγαίνουμε στη χωματερή (45 ευρώ ο τόνος), και από την επιδότηση που οφείλει να μας καταβάλει το σύστημα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών. Μας είναι δύσκολο να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους μετά σύμμικτα απορρίμματα και στη συνέχεια κάνει  διαλογή με αμφίβολα αποτελέσματα να διαχειρίζεται τα χρήματα της επιδότησης, ενώ ο δήμος Βύρωνα να μην έχει πάρει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ επιδότηση παρά τα όσα προβλέπει  ο νόμος.  Τα δημοτικά τέλη να αυξηθούν στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ και να μειωθούν αντίστοιχα σε φτωχά νοικοκυριά.
ð    Να δημιουργηθεί ειδικός κωδικός στο προϋπολογισμό του δήμου και η διαχείριση των χρημάτων της ανακύκλωσης να γίνεται απευθείας από το δήμο, χωρίς την εμπλοκή της Δ. Επ.
Κεντρικό ρόλο για να πετύχει ένα τέτοιο σχέδιο έχουν οι πολίτες. Οι οποίοι πρέπει να ενημερωθούν και να δοθούν και κίνητρα για τη συμμετοχή τους. Θα μπορούσε π.χ. μια πολυκατοικία να  έχει κάδους ανακύκλωσης και από τα υλικά που περισυλλέγει να έχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη. Εξαιρετικό ρόλο θα πρέπει να έχει η εκπαιδευτική σχολική κοινότητα στη διαδικασία αυτή.
Αυτή η πολιτική πρόταση που καταθέτουμε θα έχει εκτός από την καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση και την ποιότητα ζωής στην πόλη, και οικονομικά ωφέλει για το δήμο, θα μπορούσαν και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν και μείωση των δημοτικών τελών να γίνει προς όφελος των πολιτών.
Όλα αυτά για να γίνουν χρειάζεσαι σύγκρουση με καθεστωτικές νοοτροπίες κα πρακτικές. Να εξαλειφτούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και σπατάλης. Χρειάζεται εργατικός και κοινωνικός, λαϊκός έλεγχος, για τα οικονομικά του δήμου αλλά και για την εφαρμογή των αποφάσεων. Ουσιαστική κατάργηση του αμαρτωλού καθεστώτος της εργολαβίας. Ανθρώπινη καθαρή πόλη, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους και μισθό ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται σε βαριές και επικίνδυνες συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε χάσει στο παρελθόν δυο συναδέλφους μας στην διάρκεια της εργασίας. Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να δείχνει   ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους αυτούς και να είναι στο κέντρο της προσοχής της. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να διασφαλίσει η Δ. Αρχή να δίνεται το μπουκάλι το γάλα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. Να δίνονται μέσα ατομικής προστασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Να γίνονται ιατρικές εξετάσεις, και να δημιουργηθούν ατομικοί φωριαμοί για τους εργαζόμενους και να υπάρξει πλυντήριο για τον ρουχισμό ώστε να μην μεταφέρονται τα κάθε λογής μικρόβια στο σπίτι. Να πληρώνονται οι υπερωρίες στην ώρα τους και να μην χρειάζεται να κάνουμε στάσεις εργασίας- απεργίας για ζητήματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Να παρθούν μετρά για τον τρόπο καθαρισμού των λαϊκών αγορών, ωράριο, συνθήκες εργασίας κ.λπ.
Όσο η δημοτική αρχή ευθυγραμμίζεται με τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων θα μας βρίσκει απέναντι της. Απαιτούμε να συγκρουστεί, μαζί με τους εργαζόμενους στο δήμο, με την πολιτική της συγκυβέρνησης  ώστε να μην μπει στο καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης κανένας εργαζόμενος. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Να μην δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες και σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Το σωματείο μας  προτείνει και διεκδικεί μια  πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων μακριά από την εμπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων και σε αντίθεση και ρήξη με τις προωθούμενες πολιτικές, προς όφελος των δημοτών αλλά και των εργαζομένων στο δήμο. Αγωνιζόμαστε για μια πολιτική που να έχει στόχο της ένα κεντρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα, μακριά από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Με κεντρικό πυρήνα την ενίσχυση της ανακύκλωσης,  με διαλογή των υλικών στην πηγή.  Άμεσος στόχος πρέπει να είναι τα απορρίμματα που θα φτάνουν στους ΧΥΤΥ για υγειονομική ταφή να είναι όσο το δυνατό λιγότερα και ύστερα από επεξεργασίες των απορριμμάτων με τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον και όχι την καύση.
Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης σε ένα κοινό αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική των βάρβαρων πολιτικών, των απολύσεων, της διάλυσης του δημόσιου τομέα και των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα των δήμων.
Δεν υπερασπιζόμαστε τη σημερινή πολιτική και την κατάσταση που υπάρχει στο δημόσιο και τους δήμους, χρειάζονται τομές και διαφορετικές πολιτικές αλλά οι ανατροπές που σήμερα προωθούνται δεν εξυπηρετούν τους πολίτες και τους εργαζόμενους αλλά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό προσωπικό σε δημοτική και κεντρική εξουσία που τα υπηρετεί.
Καθήκον όλων όσων είμαστε τα θύματα αυτής της πολιτικής να δράσουμε από κοινού, διατηρώντας ο καθένας την αυτοτέλεια του και να συμβάλουμε όλοι μαζί στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της τοπικής και κεντρικής εξουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου