Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ



11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 Μαρτίου 2014

Πάρε και εσύ μέρος,  στήριξε και  εσύ το κίνημα χωρίς μεσάζοντες. Είναι προς όφελος όλων μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την βάρβαρη πολιτική τους και να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση.
Η πρωτοβουλία Πολίτες του Βύρωνα συνεχίζουν την δράση τους για διανομή προϊόντων  χω­ρίς με­σά­ζο­ντες. 
Τα φώτα της δημοσιότητας  και  οι  τη­λε­ο­πτι­κές κάμερες δεν έχουν πλέον λόγο να προβάλλουν τέτοιες δράσεις, αφού αυτές  στο βαθμό που συνεχίζουν και ριζώνουν, γίνονται επικίνδυνες και ενοχλητικές για τα οικονομικά συμφέροντα και τους κρατούντες, που θέλουν να συνεχίζεται το μοντέλο των μεσαζόντων και των κερδοσκόπων στην αγορά των προϊόντων  διατροφής.
 Χιλιάδες πολίτες όμως που είναι θύματα της οικονομικής κρίσης και των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται, συνεχίζουν να αγκαλιάζουν αυτά τα κινήματα, να εξυπηρετούνται από αυτά και δειλά δειλά να ξεδιπλώνονται ιδέες και δράσεις αναζητώντας την δημιουργία διαφορετικών σχέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους πολίτες καταναλωτές, αποκλείοντας τους μεσάζοντες και τους κερδοσκόπους.
Η δράση των πολιτών για προϊόντα χωρίς μεσάζοντες δεν επιδιώκει να γίνεται μια ακόμη λαϊκή αγορά στην πόλη. Επιδιώκει κάτι πολύ διαφορετικό ανάμεσα στη σχέση παραγωγού πολίτη καταναλωτή. Για αυτό απευθύνεται κυρίως στους πολίτες και στους παραγωγούς εκείνους που αναζητούν μια άλλη σχέση διακίνησης των προϊόντων διατροφής. Να φτάνουν  τα καλά ποιοτικά προϊόντα από το χωράφι στο σπίτι,  χωρίς την διαμεσολάβηση μεσαζόντων. Θέλουμε να φτιαχτεί ένα δίκτυο πρωτοβουλιών που θα συμμετέχουν μέσα σε αυτό κινήματα, παραγωγοί και πολίτες που ενσυνείδητα επιλέγουν το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, όχι ευκαιριακά για αγορά μόνο φτηνών προϊόντων.
Οι κινηματικές δράσεις χωρίς μεσάζοντες  πιέζουν τις αγορές να ρίξουν τις τιμές στα ράφια ή να κάνουν προσφορές σε πολλά προϊόντα. Οδήγησαν τους Δήμους να δημιουργήσουν νέες λαϊκές  διάθεσης προϊόντων. Έδωσαν  την δυ­να­τό­τη­τα για φθη­νά και ποιο­τι­κά τρόφιμα χω­ρίς κα­πέ­λο α­πό τους με­σά­ζο­ντες και αυ­τός είναι ο βασικότερος λόγος που τα κινήματα αυτά τα αγκάλιασε ο κόσμος. Πάνω σε αυτό αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι της αναζήτησης διαφορετικών εναλλακτικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, σχέσεις που θα μπορούσαν να αναζητηθούν  στη κατεύθυνση  οικοδόμησης μιας αλληλέγγυας κοινωνικής  οικονομίας. Οικονομίας που θα στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος, στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό των δικαιωμάτων, στον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων, στην ελεγχόμενη  χρήση λιπασμάτων, στην προστασία της φύσης,  στο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων όσων εργάζονται για να παραχθούν τα προϊόντα, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στο δίκαιο κέρδος του παραγωγού κ.λ.π.
Ασφαλώς απέχουμε πολύ σήμερα από να γίνουν πράξεις οι  παραπάνω σκέψεις.  Πρόκειται για μια διαδικασία καθόλου εύκολη αφού συγκρούεται και με οικονομικά συμφέροντα, με τις κυρίαρχες εμπορευματικές σχέσεις διακινήσεις των προϊόντων, νοοτροπίες δεκαετιών και με αρνητικές εμπειρίες συνεταιριστικών μορφωμάτων κ.λ.π.
Σήμερα μέσα από τις δράσεις αυτές γίνονται  τα πρώτα σημαντικά βήματα και σας καλούμε να συμμετέχετε και να τις στηρίζετε. 
Στην 11η συνάντηση που ετοιμάζουμε για το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014, επιδιώκουμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης. 
Είμαστε σε συζητήσεις με τους παραγωγούς όπου τους καλούμε εκτός από το να προσφέρουν τρόφιμα σε άπορες οικογένειες, όπως κάνουν σε κάθε συνάντηση,  να κάνουν ειδική έκπτωση στους άνεργους και στους άπορους που θα θελήσουν να αγοράσουν τρόφιμα. Πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί θα ανταποκριθούν και θα δείξουν την αλληλεγγύη τους .
Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετέχετε και  να στηρίξετε τις δράσεις των Πολιτών του Βύρωνα.

Σας περιμένουμε στην 11η συνάντηση, 
Σάββατο 1 Μαρτίου 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου