Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΑΤΕ καταγγέλλει "συστηματική προσπάθεια αναβίωσης αμαρτιών του παρελθόντος"

      Για "συστηματική προσπάθεια αναβίωσης αμαρτιών του παρελθόντος" καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) τρεις δήμους μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βύρωνα. Η καταγγελία αφορά συγκεκριμένα τους δήμους Βύρωνα, Κηφισιάς και  Αγίων Αναργύρων-Καματερού, οι οποίοι σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΣΑΤΕ στις 31/10 επιχειρούν να παρακάμψουν απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να δημοπρατήσουν έργα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, με το σύστημα της μελετοκατασκευής, το οποίο έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ως αδιαφανές, φαύλο και ζημιογόνο για το δημόσιο συμφέρον.
     Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το συγκεκριμένο θέμα , παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό δημοσίευμα του capital.gr προς ενημέρωση των συμπολιτών μας και περιμένουμε άμεσα διευκρινήσεις από την δημοτική αρχή.

                                                                  ΠΟΛΙΤΕΣ   ΤΟΥ  ΒΥΡΩΝΑ




Ο ΣΑΤΕ καταγγέλλει "συστηματική προσπάθεια αναβίωσης αμαρτιών του παρελθόντος"


Τρεις Δήμοι της Αττικής και συγκεκριμένα της Κηφισιάς, του Βύρωνα και των Αγίων Αναργύρων-Καματερού, επιχειρούν να παρακάμψουν απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να δημοπρατήσουν έργα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, με το σύστημα της μελετοκατασκευής, το οποίο έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ως αδιαφανές, φαύλο και ζημιογόνο για το δημόσιο συμφέρον, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΑΤΕ.

"Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για κοινά έργα ανάπλασης χώρων, τα οποία, με απόφαση του υπουργού ΥΜΕΔΙ της 6ης Σεπτεμβρίου 2013, εξαιρούνται σαφώς από τη δυνατότητα δημοπράτησης με το σύστημα της μελετοκατασκευής".
"Για να παρακάμψουν την απόφαση αυτή και οι τρεις Δήμοι (κατά σύμπτωση !)", σημειώνεται στην ανακοίνωση, "ανασύρουν  υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης δεκαετίας, με τις οποίες κατ’ εξαίρεση τους δινόταν δικαίωμα δημοπράτησης με το σύστημα της μελετοκατασκευής, κάτι που γινόταν εκείνη την περίοδο συστηματικά και είχε καταγγελθεί από το σύνολο του εργοληπτικού κόσμου ως αιτία σκανδαλωδών πράξεων και οπωσδήποτε αδιαφάνειας.

Και οι τρεις Δήμοι (δεύτερη σύμπτωση !) προκήρυξαν τη δημοπράτηση των συγκεκριμένων έργων για τις 2 Δεκεμβρίου 2014, ενώ (τρίτη σύμπτωση !) και οι τρεις επέλεξαν παρεμφερή έργα, ανάπλασης χώρων, που ούτε εξειδικευμένα είναι, ούτε επείγοντα, προκειμένου να  εκδηλώσουν την... απείθεια τους, στην υπουργική απαγόρευση".

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΑΤΕ εκτιμά πως πρόκειται για "συστηματική προσπάθεια αναβίωσης αμαρτιών του παρελθόντος" κι αυτό υπογραμμίζει στις αντίστοιχες επιστολές καταγγελίες που έστειλε στους τρεις Δήμους και κοινοποιεί τόσο προς τους υπουργούς ΥΜΕΔΙ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, καθώς και προς άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Καλεί, μάλιστα, τους Δήμους να ακυρώσουν αμέσως τις παράνομες δημοπρατήσεις.

Οι οποίες συγκεκριμένα είναι οι εξής:

1. Δήμος Κηφισιάς:Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην Περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.781.000 ευρώ, ενώ, ως δήθεν νομική κάλυψη, ανασύρθηκε απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για κατ’ εξαίρεση δημοπράτηση με το σύστημα μελετοκατασκευής της 9ης Απριλίου 2008 (πριν εξίμισι χρόνια).

2. Δήμος Βύρωνα: Ανάπλαση περιοχής προσφυγικών στον Καρέα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.169.491,53 ευρώ και η απόφαση για κατ’ εξαίρεση δημοπράτηση με το σύστημα μελετοκατασκευής που επικαλείται ο Δήμος έχει ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2006 (πριν οκτώ χρόνια).

3. Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού: Διαμόρφωση και Δημιουργία χώρων πρασίνου στην οδό Γ. Παπανδρέου και σε πλησίον κοινόχρηστους χώρους, με προϋπολογισμό 3.539.325 ευρώ, με επίκληση απόφασης κατ’ εξαίρεση δημοπράτησης με το σύστημα της μελετοκατασκευής, που έχει ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2009 (πεντέμισι χρόνια).

Όπως επισημαίνει ο ΣΑΤΕ στις επιστολές του προς τους Δήμους, το διάστημα των οκτώ, εξίμισι και πεντέμισι χρόνων, αντίστοιχα «ήταν επαρκέστατο προκειμένου, εάν το έργο ήταν πραγματικά αναγκαίο να εκτελεστεί, να είχαν αναληφθεί οι σχετικές ενέργειες για την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης - αφού οι προμελέτες υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια -  ώστε το έργο να δημοπρατηθεί ως τυπικό δημόσιο έργο και όχι με το φαύλο σύστημα της μελετοκατασκευής», αλλά και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος να «ξεθάβετε μία Υπουργική Απόφαση που έχει υπογραφεί προ πολλών ετών, αντίθετα προς την γενικευμένη ρητή απαγόρευση δημοπράτησης παρόμοιων έργων με το σύστημα μελέτη - κατασκευή που ισχύει ήδη πέραν του έτους με σχετική Υπουργική Απόφαση».



Πηγή:www.capital.gr   
http://www.capital.gr/News.asp?id
=2145055




1 σχόλιο:

  1. Ποιοι μεθοδεύουν αυτές τις αναθέσεις? Μήπως είναι οι ίδιοι που μεθοδεύσαν το κολυμβητήριο των 20εκ ευρώ και το σχολείο στον Καρέα των 6εκ. ευρώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή