Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Δελτίο τύπου: Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 στο χώρο της Λαμπηδόνας η πρωτοβουλία "Πολίτες του Βύρωνα" οργάνωσε συζήτηση με τον οικονομολόγο Παπαδάτο Φάνη με θέμα: Η ελληνική οικονομία των μνημονίων σε σημείο καμπής. Εξελίξεις και προοπτικές. Η συζήτηση απέσπασε το ενδιαφέρον όλων όσων συμμετείχαν αφού είχαν την δυνατότητα να θέσουν καίρια ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις για τα ζητήματα της οικονομίας.



  • Ο κ. Παπαδάτος μεταξύ άλλων ανάφερε ότι:
… Όταν τα κέρδη των καπιταλιστών υποχωρούν η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, αφού μειώνεται το ποσοστό κέρδους. Έκανε μια περιοδολόγηση της κρίσης από το 1970. Μίλησε για την πετρελαϊκή κρίση, την κρίση στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, την κρίση του Μεξικού, την κρίση του 2007 έως και σήμερα. Τόνισε ότι η κρίση είναι παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική, καθώς και ότι κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς και όχι ευθύγραμμα αλλά με σπειροειδή τρόπο.

Ανέφερε ότι ο ελληνικός καπιταλισμός και η άρχουσα τάξη εντάχθηκε στην ΕΟΚ και στην συνέχεια την Ε. Ένωση, την ευρωζώνη και το ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της ένταξης ήταν να ενταθούν τα κρισιακά φαινόμενα της ελληνικής οικονομίας, μιας οικονομίας αδύναμης.

Το πρόγραμμα του μνημονίου σε συνεργασία με την Ε. Ένωση και την αστική τάξη της χώρας έχει σαν σκοπό του να δημιουργήσει μια οικονομία που το κέντρο βάρους θα βρίσκεται στον ιδιωτικό και όχι στον δημόσιο τομέα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν χαμηλό κόστος με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις κ.λπ. Για αυτό τα πέντε τελευταία χρόνια κινήθηκαν και κινούνται στην λογική τα πάντα να δοθούν στους ιδιώτες, όλες οι κερδοφόρες λειτουργίες του δημοσίου να ιδιωτικοποιηθούν, ελάχιστες να μείνουν στο κράτος και διαμορφώθηκε μια επιθετική πολιτική σε βάρος του λαού και της χώρας. Η εφαρμογή του μνημονίου έγινε με την μέθοδο της θεραπείας σοκ, οδήγησε στην υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25% ενώ το χρέος προς το ΑΕΠ από 120% ξεπέρασε το 145% αρχικά και σήμερα βρίσκεται περίπου στο 170%. Αναφέρθηκε στο PSI και τις ολέθριες επιπτώσεις που είχε στα ασφαλιστικά ταμεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με το κούρεμα των ομολόγων.
 
... Σήμερα έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του μνημονίου και έχει αφήσει πίσω του στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ερείπια. Ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, μετανάστευση νέων ελλήνων στο εξωτερικό κ.λπ. Ταυτόχρονα η διεθνής κρίση και η κρίση στην ευρωζώνη συνεχίζεται και αυτό δυσκολεύει την ανάκαμψη. Ο ομιλητής εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης-στασιμότητας, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα φτάσει στο 2,9% που ισχυρίζονται, ακόμη και εάν δεν υπήρχαν οι εκλογές δεν θα ξεπερνούσε το 1,5% το 2015. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει όλη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ανατραπεί μέσα από την νέου τύπου ανάπτυξη με κέντρο τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή δεν μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απασχόληση, ώστε να μειωθεί η ανεργία από 1,5 εκατομμύριο ανέργους να πέσουμε έστω στις 800.000. Δυστυχώς αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Και είναι δύσκολο να γίνει γιατί απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% το χρόνο συνεχόμενα για μια δεκαετία ώστε να απορροφηθούν αυτοί οι άνθρωποι στην παραγωγή. Ο λαϊκός κόσμος πλήττεται όλο και περισσότερο και δεν φαίνεται αυτό να αλλάζει. Τόνισε επίσης ότι η μονομερή διαγραφή του χρέους είναι μια λύση στο βαθμό που υπάρχει σχέδιο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην έλλειψη ικανού εργατικού λαϊκού κινήματος να παρέμβει δυναμικά στις εξελίξεις και να μπορεί να βάλει την σφραγίδα του. Η αδυναμία αυτή του κινήματος παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και στο τι τελικά θα γίνει. Μια άλλη πολιτική στηριζόμενη στο λαϊκό κίνημα θα μπορούσε σε σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές να προχωρήσει μεταξύ άλλων σε έλεγχο κεφαλαίων και συναλλαγών, να βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, να ξεκινήσει αναδιάταξη της αγροτικής οικονομίας και μια σειρά άλλα μέτρα σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την πολιτική των μνημονίων και της Ε. Ένωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική που ασκείται και με την ψήφο του λαού στις επερχόμενες εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια μέτρα προσωρινής ανακούφισης μπορεί να υπάρξουν ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους παραβρισκόμενους για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από την έξοδο από το ευρώ και την διαγραφή του χρέους, την γεωπολιτική θέση της χώρας, για την πολιτική της Ισλανδίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της επιδράσεις που θα έχει η διαφανή αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων στις εκλογές σε βάρος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των κομμάτων που υπηρετούν την βάρβαρη πολιτική των μνημονίων και της Ε. Ένωσης υπό την Γερμανική ηγεμονία της Μέρκελ.

Αθήνα, 19/01/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου