Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Σημαντική σύσκεψη φορέων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα μετά από πρόσκληση του Σωματείου Εργαζομένων



Σημαντική σύσκεψη φορέων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα μετά από πρόσκληση του Σωματείου Εργαζομένων



Την Τρίτη 3/3 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη των φορέων της πόλης μας έπειτα από πρόσκληση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση από το Σωματείο Εργαζομένων και η συζήτηση με τους φορείς για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση στο Δήμο Βύρωνα.






Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα στην αναλυτική παρουσίαση που έκαναν παρέθεσαν σειρά ποσοτικών και αριθμητικών στοιχείων για την διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και γενικότερα την καθαριότητα στην πόλη μας. Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης παρά τα υψηλά δημοτικά τέλη, η κακή οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού ιδιαίτερα στον τομέα του οδοκαθαρισμού, η απαξίωση της ανακύκλωσης και γενικά οι κακές πολιτικές που ασκήθηκαν από τις Δημοτικές Αρχές τα τελευταία χρόνια, έχουν συντελέσει σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων στην διαπίστωση ότι η καθαριότητα της πόλης είναι προβληματική σε όλους τους τομείς. Ειδικά για την ανακύκλωση το Σωματείο Εργαζομένων κατέθεσε την άρνησή του σε οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτικής εταιρείας (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε) στη διαχείριση των απορριμμάτων-ανακύκλωση του Δήμου Βύρωνα. Ζήτησε την αναδιοργάνωση της ανακύκλωσης με στόχο την αναβάθμισή της και να διεκδικήσει ο Δήμος την επιδότηση από την κυβέρνηση για τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγει.

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των παρευρισκομένων φορέων τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της ανακύκλωσης στην πόλη μας, ορισμένοι μάλιστα κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για διάφορα στάδια της διαδικασίας ανακύκλωσης. Κοινός τόπος όλων ήταν η σημασία που αποδίδουν στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και στην ανακύκλωση καθώς και στον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο φορέας διαχείρισης.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση της δικής μας πρωτοβουλίας. Οι πολιτικές που αναπτύσσονται στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι άμεσα συνδεμένες με την δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομία. Τα ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια για την διαχείριση των απορριμμάτων και τους τρόπους ανακύκλωσης στοχεύουν στα όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Βρίσκονται σε αντίθεση με τα κοινωνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούν την δημόσια υγεία ούτε στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το συμφέρον της κοινωνίας βρίσκεται σε μια διαχείριση που θα συνδυάζει το κοινωνικό, το περιβαλλοντικό και το οικονομικό όφελος. Μία πολιτική που θα ενσωματώνει τις καλύτερες πρακτικές διαχείρισης και θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και στην ανακύκλωση υλικών με προ-διαλογή στην πηγή. Μία διαχείριση που θα αξιοποιεί την κοινωνική συμμετοχή και θα έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Στην πόλη μας εφαρμόστηκε εδώ και χρόνια πρόγραμμα ανακύκλωσης με προ-διαλογή στην πηγή. Μέχρι σήμερα οι πολιτικές που αναπτύχθηκαν από τις Δημοτικές Αρχές δεν στήριξαν το συγκεκριμένο σχέδιο με συνέπεια η ανακύκλωση στην πόλη μας να βρίσκεται σήμερα σε διαρκή φθίνουσα πορεία, ανάλογη με την γενική εικόνα της πόλης και φυσικά της καθαριότητας. Δυστυχώς και η σημερινή Δημοτική Αρχή του κ. Κατωπόδη δεν αποδίδει το σύνολο των δημοτικών τελών που εισπράττει από τους δημότες μέσω της ΔΕΗ αποκλειστικά στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό όπως έχει υποχρέωση. Αυτό οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα στην καθαριότητα της πόλης και την ανακύκλωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ενώ εισπράττει περισσότερα από 4 εκ. ευρώ από δημοτικά τέλη δεν έχει να διαθέσει μερικές εκατοντάδες ευρώ για να βάλει φυσικό αέριο στα δύο απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης! Είναι απαίτηση των πολιτών προς την Δημοτική Αρχή να σταματήσει να διοχετεύει τα χρήματα των δημοτικών τελών για να κλείνει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Άλλωστε και ο κ. Κατωπόδης ως αντιπολίτευση απαιτούσε το ίδιο.

Οι «Πολίτες του Βύρωνα» πιστεύουμε ότι η διαχείριση της δημοτικής εξουσίας θα πρέπει να γίνεται με τρόπο και σκοπό την εξασφάλιση της πληροφόρησης και της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία διαμόρφωσης των αποφάσεων. Μέχρι σήμερα καμία Δημοτική Αρχή ούτε η σημερινή -παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της- δεν έβαλε ισότιμα τον πολίτη συμμέτοχο στην λήψη αποφάσεων -και ιδιαίτερα για τα μεγάλα θέματα της πόλης, όπως είναι η καθαριότητα. Είναι κρίμα για την Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της που δεν τολμούν να εμπιστευτούν την γνώμη και την κρίση των πολιτών. Και είναι πράγματι θετικό και ελπιδοφόρο ότι μαζικοί φορείς της πόλης όπως το Σωματείο Εργαζομένων -και όχι μόνο- προσπαθούν με την δράση τους να φέρουν στο επίκεντρο των εξελίξεων τον πολίτη και τα προβλήματά του και να αναδεικνύουν την σημασία της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στην κατεύθυνση επίλυσής τους.

Στο κλείσιμο της συζήτησης οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν συμφώνησαν να ενημερώσουν τα μέλη τους και να καταβάλουν προσπάθεια να συντονίσουν από κοινού την μελλοντική δράση τους και την διαμόρφωση των προτάσεων τους για την ανακύκλωση.

Βύρωνας 8/3/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου