Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Πυρκαγιά στον Υμηττό



Ο Υμηττός και πάλι στις φλόγες


Για άλλη μια φορά ο Υμηττός τυλίχτηκε στις φλόγες και πάλι Ιούλιο μήνα. Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, χωρίς μέχρι σήμερα η πολιτεία να μπορεί να το αντιμετωπίσει. Αυτή την φορά η πυρκαγιά ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 12.30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία εκδηλώθηκαν οι φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Καρέα, μεταξύ της περιοχής της Εργάνης στον Κουταλά και του Αγ.
Ιωάννου του Προδρόμου. Ένα από αυτά τα σημεία ήταν κοντά στο τέρμα της οδού Κισσού πλησίον της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου.
Αμέσως κινήθηκε ο Δήμος Βύρωνα και για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στον Καρέα. Το πυροφυλάκιο του Δήμου Βύρωνα που βρίσκεται στην περιοχή του Κουταλά μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων, ενώ σε επιφυλακή τέθηκαν και οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής ώστε εάν χρειαστεί να φιλοξενήσει άτομα με αναπνευστικά  προβλήματα.
Αργότερα και ενώ η φωτιά επεκτείνονταν, εκκενώθηκαν το κτίριο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και η μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

Τα μέτωπα της φωτιάς με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε σύντομα από τον Κουταλά,  στην  Ηλιούπολη και έφτασαν μέχρι την Αργυρούπολη.

Άμεση και μαζική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων που έτρεξαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ φορείς και συλλογικότητες των περιοχών ήταν παρόντες για να βοηθήσουν. Εκατοντάδες κάτοικοι με κουβάδες νερού και λάστιχα προσπάθησαν  να σβήσουν τις μικροεστίες ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση. Στην ευρύτερη περιοχή επιχείρησαν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, εφτά πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Ιδιαίτερη ήταν η βοήθεια των εθελοντών δασοπροστασίας του Δήμου Βύρωνα αλλά και των άλλων δήμων που συνέδραμαν αποφασιστικά στην καταστολή της φωτιάς και ιδιαίτερα στο σβήσιμο μικρών εστιών.
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες κατοίκων ότι προτού ξεσπάσουν οι πρώτες φλόγες ακούστηκαν εκρήξεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα συνελήφθηκαν και οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα δυο μελισσοκόμοι ένας Έλληνας και ένας Βούλγαρος με την κατηγορία για εμπρησμό από αμέλεια.

Τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς είναι τραγικά για το περιβάλλον και τις περιουσίες των ανθρώπων. Η περιοχή του Υμηττού από το σκοπευτήριο του Βύρωνα, πάνω από το κλειστό λατομείο της Εργάνης  μέχρι το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στον Καρέα και ως τα σύνορα με την Ηλιούπολη κάηκε, καθώς και η περιοχή πάνω από τον Πρ. Ηλία, στο μνημείο των νεκρών πυροσβεστών, στα αστυνομικά έως την Αργυρούπολη. Να επισημάνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η περιοχή αυτή είχε αναδασωθεί, μετά την μεγάλη πυρκαγιά την Τετάρτη 22 Ιουλίου 1998. 
Στην μεγάλη αυτή καταστροφική πυρκαγιά για τον Υμηττό εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στις φλόγες τρεις πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Πρόκειται για τους πυροσβέστες Δημήτρη Μαλούκο, Θέμη Μαυροειδή και Αλέξανδρο Διαβολή και τον νεαρό εθελοντή δασοπυροσβέστη Δημήτρη Καραμολέγκο από την Καισαριανή. Τον Ιούλιο του 2007 νέα πυρκαγιά που ξεκίνησε ανάμεσα στο σύνορα Καισαριανής και Καρέα κατέστρεψε 2000 στρέμματα δασικής έκτασης, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως λόγω της κατάστασης θα περιπολούν στα περιαστικά δάση μονάδες του στρατού.
Το κακό όμως έχει ήδη για άλλη μια φορά γίνει. Ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος.

 












Ο Υμηττός έχει γίνει στο παρελθόν στόχος εμπρηστών αλλά και οικονομικών συμφερόντων. Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις και υποσχέσεις της κεντρικής αλλά και της τοπικής εξουσίας τα μέτρα για την προστασία του βουνού και του περιβάλλοντος συνεχίζουν να είναι ελλιπή. Την περίοδο των μνημονίων με τις τεράστιες περικοπές η προστασία του περιβάλλοντος περνάει ακόμη περισσότερο στο περιθώριο. Το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τα μέσα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης είναι περιορισμένα ακόμη και ανύπαρκτα. Οι προσπάθειες των εθελοντών δεν μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις και της ευθύνες της εκάστοτε εξουσίας. 

 
Υ.Γ.

Το Σάββατο το απόγευμα στις 5.30  έγινε γνωστό ότι ένα άτομο βρέθηκε απανθρακωμένο στην περιοχή του Καρέα, 1 χμ. από το μνημείο των πεσόντων πυροσβεστών. Πρόκειται για τον αγνοούμενο αστυνομικό, όπου σύμφωνα με την οικογένεια του, έφυγε την Παρασκευή από το σπίτι του, για να κάνει έναν περίπατο στο βουνό όπως συνήθιζε και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν. 
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 
  Ιούλιος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου