Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο ενημέρωσης: Για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βύρωνα



ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο η αναβληθείσα λόγω μη απαρτίας πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής  Επιτροπής Διαβούλευσης του Βύρωνα που συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν ένα χρόνο. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το πρόγραμμα τεχνικών έργων του Δήμου για το 2016.
Η Δημοτική  Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από πενήντα μέλη, εκπροσώπους των Φορέων της τοπικής κοινωνίας και δημότες.
Της επιτροπής προεδρεύει ο Δήμαρχος. H Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το Δημοτικό Συμβούλιο ή τον Δήμαρχο. Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
Την παρουσίαση του προγράμματος τεχνικών έργων έκανε ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κος Καραγιάννης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπονται για το 2016  τεχνικά έργα συνολικής δαπάνης 1,65 εκ. ευρώ από τα οποία έργα ύψους 1,31 εκ. ευρώ θα καλυφθούν από προγράμματα που έχουν εγκριθεί ή είναι υπό έγκριση και έργα 340 χιλ. ευρώ θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του Δήμου.
Στην συζήτηση που ήταν παρών και ο Αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών κ. Κόκκαλης, έκανε μια γρήγορη περιγραφή χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς του επικείμενου προϋπολογισμού του Δήμου για το 2015 ο οποίος θα είναι για άλλη μία χρονιά περιορισμένος εξ αιτίας των μνημονίων και της οικονομικής χρεωκοπίας του Δήμου. Προβλέπει μείωση των δημοτικών τελών των επιχειρήσεων όχι όμως και των νοικοκυριών.
Στην παρέμβαση μας οι Πολίτες του Βύρωνα καταθέσαμε τις σκέψεις μας για την ουσία και την λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης και το πρόγραμμα τεχνικών έργων.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Διαβούλευσης θα μπορούσε να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα πλαίσια άσκησης της δημοτικής εξουσίας προς όφελος των πολιτών αφού προσφέρει την δυνατότητα της συμμετοχής και της κατάθεσης προτάσεων και εμπειριών από τους φορείς και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η  Στάση Βύρωνα δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη αυτή και κινείται στα πλαίσια της παλιάς γνωστής συνταγής που ξέραμε και από την  προηγούμενη δημοτική αρχή απαξιώνοντας την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Την συγκαλεί για το πρόγραμμα τεχνικών έργων που της το επιβάλλει η νομοθεσία να το κάνει, ταυτόχρονα όμως την αγνοεί επιδεικτικά αφού δεν την έχει συγκαλέσει για κανένα άλλο πρόβλημα της πόλης, για κανένα σχεδιασμό και ανταλλαγή επιχειρημάτων. Οι συμμετοχικές διαδικασίες στην λήψη των αποφάσεων που αφορούν την ζωή των πολιτών έμειναν στις προεκλογικές εξαγγελίες.
Το πρόγραμμα τεχνικών έργων αποτυπώνει με τον πιο καθαρό τρόπο την οικονομική χρεοκοπία του Δήμου αλλά και τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων στην αυτοδιοίκηση. Τα 1,65 εκ ευρώ του συνολικού προγράμματος τεχνικών έργων που δεν είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί αν δεν ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις, αντιστοιχούν σε λιγότερα από είκοσι ευρώ ετησίως ανά κάτοικο ενώ η σχέση ιδίων πόρων του Δήμου ανά κάτοικο είναι μικρότερη από πέντε ευρώ ετησίως! Δεν προβλέπεται κανένα κονδύλι  για κατασκευή παιδικού σταθμού και δεν εξασφαλίζεται ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή οποιουδήποτε νέου έργου. Την ίδια στιγμή οι πολίτες βάζουν καθημερινά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν κάθε δημοτική υπηρεσία ενώ διαπιστώνουν καθημερινά την κατάρρευση όλων των δημοτικών υποδομών. Οι παιδικές χαρές, τα πάρκα και οι πλατείες, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, τα σχολειά και οι παιδικοί σταθμοί βρίσκονται σε κακή κατάσταση και δεν επαρκούν για τις ανάγκες των πολιτών. Η δημοτική αρχή Κατωπόδη μπορεί να μην έχει την κύρια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, δεν μπορεί όμως να μένει στο απυρόβλητο ύστερα από ένα χρόνο άσκησης των καθηκόντων της.
Χρειάζεται να αναδείξει την σημασία του αυτονόητου ότι δηλαδή δεν μπορεί να υφίσταται ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς την παραχώρηση και των ανάλογων πόρων. Οι πολιτικές των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων στερούν μέρα με την μέρα τους αναγκαίους πόρους για την λειτουργία της αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα  την μετατροπή της σε συμβολικό μηχανισμό διαχείρισης της μιζέριας και της φτωχοποίησης της κοινωνίας. Η θέση του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου οικονομικών ότι είναι ευχαριστημένοι που τουλάχιστο  πληρώνονται οι εργαζόμενοι δεν μας καλύπτουν.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της.
  • Να σταθεί απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και στους υποστηριχτές τους που καταστρέφουν την κοινωνία και οδηγούν στην εξαθλίωση τον λαό και την χώρα και να μην ετοιμάζεται να συμπράξει στην υλοποίηση του αντιλαϊκού τρίτου μνημονίου.
  • Να αποκαλύψει στους συμπολίτες μας τους λόγους και τους υπεύθυνους  της οικονομικής χρεοκοπίας του Δήμου.
  • Να αφήσει πίσω τον παραδοσιακό μέχρι σήμερα συγκεντρωτισμό και να οργανώσει τον τρόπο άσκησης της εξουσίας με κεντρικό στοιχείο την συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών φορέων που δρουν στην πόλη μας.
Ταυτόχρονα και οι κοινωνικοί φορείς της πόλης οφείλουν να ανταποκρίνονται στον σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκαν, συνεπώς πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε κάλεσμα για κοινή δράση και ανταλλαγή απόψεων. Η σχέση δημοτικής εξουσίας και κοινωνικών φορέων είναι αμφίδρομη και η ανάπτυξη της οδηγεί στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Είναι τουλάχιστο άδικο για τους συμπολίτες μας, οι φορείς που τους εκπροσωπούν και αναπτύσσουν σημαντικές και ποικίλες δραστηριότητες στην πόλη να μην συμμετέχουν στις θεσμικές διαδικασίες παρότι έχουν καθορίσει εκπροσώπους.
Στη συζήτηση παρενέβησαν με ενδιαφέρουσες προτάσεις, παρατηρήσεις και απόψεις εκπρόσωποι από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, την Ένωση Μικρασιατών, τον Σύλλογο Κρητών, τον Α.Ο. Νέοι Βύρωνα και δημότες.
Κλείνοντας την συζήτηση ο Δήμαρχος κ. Κατωπόδης έκρινε ως θετική την διαδικασία και είπε ότι  θα κάνει ότι μπορεί για να επεκταθεί η διαδικασία με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων πολιτών. Ζήτησε από τους πολίτες πιο ενεργή συμμετοχή και εξήγγειλε ότι με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου στην διοίκηση του Δήμου, η δημοτική αρχή θα βγάλει ένα έντυπο για να επικοινωνήσει με τους πολίτες και πως θα κάνει περιοδείες και συγκεντρώσεις στην πόλη για να συζητήσει με τους δημότες. Τέλος σε σχέση με τον συμμετοχικό προϋπολογισμό που είχε εξαγγείλει προεκλογικά είπε πως θα πραγματοποιηθεί,  αν υπάρχει η δυνατότητα την επόμενη χρονιά και θα γίνουν θεματικές συζητήσεις ανά γειτονιά. Μένει να δούμε εάν οι δηλώσεις αυτές  του κ. Δημάρχου θα υλοποιηθούν.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου