Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη συμμετοχή πολιτών στην 19η συνάντηση για διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στο Βύρωνα

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ 19Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ XΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ
 
 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 19η συνάντηση για διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες σε πολίτες του Βύρωνα. Εκατοντάδες συμπολίτες μας είχαν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν, να προπαραγγείλουν προϊόντα καλής ποιότητας σε καλές τιμές και να τα παραλάβουν από τους παραγωγούς χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων.
Η συμμετοχή των πολιτών στη δράση αυτή είναι η καλύτερη  απάντηση σε
αυτούς που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να συκοφαντήσουν, να εμποδίσουν και να σταματήσουν τις δράσεις  και το κίνημα χωρίς μεσάζοντες το οποίο επιδιώκει να αναπτυχτεί μια αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία, να συμβάλει για μια αξιοπρεπή ζωή και διαβίωση των πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα και να αναδείξει τρόπους περιορισμού του κέρδους προς όφελος των πολλών.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες και όλους που συνεχίζουν να στηρίζουν και να συμμετέχουν στις δράσεις της πρωτοβουλίας μας. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε αυτούς που ανελλιπώς για 19η φορά παρήγγειλαν  και προμηθεύτηκαν ποιοτικά, φτηνά προϊόντα κατευθείαν από τους παραγωγούς.





Στους πολίτες διακινήθηκε το παρακάτω


ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Φίλοι και Φίλες

Τα χρόνια των βάρβαρων πολιτικών των μνημονίων, τα χρόνια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που ο λαός μας είναι συνεχώς στη μέγγενη της οικονομικής, κοινωνικής, αξιακής, συμπίεσης έχουν δημιουργηθεί πολλές συλλογικότητες με πολλές κοινωνικές δράσεις και εγχειρήματα που αναφέρονται στην Αλληλέγγυα Οικονομία.
Η συλλογικότητα Πολίτες του Βύρωνα είναι μια εξ αυτών. Έκανε την εμφάνιση της στην πόλη σε μια περίοδο που η αξίες της συλλογικότητας και της κοινωνικής δράσης είχαν χάση ήδη την αίγλη τους. Το Ατομικό είχε κερδίσει το Συλλογικό και είχαμε περάσει στη σφαίρα του δε βαριέσαι, του ατομισμού και του καναπέ. Εξ άλλου πολλές από τις οικονομικές, κοινωνικές δημοκρατικές κατακτήσεις τις είχαμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές -τόσα χρόνια έχουν περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την χούντα- και δεν χρειαζόταν να αγωνιστούμε. Είχαμε περάσει από την περίοδο της δήθεν αφθονίας, όπου αρκετοί νομίζαμε ότι όλοι μπορούμε να τα έχουμε  όλα, έστω και με δανεικά. Ξεχνώντας τις κοινωνικές αντιθέσεις και ταξικές ανισότητες που γεννά η καπιταλιστική οργάνωση της κοινωνίας.
Η κρίση τα μνημόνια, η προσπάθεια των οικονομικά ισχυρών και του πολιτικού τους προσωπικού, για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση ή και να την αξιοποιήσουν προς όφελος των συμφερόντων τους, οδήγησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια, την εξαθλίωση. Πάνω από 300.000 νέοι άνθρωποι πήραν το δρόμο της ξενιτιάς για να αναζητήσουν εργασία. Χιλιάδες άνθρωποι οδηγηθήκαν στην αυτοκτονία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας έχει χάσει την κανονικότητα του εξ αιτίας των οικονομικών και κοινωνικών χτυπημάτων που δέχεται καθημερινά στη ζωή του από την πολιτική των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που εναλλάσσονται στην εξουσία, με καθοδηγητή και εμπνευστή αυτής της βαρβαρότητας την Ε. Ένωση.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μια ομάδα συμπολιτών μας συγκρότησε την συλλογικότητα «Πολίτες του Βύρωνα» και ξεκίνησαν διάφορες δράσεις με ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία την Δράση για διανομή προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες.
Οι δράσεις αυτές από τις αρχές του 2012 άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα -στο Βύρωνα το Μάρτιο του 2012- ως μια απάντηση στην οικονομική κρίση, στον τομέα της διατροφής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Μέχρι σήμερα οργανωθήκαν από τους Πολίτες του Βύρωνα 19 συναντήσεις, για διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Επωφελήθηκαν δεκάδες παραγωγοί που διέθεσαν τα προϊόντα τους απευθείας στους πολίτες - καταναλωτές χωρίς την διαμεσολάβηση μεσαζόντων και εμπόρων. Επωφελήθηκαν χιλιάδες οικογένειες συμπολιτών μας, γιατί είχαν την δυνατότητα να προμηθευτούν φτηνά ποιοτικά προϊόντα . Πρόκειται για μια διαδικασία με αμοιβαίο όφελος και για της δυο πλευρές, χωρίς κερδοσκόπους και μεσάζοντες.
Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η τροφή που παράγεται είναι προσιτή για όλους τους ανθρώπους, ακόμη και για εκείνους που έχουν μικρό -ή και καθόλου- εισόδημα. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε την αγροτική και κτηνοτροφική παράγωγη, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και υποβάθμιση των εργασιακών και κοινωνικών συνθηκών όλων των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, που εργάζονται στην παραγωγή τροφής.
Απαιτούμε εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση, αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα σε κάθε στάδιο της παραγωγής τροφίμων.
Οι επιδράσεις από τις Δράσεις αυτές ήταν και παραμένουν πολλές.
Συνεισέφεραν στην άρθρωση δημόσιου λόγου για τις εναλλακτικές μορφές κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης. Στους προβληματισμούς γύρω από τις δίκαιες τιμές των προϊόντων, τις τίμιες εμπορικές διαδικασίες και την αυτοοργάνωση στην κάλυψη των αναγκών μας. Ανέδειξαν τις ευαισθησίες μας και τις επιθυμίες μας για μια άλλη κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους. Υπήρξε όμως και άμεσο όφελος από τις Δράσεις αυτές.
Ήδη τα Σουπερ Μάρκετ υποχρεωθήκαν και από αυτές τις δράσεις να ρίχνουν τις τιμές κάνοντας προσφορές, οι παραγωγοί να διαθέτουν τρόφιμα για άπορες οικογένειες, οι πολίτες να προμηθεύονται προϊόντα καλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές κατεβάζοντας τα έξοδα στο τομέα της διατροφής τους.
Σήμερα οι συνθήκες είναι πιεστικές και η διέξοδος από την κρίση δεν είναι ορατή, αντίθετα κλιμακώνεται και με το 3ο μνημόνιο η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών και η επίθεση στα κοινωνικά, εργασιακά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Πιστεύουμε πως σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο «οι δράσεις χωρίς μεσάζοντες» μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους εργαζόμενους και ανέργους στην πόλη και η περαιτέρω επεξεργασία και η αξιοποίηση των πρώτων εμπειριών από τα πρώιμα εγχειρήματα της πρόσφατης περιόδου μπορούν να συνεισφέρουν στην «ενηλικίωση» των δράσεων χωρίς μεσάζοντες και στην αποφυγή, τουλάχιστον, του «εύκολου λάθους».
Για να εξακολουθήσουν παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες οι δράσεις αυτές να συνεχιστούν θα πρέπει να έχουν την ενεργή διαρκή υποστήριξη των πολιτών. Οι δράσεις αυτές δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές αγορές, ούτε με τα παζάρια των Δήμων. Στοχεύουμε στην αλληλεγγύη και στην ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών-πολιτών και όχι στην δημιουργία ανεξέλεγκτων κερδών. Προσπαθούμε και επιδιώκουμε όλα αυτά τα χρόνια, να αποπνέει ο λόγος και η δράση μας ελπίδα, για κάτι άλλο διαφορετικό που έχουμε ανάγκη στη ζωή μας.
Χρειαζόμαστε νομικά πλαίσια που θα στηρίζουν τις Δράσεις Χωρίς Μεσάζοντες από συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών και όχι από ιδιωτικά συμφέροντα και εταιρείες. Θα εξασφαλίζουν σταθερές και δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς τροφής, θα προωθούν την φιλική προς το περιβάλλον γεωργία.
Η κοινωνία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αξία στο ρόλο των παραγωγών και των εργαζομένων στον τομέα διατροφής. Για εμάς αυτό προϋποθέτει επαρκείς μισθούς για το βιοπορισμό. Καλύτερες συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται για αυτά (μεροκάματο, ασφάλιση). Σκοπεύουμε να συμβάλουμε ώστε στην κοινωνία να κτίζονται  ευρύτερες συμμαχίες μεταξύ όλων των ανθρώπων που εργάζονται στη διατροφή.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Πολλά έγιναν και περισσότερα ακόμα χρειάζεται να γίνουν από τα κινήματα και τις Δράσεις χωρίς μεσάζοντες. Χρειάζεται να γνωρίζουμε περισσότερα γα τις συνθήκες που παράγονται τα προϊόντα παρ’ όλους τους ποιοτικούς ελέγχουν που κάνουμε (φυτοφάρμακα κ λπ.).
Οι Πολίτες του Βύρωνα παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσουμε τις Δράσεις αυτές και ζητάμε να συμπορευτείτε μαζί μας και να συμμετέχετε πιο ενεργά πιο δυναμικά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ η επόμενη συνάντηση θα είναι λίγο πριν τα Χριστούγεννα

31 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου