Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Αναδημοσίευση: Ανοιχτή επιστολή για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρησης Απορριμμάτων Δ. Βύρωνα

Ανοιχτή επιστολή για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρησης Απορριμμάτων Δ. Βύρωνα

Το μεσημέρι της 10ης/11/2015, η Δημοτική Αρχή Βύρωνα, της οποίας είμαστε και εμείς μέλη ως δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εξέδωσε ανακοίνωση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (Τ.Σ.Δ.Α.) του δήμου μας.
Στην ανακοίνωση αυτή και αναφορικά με το προτεινόμενο από τον δήμαρχο «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων» αναφέρεται ότι «οι κατηγορίες περί ιδιωτικοποίησης είναι αβάσιμες, αστήρικτες και εκπορεύονται από συγκεκριμένα “κέντρα” είτε εκ του πονηρού, είτε από αφέλεια, από άτομα και συλλογικότητες που δεν έχουν παρουσιάσει ΚΑΜΙΑ αντιπρόταση».

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε εν αγνοία μας και δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις και τις απόψεις μας για το εν λόγω ζήτημα.
Δεν συμφωνούμε να απαξιώνονται με τέτοιου είδους ανακοινώσεις, οι εύλογες αντιρρήσεις φορέων και δημοτών στην πιθανότητα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου μέσω του προωθούμενου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, δεδομένου ότι και εμείς συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς που ζήτησαν την τροποποίηση των επίμαχων σημείων. Πολλώ δε μάλλον που οι «κατηγορίες» αυτές αποδίδονται μέσω της ανακοίνωσης σε «συγκεκριμένα “κέντρα” είτε εκ του πονηρού, είτε από αφέλεια, από άτομα και συλλογικότητες που δεν έχουν παρουσιάσει ΚΑΜΙΑ αντιπρόταση».
Πέρα απ’ αυτά, δεν μας βρίσκει σύμφωνους η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Η διαδικασία διαβούλευσης που έπρεπε να ακολουθηθεί από τους δήμους προβλέπεται αναλυτικά στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ( Ε.Σ.Δ.Α. ) όπως και οι αρχές πάνω στις οποίες έπρεπε να εκπονηθούν τα Τοπικά Σχέδια. Αφετηρία της διαδικασίας αυτής έπρεπε να είναι η πρόταση των έμπειρων Υπηρεσιών του Δήμου μας και των εργαζομένων, που δυστυχώς αγνοήθηκαν κατά την κατάρτιση του σχεδίου. Εν συνεχεία θα έπρεπε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους φορείς της πόλης για την κατάρτισης ενός άρτιου και βιώσιμου «Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων» προς το συμφέρον της πόλης, των δημοτών και του περιβάλλοντος.
Ένα μακρόπνοο και αποτελεσματικό σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να έχει τη συναίνεση και τη συνεργασία αυτών που θα το εφαρμόσουν και αυτών που θα γίνουν αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών, να αναβαθμίζει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, απαιτώντας επιτακτικά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, σε σύγκρουση με τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές και ικανή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την Περιφέρεια.
Η έλλειψη όλων των παραπάνω οδήγησε - κατά την άποψή μας - στο να μην διαθέτει ο Δήμος μας σήμερα ένα ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε ήταν στην καλύτερη περίπτωση μια «προμελέτη», μία πρώτη βάση για την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου, δυστυχώς με αρκετές ανακρίβειες, ελλείψεις και ασάφειες και δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Για το λόγο αυτό μάλιστα, καταθέσαμε επιστολή στις 29/10/2015 στη δημοτική μας ομάδα, ζητώντας την έγκαιρη αναβολή του Δ.Σ. της 02-02-15 (οπότε και είχε προγραμματιστεί αρχικώς η ψηφοφορία για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων), προκειμένου να προλάβουν να ενημερωθούν οι δημότες, οι εργαζόμενοι, οι φορείς και οι δημοτικές παρατάξεις, ώστε να επιτευχθεί - μέσω ουσιαστικής διαβούλευσης – η βελτίωση του αρχικώς προτεινόμενου σχεδίου, ιδίως ως προς τα σημεία της προστασίας του Υμηττού και του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ως δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούμε υποχρέωσή μας να τοποθετηθούμε δημόσια για το θέμα αυτό μέσω ανοικτής επιστολής, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατό να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο και να τοποθετηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι δημόσια.
Οι υπογράφοντες δημ. σύμβουλοι της «ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ»
ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΒΙΤΣ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΜΑΓΝΗΣΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΣΩΤΗΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου