Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Αναδημοσίευση: "Φτάνει πια!" ήταν το σύνθημα των Γερμανών αγροτών στην διεθνή έκθεση "Πράσινη Εβδομάδα"



«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!», ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»

16 Ιανουαρίου 2016
του Δημήτρη Διαμαντίδη


«Φτάνει πια!». Με αυτό το σλόγκαν διαδήλωσαν οι Γερμανοί αγρότες στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο και με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων «International Green Week Berlin» («Πράσινη Εβδομάδα»), που γίνεται φέτος από τις 15-24 Ιανουαρίου.

Η μεγαλύτερη ανάλογη έκθεση του κόσμου με 26 exhibition halls και πάνω από 1.500 εθνικές και διεθνείς εκθεσιακές συμμετοχές, αποτελεί μία εντυπωσιακή διοργάνωση, η οποία χρονολογείται από το 1926 και φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα (partner country) το Μαρόκο.

Οι αγρότες και οι ακτιβιστές, που διαδήλωσαν, ζητούν μία νέα οικολογική, αγροτική πολιτική και βέβαια έστειλαν το μήνυμα τους βροντερά προς όλες τις κατευθύνσεις, επιλέγοντας να κινητοποιηθούν στο περιθώριο της έκθεσης, η οποία συμβολίζει τη βιομηχανοποίηση της γερμανικής αγροτικής παραγωγής.

Όπως επισημαίνουν και Γερμανικά μέσα, τα τελευταία χρόνια το αγροτικό μοντέλο στη χώρα στηρίζεται στην βιοτεχνολογία και στα νέα μέσα παραγωγής.

Η χρήση τεχνητών λιπασμάτων και παρασιτοκτόνων έχει αυξηθεί, όπως και ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν κυρίως τους μικρομεσαίους καλλιεργητές και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν αντέχουν πλέον τον σκληρό ανταγωνισμό της μαζικής, βιομηχανοποιημένης παραγωγής.

Οι αντιδράσεις πλέον για την βιομηχανοποίηση της παραγωγής προέρχονται όχι μόνο από τους μικροκαλλιεργητές αλλά και από τους καταναλωτές, οι οποίοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που καταλήγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Πολλές ενστάσεις εγείρονται και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες παρατηρούν πως η εισαγωγή βιομηχανικών μεθόδων στη γεωργία πλήττει τη βιοποικιλότητα και οδηγεί στην απώλεια σημαντικών βιότοπων, ενώ η μαζική χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να επιφέρει καταστροφικά φαινόμενα, όπως ο ευτροφισμός.

Η βιομηχανοποίηση της παραγωγής αποτελεί και αιτία της κλιματικής αλλαγής, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή περίπου το 1/4 των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από τη γεωργία, εξαιτίας της χρήσης λιπασμάτων. Μέσα από την εντατική λίπανση μεγάλων εκτάσεων απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μεθάνιο και αέρια του αζώτου που θεωρούνται υπαίτια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εναλλακτική οδός που προτείνεται και επιδιώκεται να αναπτυχθεί είναι η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και το μοντέλο των μικρομεσαίων μονάδων. Χωρίς συνθετικά λιπάσματα, αντιβιοτικά και γενετικά τροποποιημένους σπόρους ή ζωοτροφές, το κόστος παραγωγής μπορεί να αυξάνεται, αλλά προκύπτουν και αναμφισβήτητα οφέλη για την υγεία των καταναλωτών.

Ο στόχος είναι μία βιώσιμη αγροτική παραγωγή που σέβεται το περιβάλλον και αφήνει ζωτικό χώρο επιβίωσης στους μικρούς καλλιεργητές, έναντι των μεγάλων μονάδων μαζικής παραγωγής, οι οποίες ωστόσο δεν πρόκειται να εκλείψουν.

Στην Ελλάδα βέβαια ήμαστε ακόμη πολύ πίσω. Εδώ οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις δεν γίνονται με γνώμονα την προστασία από την βιομηχανοποίηση της γεωργίας και την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων εις βάρος της ανθρώπινης υγείας. Εδώ ακόμη ασχολούμαστε με φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου