Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Αναδημοσίευση: Κοινή συνεδρίαση Δημάρχων Αττικής με το Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποριμμάτων (μαζί με ένα δικό μας σχόλιο)


Ένα δικό μας σχόλιο...


Οι «Πολίτες του Βύρωνα» αναδημοσιεύουμε την περιληπτική ανακοίνωση για την πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ με τους Δημάρχους Αττικής σχετικά με τα ΤΣΔΑ. Υπενθυμίζουμε πως στα τέλη Οκτωβρίου 2015 η Δημοτική Αρχή Βύρωνα με αιφνιδιαστικό τρόπο και επικαλούμενη «άμεσες ανάγκες» προσπάθησε με διαδικασίες εξπρές να ψηφίσει ένα –κατά τη κρίση μας- επιζήμιο ΤΣΔΑ για τους δημότες και το δήμο.


Τώρα –λίγους μήνες μετά- η συζήτηση που κάνουν οι Δήμαρχοι για τα ΤΣΔΑ αναδεικνύει πλευρές χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικά κανένας ολοκληρωμένος τοπικός σχεδιασμός, και που καθιστά επιεικώς άστοχη την αρχική βιασύνη της δημοτικής αρχής Βύρωνα.

Πιστεύουμε πως η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο δημοτικής εξουσίας αλλά πρέπει να ανοίξει στις τοπικές κοινωνίες στο σύνολο της καθώς εισάγονται έννοιες επικίνδυνες για την ποιότητα ζωής των πολιτών και τους ελεύθερους χώρους. Είναι ενδεικτικό πως στην αναδημοσίευση που παραθέτουμε, τίθεται επιτακτικά από τους Δημάρχους Αττικής η διευκόλυνση στην αλλαγή χρήσεων γης, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται αν θα αφορά πάρκα και περιαστικό πράσινο. Είναι εμφανές πως σε επιβαρυμένους οικονομικά δήμους, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ο εύκολος δρόμος είναι να αλλάξουν χαρακτήρα χρήσης οι περιοχές περιαστικού πρασίνου και εκεί να εγκατασταθούν διάφορες εγκαταστάσεις. 

Φοβόμαστε ως συλλογικότητα την αλόγιστη καταστροφή ελεύθερων χώρων στην πόλη, όπου θα σημάνει περαιτέρω σημαντική υποβάθμιση της ζωής μας.

Επισημαίνουμε πως οι δημοτικοί άρχοντες επί χρόνια ανέχονται καταπατήσεις ή καταπατούν οι ίδιοι τον Υμηττό προκειμένου να εγκαταστήσουν ανενόχλητα χρήσεις ασύμβατες με το φυσικό περιβάλλον και με ζημία τελικά για το σύνολο των δημοτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΣΜΑ στην περιοχή του Κουταλά από τον Δήμο Βύρωνα αλλά και πολλές άλλες χρήσεις.

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ



01
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5/2/2015 η κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ.Α. με την Εκτελεστική Γραμματεία του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., παρουσία πολλών αιρετών της Αττικής.

Αντικείμενο της κοινής συνεδρίασης ήταν, μεταξύ άλλων, η ενημέρωση από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για τις εξελίξεις στα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, για τα τεχνικά σχέδια αυτών κ.τ.λ.

Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, αναφορικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Αττικής έχει αποφασίσει ότι:
  1. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος, με την βοήθεια της Περιφέρειας, στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αλλαγή χρήσεων γης, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών (Πράσινα σημεία, μικρές μονάδες κομποστοποίησης, μονάδες διαχείρισης κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων).
  2. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός για την οριοθέτηση των ΧΥΤΥ, στην οποία θα οδηγείται το υπόλειμμα προς ταφή, με την προϋπόθεση ότι όσο μεγαλώνει ο πρώτος βαθμός διαχείρισης, τόσο θα μειώνεται η ποσότητα του υπολείμματος που θα πρέπει να ταφεί.
  3. Θα πρέπει να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με ημερομηνίες για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής.
  4. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση και γρήγορη κοστολόγηση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ώστε να γνωρίζουν οι Δήμοι τι να προσδοκούν από πόρους, όπως τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τι χρήματα θα χρειαστούν από δικούς τους πόρους.
Επίσης, από πλευράς Π.Ε.Δ.Α., τονίστηκε ότι σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θα εξεταστεί ο τρόπος μόνιμης συνεργασίας με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.

ΠΗΓΗ: ΠΕΔΑ 9/2/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου