Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Αρχίζουν οι εγγραφές για το Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Βύρωνα

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Αρχίζουν οι εγγραφές για το Δημοτικό Κολυμβητήριο "Χρήστος Ταμπαξής" του Δήμου Βύρωνα


Επιτέλους! Ξεκινά άμεσα η λειτουργία του κολυμβητηρίου. Η επίσημη ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για την έναρξη των εγγραφών την Τρίτη 15 Μαρτίου δεν αφήνει άλλες αμφιβολίες.

Μια σημαντική υποδομή, για τον αθλητισμό, για τους πολίτες και για την ίδια την πόλη είναι πραγματικότητα. Ασφαλώς το κολυμβητήριο θα δώσει την δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας να αθληθούν, να απολαύσουν το κολύμπι, να μάθουν να κολυμπούν, ιδιαίτερα σήμερα μέσα στην κρίση που η κοινωνία μας και προπάντων η νεολαία χρειάζεται την διέξοδο του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Η ικανοποίηση και η χαρά της λειτουργίας του κολυμβητηρίου δεν μπορούν όμως να καθαρίσουν τις σκιές που υπάρχουν ως προς τον τρόπο διαμόρφωσης του μεγάλου κόστους κατασκευής του, που άγγιξε τα 20 εκατ. ευρώ, όταν η αρχική σύμβαση ανάθεσης ήταν κατά πολύ μικρότερη όπως καταγγέλθηκε τότε από την Δημοτική Παράταξη της Αριστερής Παρέμβασης (σχετική ανακοίνωση εδώ). Θέση είχε πάρει και ο Συνήγορος του Δημότη κ. Σάρολας (σχετική ανακοίνωση εδώ) και αναδείχτηκε τότε και στον κεντρικό αθηναϊκό τύπο. Τέλος, η χωροθέτηση του κολυμβητηρίου σε τοποθεσία που ανήκει στη Β' ζώνη Υμηττού -και ο Υμηττός ήταν για άλλη μία φορά η εύκολη λύση για τη χωροθέτηση έργων- είχε δημιουργήσει αντιδράσεις και από δημότες (σχετική αναφορά εδώ).

Ο ίδιος ο κ.Χαρδαλιάς έτρεξε να εγκαινιάσει το ημιτελές κολυμβητήριο σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια προεκλογικής εκμετάλλευσης πριν την παράδοση από τον εργολάβο και τις σχετικές αδειοδοτήσεις.

Ο τρόπος διαχείρισης των δημοτικών υποδομών είναι σημαντικός γιατί φανερώνει την πολιτική αντίληψη της εκάστοτε δημοτικής αρχής ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μεγάλης κλίμακας τοπικά έργα, όπως αυτό του κολυμβητηρίου.

Το κόστος χρήσης του κολυμβητηρίου που καθόρισε η σημερινή δημοτική αρχή παρότι δεν είναι πιο πάνω από άλλα δημοτικά κολυμβητήρια, είναι πάντως σημαντικό, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης και φτωχοποίησης όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Καθορίζεται «χαράτσι» 20,00 ευρώ για εγγραφή κάθε μέλους και προκαταβολή της συνδρομής ενώ δεν προβλέπονται εκπτωτικά προγράμματα για συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα παρά μόνο για ανέργους και πολυτέκνους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι θα δικαιούνται έκπτωση οι εθελοντές της πυρασφάλειας του Δήμου και όχι όλοι οι εθελοντές που συμμετέχουν σε διάφορες κοινωνικές δομές και συλλογικότητες της πόλης.

Η λειτουργία του κολυμβητηρίου στηρίζεται στην αρχή της σκληρής ανταποδοτικότητας τόσο για τους χρήστες του κολυμβητηρίου όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτό. Αναμφίβολα θα οδηγήσει σε αποκλεισμούς πολιτών ή σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. 

Η δημοτική αρχή, στο κολυμβητήριο, εγκαινιάζει και υλοποιεί τις μνημονιακού τύπου εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στις δημοτικές υπηρεσίες που στηρίζονται στην λογική «φέρε μου έσοδα για να πληρωθείς» ή γίνε εθελοντής για να μπεις σε μελλοντική επετηρίδα εύρεσης εργασίας-απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι στο κολυμβητήριο παραμένουν απλήρωτοι μέχρι να πληρώσουν οι πρώτοι χρήστες τις προκαταβολές και τις εγγραφές.

Η δημοτική αρχή οφείλει να διασφαλίσει τους όρους ώστε όλοι οι συμπολίτες μας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης , ηλικίας , αθλητικών δυνατοτήτων κλπ να μπορούν να χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο και οι εργαζόμενοι να εργάζονται με ΣΣΕ, αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση. Πολίτες και δημοτική αρχή πρέπει να σεβαστούμε το κολυμβητήριο και να κάνουμε ότι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την διαρκή δημοτική-δημόσια λειτουργία του έτσι ώστε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση ανταποκρινόμενο στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

ΜΑΡΤΗΣ 2016

Σχετική αρθρογραφία για το έργο του κολυμβητηρίου στο Δήμο Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου