Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Αναδημοσίευση: Προσφυγικό: "Δημοσιογραφία" τρόμου & συκοφαντίας ποινικοποιεί την αλληλεγγύη!

"Δημοσιογραφία" τρόμου & συκοφαντίας ποινικοποιεί την αλληλεγγύη!Παρουσιάζουν αλληλέγγυους ως "ΜΚΟ υποκινητών" με επίκεντρο τον "Συντονισμό"





Τις τελευταίες μέρες φαίνονται για πρώτη φορά οι συνέπειες της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό και την επαναπροώθηση μεταναστών στην τελευταία, η οποία ορίστηκε, κόντρα σε κάθε λογική, «ασφαλής τρίτη χώρα». Συγκλόνισε χθες η φωτογραφία των απελπισμένων μεταναστών που οδηγούνται, υπό την επιτήρηση των ανδρών της Frontex, πίσω στην Τουρκία.


Σήμερα το πρωί, ήρθε η είδηση από το site politikalesvos.gr για την απόπειρα αυτοκτονίας δύο μεταναστών που έφθασαν χθες στην Τουρκία που είχε ως αποτέλεσμα, δυστυχώς, το θάνατο του ενός. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hot spot και τους υποτιθέμενους «χώρους φιλοξενίας» ενώ καταδικάστηκε, φαινομενικά για άσχετη υπόθεση, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος που είχαν προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες για τις συνθήκες σε αυτούς τους χώρους και για την εμπλοκή του στρατού στον εγκλεισμό των μεταναστών. Είναι προφανές ότι στήνεται σκηνικό «ομερτά», προκειμένου να περάσει απαρατήρητη η βίαιη εφαρμογή της συμφωνίας και οι απάνθρωπες πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση μαζί με την Frontex.

Σε συνέχεια αυτού του κλίματος, εμφανίστηκαν σήμερα δημοσιεύματα σε μεγάλες – «σημαντικές» ιστοσελίδες που καταφέρονται ενάντια στο «Συντονισμό σωματείων, συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό».

«Χειραγωγήσιμοι» για τα κυρίαρχα ΜΜΕ

Δημοσιογραφία τρόμου και συκοφαντίας…

Τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν κομμάτι μίας ανακοίνωσης που ενημερώνει τους πρόσφυγες για τα δικαιώματα τους και αναφέρουν «οργάνωση-φαντομάς λέει στους πρόσφυγες να μην φύγουν από τον Πειραιά». Άλλα δημοσιεύματα μιλάνε για «το χαρτί που μοιράζουν ακτιβιστές στους πρόσφυγες και δεν φεύγει κανείς από το λιμάνι» ενώ η χυδαία επίθεση έγινε από τη σελίδα του Πρώτου Θέματος που αναφέρει ότι «τον τρόπο που λειτουργούν αλληλέγγυοι και ΜΚΟ, κατευθύνοντας και χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σύμφωνα με τις δικές τους βλέψεις και επιδιώξεις, έρχονται να καταδείξουν τα στοιχεία». Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα κανάλια, με τον Μπογδάνο στο ΣΚΑΙ να αναπαράγει το δημοσίευμα του newsit, ενώ ο Ευαγγελάτος, στο κανάλι Ε, καλούσε να παρέμβει ο εισαγγελέας. Η δημοσιογραφική κάλυψη αναφέρεται, ψευδώς, στο Συντονισμό ως ΜΚΟ, στην οποία αποδίδουν το χαρακτηρισμό «φαντομάς» για να καλλιεργήσουν την αίσθηση ότι όλα γίνονται εν κρυπτώ ενώ κοινή απαίτηση των ΜΜΕ φαίνεται να είναι η παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας.

…Ποινικοποιεί την αλληλεγγύη

Η ουσία του ζητήματος, πέρα από τα προφανή ψέματα και διαστρεβλώσεις, είναι η προσπάθεια να συκοφαντηθεί και να κυνηγηθεί κάθε φωνή που στηρίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη και σέβεται το δικαίωμα προσφύγων και μεταναστών να καθορίσουν οι ίδιοι τις ζωές τους. Ο φόβος της οργάνωσης των μεταναστών για να διεκδικήσουν τα στοιχειώδη (βήματα προς αυτό γίνονται ήδη) είναι τόσο μεγάλος που παρουσιάζεται το μοίρασμα μίας ανακοίνωσης ως «προβοκάτσια». Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζονται οι πρόσφυγες σαν άβουλα όντα που κάποιος προσπαθεί να χειραγωγήσει («τους δασκαλεύουν» είναι η έκφραση στο Πρώτο Θέμα), υποκρύπτεται ο πραγματικός εξαναγκασμός που συνοδεύει την εφαρμογή της συμφωνίας και οι αλληλέγγυοι που είναι τόσο καιρό στο λιμάνι, ενώ το κράτος απουσιάζει, εμφανίζονται σα «σκοτεινά κέντρα» με αντίστοιχες επιδιώξεις. Ενώ μιλάμε για άνδρες και γυναίκες που έχουν διακινδυνεύσει τις ζωές τους με απίστευτους τρόπους και έχουν πάρει αλλεπάληλες σημαντικές αποφάσεις γι αυτές, παράγεται συγκροτημένα μια βολική και αφελής εικόνα ανθρώπων που χειραγωγούνται και ξεγελιούνται από κάποιους με ύποπτα συμφέροντα…

«Χειραγωγήσιμος» για τα κυρίαρχα ΜΜΕ

Οι αντιδράσεις από τις συλλογικότητες των αλληλέγγυων

Πάνω στο θέμα που έχει προκύψει έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση ο Συντονισμός που αναφέρει ότι το λιμενικό παρεμπόδισε το μοίρασμα της ανακοίνωσης και μετά τη δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος υπήρξαν απειλητικά τηλεφωνήματα στο δημοσιοποιημένο αριθμό του συντονισμού. Καταλήγει λέγοντας ότι «Για εμάς οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι άνθρωποι με δικαιώματα. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την αξιοπρέπειά τους, τον αυτοσεβασμό τους καθώς και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα στην πολιτική ενημέρωση, στη διεκδίκηση, στη διαδήλωση! Κανένα κράτος, καμία κυβέρνηση και ΕΕ, δεν έχουν το δικαίωμα να τους τα στερούν!»

Σε επικοινωνία του «Περιοδικού» με τη Ντίνα Ρέππα, πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών «Αριστοτέλης» και μέλος του συντονισμού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζητήσαμε μια ανταπόκριση – αντίδραση για όσα έχουν λεχθεί τις τελευταίες ώρες και λάβαμε την εξής δήλωση:
" Τα συστημικά ΜΜΕ εξαπολύουν μια απολύτως συντονισμένη και προβοκατόρικη επίθεση! Είναι γκεμπελίστικη προπαγάνδα, καθοδηγούμενη από τους ΕυρωΕνωσιακούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Έχουν ενοχληθεί που οι πρόσφυγες δεν αποδέχονται στωικά τη σφαγή τους. Έχουν εξοργιστεί που συνεχίζεται ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης κι αλληλεγγύης από το λαό μας. Έχουν θορυβηθεί που ντόπιοι και πρόσφυγες βρέθηκαν σε κοινή διαδήλωση ενάντια στην επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πριν λίγες ημέρες, κάτω από τα ίδια πανό εργαζόμενοι από τα σωματεία, νεολαίοι από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις συλλογικότητες γειτονιάς μαζί με πρόσφυγες. Κυβέρνηση και ΜΜΕ θέλουν να εξαφανίσουν τους πρόσφυγες από προσώπου γης. Να τους κάνουν αόρατους για να τους απελαύνουν χωρίς αντιδράσεις. Γι” αυτό τους στέλνουν στα στρατόπεδα της ντροπής, στη μέση του πουθενά. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά! "
Οι εν κρυπτώ και ύποπτες διαδικασίες που υπονοούν τα ΜΜΕ, δημοσιευμένες εδώ και καιρώ και υλοποιημένες συλλογικά και δημόσια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου