Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Αναδημοσίευση: «Ταφόπλακα σε ολόκληρη την οικονομία»

«Ταφόπλακα σε ολόκληρη την οικονομία»


Συντάκτης: Αρτεμις Σπηλιώτη

Τσουχτερά θα είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016 λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 200.000 ευρώ –από 300.000 ευρώ– που οδηγεί σε συμπληρωματικό φόρο, της αύξησης των συντελεστών ως αντισταθμίσματος στη μείωση των αντικειμενικών αξιών και της υπαγωγής και των οικοπέδων και αγροτεμαχίων που ανεβάζουν τον λογαριασμό για τους φορολογουμένους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κάνει λόγο για δήμευση των απρόσοδων ακινήτων (οικόπεδα και ξενοίκιαστα), ενώ ο συμπληρωματικός φόρος που, αντί να καταργηθεί, επιβάλλεται από τα 200.000 ευρώ «ρίχνει ολόκληρη τη μεσαία τάξη στο δόκανο μιας ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο και βάζει ταφόπλακα στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία».


Διπλή εξάλλου θα είναι η επιβάρυνση στα αστικά οικόπεδα, καθώς όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, αυξάνονται κατά 23-25% οι συντελεστές φορολόγησής τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά ελάφρυνση, τουλάχιστον στο 50%, της φορολογίας των απρόσοδων ακινήτων, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που «σκότωσε» την κτηματαγορά, αλλά και ολόκληρη την οικονομία, και δραστική μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της χώρας.

Μεγάλη είναι η γκρίνια και από τον τουριστικό κλάδο. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σημειώνει ότι μπορεί, με παρέμβαση του πρωθυπουργού, να μετατέθηκε για το 2018 η επιβολή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία –και με δεδομένη την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%- αλλά εφευρίσκεται, όπως αναφέρει, η συμπληρωματική φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων του τομέα διαμονής, δηλαδή των «εργαλείων δουλειάς τους», μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, με συντελεστή 0,1%.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού σημειώνουν πως οι φόροι αυτοί προστίθενται σε σειρά άλλων φόρων που επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα το κόστος του τουρισμού, εκτοξεύοντας το τουριστικό πακέτο και ισοπεδώνοντας την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία, αφού πλέον με μαθηματική ακρίβεια δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις συσσωρευόμενες εξωπραγματικές υποχρεώσεις τόσο απέναντι στο κράτος όσο και στο περιβάλλον λειτουργίας τους. Όταν πλήττεται και υπονομεύεται ο τουρισμός, υπονομεύεται η εθνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία», σημειώνει ο ΣΕΤΕ.

Πηγή: efsyn.gr - 20 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου