Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Αναδημοσίευση: Ανοίγει το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή

Ανοίγει το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή

Την Δευτέρα 9 Μάη τα εγκαίνια του Μουσείου. Το πρόγραμμα των 4ήμερων εκδηλώσεων των Δήμων Χαϊδαρίου και Καισαριανής.


Οι φετινές εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», στην Καισαριανή, κορυφώνονται με τον καλύτερο τρόπο: Τα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης μέσα στο μαρτυρικό χώρο, στην Καισαριανή, την Δευτέρα 9 του Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στις 7.00 το απόγευμα.

Οι αγώνες του λαού της Καισαριανής για την μετατροπή του χώρου που εξακολουθεί να λυμαίνεται η Σκοπευτική Εταιρεία, σε πάρκο ανοιχτό στον επισκέπτη, κέντρο ιστορικής μνήμης και αναψυχής. Κερδίζουν βήμα – βήμα την υπόθεση να αποδοθεί οριστικά το «ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ» στον Λαό και την Ιστορία.

Ο χώρος του Σκοπευτηρίου, από τις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, ήταν μια δασώδης και βραχώδης περιοχή που την αξιοποιούσε ο στρατός, το Ιππικό, στην αρχή, και το πυροβολικό του στρατού στη συνέχεια σαν χώρο ασκήσεων ειδικά του πυροβολικού σώματος.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’20, ο χώρος παίρνει σιγά – σιγά χαρακτηριστικά τόπου αναψυχής των νέων κατοίκων της περιοχής και των αξιωματικών του στρατού. Το 1930 οι ανάγκες στέγασης του προσφυγικού πληθυσμού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καλλιθέας, οδηγεί στην απαλλοτρίωση του Σκοπευτηρίου της Καλλιθέας και παραχωρείται, από την Καισαριανή, μια έκταση 710 στρεμμάτων στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία, για τη δημιουργία Σκοπευτηρίου, με την προϋπόθεση ότι το χώρο θα χρησιμοποιούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αργότερα χώρος παραχωρήθηκε και στον Όμιλο Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου.

Τον χώρο αυτό, μέσα στη καρδιά της αδούλωτης και απροσκύνητης Καισαριανής, επέλεξαν οι Γερμανοί ως έναν από τους τόπους εκτέλεσης των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Το Σκοπευτήριο κατά την περίοδο της γερμανοϊταλικής φασιστικής κατοχής, αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του ναζισμού. Στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς συνάντησαν το θάνατο πάνω από 600 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Το 1942 εκτελέστηκαν 13 πατριώτες, το 1943 άλλοι 147 και το 1944 , εκτελέστηκαν 440 πατριώτες. Εκτός απ’ αυτούς εκτελέστηκαν και 25 αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί). Αποκορύφωμα ήταν η μαζική εκτέλεση των 200 κομμουνιστών που ήταν κρατούμενοι στο Χαϊδάρι την Πρωτομαγιά του 1944

Σαρανταοκτώ πρωινά το Σκοπευτήριο της Καισαριανής έζησε στιγμές άφθαστου ηρωισμού. Σαρανταοκτώ φορές τα σκουπιδιάρικα αυτοκίνητα του Δήμου πέρασαν την εξώπορτα φορτωμένα με τα πτώματα και αφήνοντας στους δρόμους της Καισαριανής και της Αθήνας αδρά τα αιμάτινα ίχνη τους ως το Νεκροταφείο.

Ο πόλεμος τελείωσε. Ο χώρος, όμως, δεν έτυχε του ανάλογου σεβασμού για την ιερότητα του. Η Σκοπευτική Εταιρία συνεχίζει να παραμένει και να βεβηλώνει τη Mνήμη των Αγώνων και των Θυσιών του Λαού μας.


Από τις εργασίες των εθελοντών για την ετοιμασία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης
Σήμερα, συνεργεία από κατοίκους της Καισαριανής, σε εθελοντική βάση, και με οικονομική στήριξη του λαού της Καισαριανής, δουλεύουν πυρετωδώς, για την αναστήλωση και επισκευή του εγκαταλειμμένου κτιρίου, μετατρέποντας μια εστία μόλυνσης σε ένα όμορφο στολίδι του Πάρκου: Το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Προετοιμασίες και εργασίες στο εσωτερικό του κτιρίου του Μουσείου.
Το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης είναι έτοιμο. Όπως μπαίνουμε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στο ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, από την οδό Ηρώων Σκοπευτηρίου, αμέσως μετά την πύλη, αριστερά μας βρίσκεται ο χώρος της εκτέλεσης και το Μνημείο και δεξιά μας, ακριβώς απέναντι, το Μουσείο. Τα εγκαίνια του Μουσείου, ενταγμένα στις εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό, θα γίνουν την Δευτέρα 9 Μάη στις 7.00 το απόγευμα. Φέτος συνδιοργανώνονται από τους Δήμους Καισαριανής και Χαϊδαρίου, τετραήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με αφορμή την συμπλήρωση 72 χρόνων από την Πρωτομαγιά του 1944.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΗ
ΧΑΪΔΑΡΙ:

20.00 Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην πλατεία Χαϊδαρίου.
Ομιλία – ιστορικό από τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο. Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο. Θα ακολουθήσει μεγάλη Συναυλία

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΜΑΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ:

10.00 Συγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο (Πνευματικό Κέντρο).
Πικετοφορία μέσω των οδών Εθνικής Αντιστάσεως, Πανιωνίου και Ηρώων Σκοπευτηρίου στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»

11.00 Εκδήλωση στο χώρο του Μνημείου
Καταθέσεις στεφάνων. Χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παραρτήματος Καισαριανής. Ομιλία Δημάρχου Καισαριανής. 
Προσκλητήριο Νεκρών.

ΧΑΪΔΑΡΙ:

17.00 Εκδήλωση στο Μπλοκ 15
Καταθέσεις στεφάνων. Χαιρετισμός ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παραρτήματος Χαϊδαρίου. Ομιλία Δημάρχου Χαϊδαρίου. Απαγγελίες. 
Προσκλητήριο Νεκρών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση 
για την Πρωτομαγιάτικη Απεργία
«Σικάγο 1886, 130 χρόνια αγώνες της εργατικής τάξης»

ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΗ
Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ:

19.00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΑΜικής ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Πρώτη επίσημη ξενάγηση στο χώρο

21.00 Θεατρική παράσταση στο χώρο
«ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΕΣΜΕΡ, ετών 17»

Παράλληλα ο Δήμος Καισαριανής σημειώνει:

Η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», προωθώντας τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετεί. Μόνο οι αγώνες του λαού μας κρατάνε τον χώρο ανοιχτό στον επισκέπτη, κέντρο ιστορικής μνήμης και αναψυχής. 
ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ!

Και ο Δήμος Χαϊδαρίου σημειώνει:

Ο ιερός τόπος του ΜΠΛΟΚ 15 που λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, συνεχίζει να λειτουργεί ως στρατόπεδο. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ είναι να παραχωρηθεί στο λαό μας για να λειτουργήσει ως Πάρκο Παγκόσμιας Ιστορικής Μνήμης ενάντια στον Φασισμό και να δημιουργηθεί Μουσείο ΕΑΜικής ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ.

Προετοιμασίες και εργασίες σε αίθουσα στο εσωτερικό του κτιρίου του Μουσείου.

ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ – Παράρτημα Καισαριανής

Η Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.Α.Ε.Α–Δ.Σ.Ε. παράρτημα Καισαριανής, καλεί όλα τα παραρτήματα της Π.Ε.Α.Ε.Α–Δ.Σ.Ε. στις 9/5/2016, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στα εγκαίνια του «Μουσείου Εαμικής Εθνικής Αντίστασης».

Το Κάλεσμα εδώ

Η κατάθεση από την κυβέρνηση του νόμου λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, στη Βουλή, για επείγουσα συζήτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο 7 – 8 Μάη, προκάλεσε την κήρυξη 48ωρης απεργίας, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις του λαού και των φορέων του. Έτσι έχουμε απεργιακές συγκεντρώσεις: Την Παρασκευή 6 Μάη στις 11.00 π.μ., το Σάββατο 7 Μάη, στις 6.00 μ.μ. στην Ομόνοια και βέβαια την προγραμματισμένη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάη στις 10.00 το πρωί στο Σύνταγμα.

Αυτή η εξέλιξη έφερε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Δήμων Καισαριανής και Χαϊδαρίου. Γι’ αυτό το λόγο ματαιώνεται, το Σάββατο 7 Μάη, η προγραμματισμένη λαμπαδηδρομία από το Μπλοκ 15, στο Χαϊδάρι, που θα γινόταν στις 6.00 το απόγευμα, καθώς και ο Αγώνας ανώμαλου δρόμου προς τιμή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη μέσα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την ίδια μέρα, στις 6.30 μ,.μ. και φυσικά η προγραμματισμένη για τις 9.00 μ.μ. Υποδοχή των λαμπαδηδρόμων.

Πηγή: imerodromos.gr - 5 Μαίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου