Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Δημοτικό Συμβούλιο 3/6/2016: Τί ακριβώς επιδιώκει η Δημοτική Αρχή για τον Υμηττό;

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Δημοτικό Συμβούλιο 3/6/2016: Τί ακριβώς επιδιώκει η Δημοτική Αρχή για τον Υμηττό;


Εκτεταμένη συζήτηση υπήρξε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με εγκαταστάσεις επί της δασικής εκτάσεως του Υμηττού, ασύμβατες με την ύπαρξη δάσους. Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις που συζητήθηκαν ήταν κατασκευές επί της περιοχής του Κουταλά (γήπεδα, κτίσματα, γεώτρηση) αλλά και οι κατασκευές στην ευρύτερη περιοχή του Θεάτρου Βράχων.

Η συζήτηση διαμείφθηκε μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής για παραχώρηση ουσιαστικά όλων των χρήσεων προς το δασαρχείο, καθώς το τελευταίο έχει διατάξει την κατεδάφιση όλων των ασύμβατων χρήσεων που έχει καταγράψει επί των δασικών εκτάσεων.

Επισημαίνουμε πως η ευρύτερη περιοχή του Υμηττού, η οποία είναι στα όρια της πόλης και περιλαμβάνει τον Κουταλά, το νεκροταφείο, τα νταμάρια με τα θέατρα βράχων (λόφος Κοπανά), τα σχολεία του Καρέα, το γήπεδο κ.ά. βρίσκεται στο σύνολό της εντός της Β' ζώνης Υμηττού και κατά την μεγαλύτερη έκτασή της θεωρείται δασική αναδασωτέα.
Ως αποτέλεσμα, όλα τα κτίσματα που βρίσκονται εντός της περιοχής (σχολεία, θέατρα βράχων, αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γεωτρήσεις, πάρκινγκ, εκκλησίες, νεκροταφείο, στρατόπεδα, σταθμοί απορριμμάτων κ.λπ.) θεωρούνται και είναι παράνομα.
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρήσεων αφορά χρήσεις του Δήμου, έχουν εκδικαστεί -χωρίς να έχουν βεβαιωθεί στο σύνολό τους- πρόστιμα κατά του Δήμου, των οποίων το ακριβές ύψος ενδέχεται να είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Είναι γνωστό πως χρόνια τώρα ο Υμηττός και το δάσος του ήταν η εύκολη και φθηνή λύση στην πυκνοκατοικημένη πόλη για να παρουσιάσουν έργο οι ιθύνοντες της κρατικής και δημοτικής εξουσίας.
Ο Υμηττός και το περιαστικό πράσινο θυσιάζεται με τεράστια ευκολία -χρόνια τώρα- προκειμένου να φτιαχτούν λεωφόροι, γήπεδα, σχολεία και κάθε λογής χρήσεις. Πρόσφατα κατασκευάστηκε το κολυμβητήριο (και αυτό σε δασική έκταση) ενώ η Δημοτική Αρχή με το ΤΣΔΑ απερίφραστα στην αρχική της πρόταση, επιδίωκε τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων επί του δάσους με λειτουργία μεταφοράς απορριμμάτων από όλους τους όμορους δήμους, καθώς και την αλλαγή επί το χείρον των σημερινών προστατευτικών διατάξεων για τον Υμηττό. Τις θέσεις αυτές τις απέσυρε μετά τη γενική κριτική που δέχθηκε, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Ήδη από το 1998 λειτουργεί παράνομος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Σακέτα από τον δήμο και παρά τις δεσμεύσεις στο προεκλογικό πρόγραμμα της "Στάσης Βύρωνα" καμία από τις ασύμβατες χρήσεις επί του Υμηττού δεν απομακρύνθηκε. Αντίθετα, γίνεται προσπάθεια να προστεθούν και άλλες.

Η πολιτική αυτή διαχρονικά έκανε ανεκτές τις παραβάσεις και τις διεκδικήσεις των δασικών εκτάσεων του Υμηττού και από ιδιώτες και την εκκλησία. Πολλές καταλήψεις των δασικών χώρων για απόθεση μπαζών, για ιδιωτικά πάρκινγκ, για εργολαβική αποθήκευση υλικών, για χτισίματα και επεκτάσεις κτισμάτων και κατοικιών και εκκλησιών έχουν καταγγελθεί -ενίοτε έχουν σταματήσει, "τρώγοντας" όμως πάντα ακόμη ένα κομματάκι πρασίνου. Είναι αυτές οι πολιτικές που οπλίζουν και το χέρι των εμπρηστών. Κατά μέσο όρο 20 απόπειρες εμπρησμού μετράμε κάθε καλοκαίρι στις περιοχές γύρω από την Κατεχάκη που αποτελούν κατασκευαστικό φιλέτο και διεκδικούνται από ιδιώτες και την εκκλησία. Μερικές από αυτές είναι καταστροφικές για το δάσος και τις ανθρώπινες ζωές και τον περιβάλλοντα χώρο του Υμηττού, όπως μας θυμίζει και η πρόσφατη πυρκαγιά στον Καρέα αλλά και το μνημείο για τους 3 πυροσβέστες και τον 1 εθελοντή που είχαν χαθεί στον Καρέα το 1999. Μνημείο που δεσπόζει πάνω από τις παραβιάσεις και πάνω από το οποίο υπήρχε σχεδιασμός να περάσει η Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού.

Είναι αυτή η πολιτική που έχει κάνει τον Βύρωνα και την Αθήνα μία αβίωτη πόλη με προβλήματα διαχείρισης στην ενέργεια, στο νερό, στα απορρίμματα, στην μόλυνση και στην μετακίνηση.

Είναι γεγονός πως στο Βύρωνα τις παλαιότερες δεκαετίες δόθηκαν μάχες για να σταματήσουν οι εξορυκτικές διαδικασίες στα νταμάρια της Εργάνης και του Πολύδωρα. Δυστυχώς, λόγω και των αναζητήσεων της εποχής τότε, ο αγώνας αυτός δεν συνδέθηκε με την αποκατάσταση των εκτάσεων ως δασική έκταση αλλά με τη δημιουργία δομών που έλειπαν από την πόλη, και έτσι δημιουργήθηκε το Θέατρο Βράχων, τα γήπεδα, τα δημοτικά αναψυκτήρια, τα σχολεία και οι υπόλοιπες χρήσεις που βρίσκονται στο λόφο του Κοπανά πάνω από τη σημερινή οδό Ταταούλων. Ως αποτέλεσμα η έκταση αυτή έχει ουσιαστικά ενταχθεί πλήρως στο σχέδιο της πόλης με έργα που επιπλέον είναι σημαντικά για τη ζωή της πόλης, παρ΄όλο που γεωγραφικά συγκαταλέγεται στη Β' ζώνη Υμηττού.

Ταυτόχρονα αποτέλεσε και άλλοθι προς τις επόμενες δημοτικές αρχές για να επιδιώκουν και νέες χρήσεις είτε στην ίδια τοποθεσία, είτε σε άλλες πλησίον της πόλης επί του δάσους. Έτσι, φτιάχθηκε ο σταθμός μεταφόρτωσης στον Κουταλά, γήπεδα, ακολουθήθηκε ο περιορισμός του δάσους για σημαντικά έργα όπως το κολυμβητήριο και επιχειρήθηκαν και σωρεία άλλων χρήσεων και έργων που αν είχαν γίνει δεν θα είχε μείνει σήμερα δασική έκταση στον Υμηττό (αναφέρουμε ενδεικτικά: παιδικός σταθμός στα αναπηρικά, σχολεία, γήπεδα και δρόμοι στο δάσος κάτω από την Κατεχάκη στα σύνορα με την Άγια Μαρίνα, Συνοδικό Μέγαρο στον Καρέα, επεκτάσεις των στρατοπέδων του Σακέτα, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων και τώρα και παλαιότερα, πάρκινγκ στο ΠΙΚ-ΝΙΚ, Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού σε όλη την έκταση του Βύρωνα, περαιτέρω επέκταση του Νεκροταφείου κ.ά.).

Η Δημοτική Αρχή έως τώρα δεν έχει σταθεί συνεπής στις προεκλογικές της εξαγγελίες για το περιβάλλον ενώ και η τακτική της δεν κινεί την εμπιστοσύνη για τα θέματα του περιαστικού πρασίνου.
Περιμέναμε στο Δημοτικό Σύμβουλιο να υπάρχει μία προσέγγιση των παραπάνω θεμάτων με μία σοβαρή, ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα κατανόμαζε τις χρήσεις που αναγκαστικά πρέπει να εξαιρεθούν (θέατρα βράχων, γήπεδα, σχολεία, γεωτρήσεις πυρασφάλειας), θα κατονόμαζε επίσης ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες χρήσεις ως ασύμβατες οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν από τον ορεινό όγκο του Υμηττού και θα επιδίωκε μία συναίνεση προκειμένου να κατατεθεί πρόταση από την πλευρά του δήμου για μία νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία, η οποία τελεσίδικα θα κλείνει το θέμα των χρήσεων και δεν θα αφήνει περιθώρια επέκτασης της καταστροφής του βουνού.

Αντί αυτού κατέθεσε μία πρόταση με βασικά επιχειρήματα:
- Την διαγραφή των προστίμων για τις παραβιάσεις
- Και την διεκδίκηση των χρήσεων που ήδη υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μετά τη διαγραφή των προστίμων από το δασαρχείο.
Στήριξε αυτή την πρόταση με το επιπλέον επιχείρημα πως ο δήμος δεν διαθέτει μέσα για κατεδαφίσεις και δεν διατίθεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αντίστοιχα ούτε και το δασαρχείο. Ως εκ τούτου συμπεραίνει πως δεν θα γίνει ΚΑΜΙΑ κατεδάφιση ΚΑΜΙΑΣ από τις σημερινές χρήσεις.
Η παραχώρηση προς το Δασαρχείο θα επιφέρει τη διαγραφή των σημερινών προστίμων ενώ στη συνέχεια μπορεί με νόμιμες πράξεις να αιτηθεί ο δήμος τις χρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τις οποίες το δασαρχείο προτίθεται -όπως το βολιδοσκοπούν- και να παραχωρήσει.

Επισημαίνουμε πως η δημοτική αρχή ήταν εξαιρετικά φειδωλή στα στοιχεία που διέθεσε. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως δεν ανακοίνωσε καν με σαφήνεια ούτε τα πρόστιμα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Κατά τον κ. Βαλιανάτο μόνο για την Εργάνη ο Δήμος επιβαρύνεται με περίπου 350.000€ ενώ κατά τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου κ. Λαπαθιώτη συνολικά εκτιμάται ένα ποσό 5 έως 6 εκ. ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις λόγω του χρόνου που περνά, και με την επιφύλαξη πως τα πρόστιμα δεν έχουν βεβαιωθεί στο σύνολό τους.

Όπως διεφάνη και από τη συζήτηση που επακολούθησε πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για αυτή τη μεθόδευση που ακολουθεί η δημοτική αρχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η μελλοντική παραχώρηση χρήσης από το δασαρχείο για οτιδήποτε εκτός από δάσος, αυτόματα ακολουθείται με πράξη αναίρεσης και αποχαρακτηρισμού από αναδασωτέα για την έκταση που παραχωρεί, οριζόμενη με διάγραμμα επί συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων. Αν όντως ακολουθήσει αυτή την τακτική ο Δήμος για όλες τις χρήσεις που υπάρχουν επί της Β' ζώνης Υμηττού, ουσιαστικά εισάγει μία βιομηχανία πράξεων αποχαρακτηρισμού για σημαντικό αριθμό περιοχών στην αναδασωτέα έκταση του Υμηττού.

Δεδομένου των επιβουλών που υπάρχουν στην περιοχή του Υμηττού αλλά και την μέχρι τώρα ευκολία της σημερινής Δημοτικής Αρχής να θυσιάζει δασικές εκτάσεις προτείνοντας χρήσεις επί του Υμηττού στις παρυφές της πόλης αναρωτιόμαστε για τις επιδιώξεις που υπάρχουν για το μέλλον της Β' ζώνης Υμηττού ειδικά στην περιοχή της πόλης μας.

Την πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν η ίδια και ο ανεξάρτητος Δ. Σύμβουλος κ. Παπαμιχαήλ, ενώ οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και οι ανεξάρτητοι δ. σύμβουλοι απείχαν. Καταψήφισε η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα με τον κ. Τζιορτζιώτη.

Ο χρόνος θα δείξει αν είμαστε μπροστά σε μία νέα απόπειρα αποχαρακτηρισμού εκτάσεων στον Υμηττό για διάφορες χρήσεις.

6 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου