Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Αναδημοσίευση: Γαλλία: Χιλιάδες στους δρόμους, αμετακίνητη η κυβέρνηση

Γαλλία: Χιλιάδες στους δρόμους, αμετακίνητη η κυβέρνηση

Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις στις 28 Ιουνίου
Επιμέλεια Ελένη Κορόβηλα
Πάνω από ένα τρίμηνο στους δρόμους, οι Γάλλοι εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις τους

Η διαδήλωση τη Πεμπτη 23 Ιουνίου στο Παρίσι είχε παλμό, είχε ένταση, είχε και όγκο. 

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Βαστίλης, στο ραντεβού των εργατικών συνδικάτων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης. 

Οι πάνω από 80.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο Παρίσι προκειμένου να ζητήσουν από τον πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Ολάντ να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών εδώ και μήνες. Τα συνδικάτα CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL και FIDL, χαρακτηρίζουν τον νόμο «ανεπίδεκτο βελτίωσης», συνεχίζουν να κατεβαίνουν στο δρόμο με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νόμου. 
Πάνω από δύο χιλιάδες αστυνομικοί με αποστολή να περιορίσουν την πορεία και να ασκήσουν αυστηρούς ελέγχους και έγιναν περίπου 100 προσαγωγές. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαδηλωτές βγήκαν από την περίμετρο που είχε οριστεί από την αστυνομία. 

Η κυβέρνηση είχε αρχικά ανακοινώσει την απαγόρευση της πορείας επικαλούμενη τις δυσκολίες τήρησης μέτρων ασφαλείας. Οι έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων την οδήγησαν ωστόσο σε αναδίπλωση. 

Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του δηλώνει, με κάθε ευκαιρία, πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της εργασιακής μεταρρύθμισης. 

Τα συνδικάτα επιμένουν και καλούν σε νέα κινητοποίηση την Τρίτη 28 Ιουνίου στο Παρίσι, ημέρα που θα φτάσει το νομοσχέδιο για συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση . Στόχος των συνδικάτων είναι να αποσυρθεί η αντεργατική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ. Η υπουργός Εργασίας έχει αφαιρέσει κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου το κείμενο να γίνει αποδεκτό, ωστόσο τα συνδικάτα ζητούν την απόσυρσή του, κρίνοντας ότι είναι πολύ ευνοϊκό για τους εργοδότες και παράγοντας αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους.
Ωστόσο παραμένει η αδυναμία του εργατικού κινήματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από τις αντιλαϊκές, μνημονικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να συντονίσουν τα βήματα τους και να προχωρήσουν τα συνδικάτα σε κοινές διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις σε διάφορες χώρες ενάντια στο κοινό εχθρό που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική της. 

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι δείχνουν το δρόμο, αλλά οι λαοί της Ευρώπης απλά παρακολουθούν, ως πότε; Εξαίρεση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Βρετανών που σήμερα κλονίζει όλα τα κέντρα εξουσίας της συμμαχίας και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της ιμπεριαλιστικής καπιταλιστικής Ευρώπης. Ίσως να είμαστε στην αρχή θετικών για τους λαούς διεργασιών και εξελίξεων. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί όραμα, αντίσταση και αγώνα από τους ίδιους τους λαούς. Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν ότι μπορούν και θέλουν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και να ανοίξουν το δρόμο για προοδευτικές αντικαπιταλιστικές πολιτικές . Στην Ευρώπη και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Πηγή: gr.euronews.com - 23/6/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου