Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 48.000 ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ παιδιά εργαζομένων και ανέργων, αποκλείστηκαν από τους παιδικούς σταθμούς

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Τα νέα ζευγάρια οφείλουν να αγωνιστούν, να μην συμβιβαστούν με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να απαιτήσουν δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.


Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και έγινε γνωστό ότι 48.059 παιδιά αποκλείονται. Το πρόγραμμα αφορά τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Αιτία του αποκλεισμού δεκάδων χιλιάδων παιδιών είναι ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφάλισει τα χρήματα που απαιτούνται για να καλυφτεί το σύνολο των παιδιών που οι γονείς τους κατέθεσαν αίτηση. Τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους φέτος είναι 175 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 93 προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα 82 από εθνικούς πόρους και δεν επαρκούν για την φιλοξενία όλων των παιδιών.

Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν αφορούσαν 132.859 παιδιά, και είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015. Από το σύνολο αυτό, μόνο 84.800 παιδιά θα πάρουν τελικά το «κουπόνι» (voucher), με το οποίο οι γονείς θα απευθυνθούν στις δομές της επιλογής τους, προκειμένου να τα εγγράψουν. Τα υπόλοιπα 48.059 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος. Μάλιστα, τα 36.769 από αυτά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα, εισοδηματικά και άλλα, ο φάκελος των δικαιολογητικών που κατέθεσαν οι γονείς ήταν πλήρης και οι αιτήσεις τους έγκυρες. 

Οι αιτήσεις των γονιών στο πρόγραμμα αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων. Χιλιάδες ακόμα είναι τα ζευγάρια που δεν έκαναν καθόλου αίτηση αφού αποκλείστηκαν από τα ίδια τα κριτήρια που βάζει το πρόγραμμα. Ενώ να επισημάνουμε ότι τα παιδιά των εργαζομένων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ αποκλείονται από την δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν μία θέση σε έναν δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό πληρώνοντας τροφεία. 

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες ότι θα διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των παιδιών στο πρόγραμμα έπεσαν στο κενό, αφού τελικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται για όλα τα παιδιά. 

Με την πολιτική και αυτής της κυβέρνησης μεγαλώνει η ταξική ανισότητα σε βάρος των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Αφού η Προσχολική Αγωγή από λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού, γίνεται προνόμιο για όσους μπορούν να πληρώσουν γι' αυτή. Τα νέα ζευγάρια οφείλουν να αγωνιστούν, να μην συμβιβαστούν με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να απαιτήσουν δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Αύγουστος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου