Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Επικουρικές: «Ανακαθορισμός» σε 806.000 συντάξεις με το δεύτερο «κύμα» μειώσων

Αναδημοσίευση από εδώ.
Επικουρικές: «Ανακαθορισμός» σε 806.000 συντάξεις με το δεύτερο «κύμα» μειώσων

«Ψαλίδι» που φτάνει μέχρι και το 50% στο καθαρό ποσό έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους, με το δεύτερο κύμα περικοπών και επικουρικών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Έθνος».

Το δεύτερο πακέτο επανυπολογισμού που θα εμφανιστεί με την πληρωμή στις 2 Σεπτεμβρίου, ανακαθορίζει 806.000 επικουρικές σε 6 πρώην Ταμεία: ΕΤΕΑΜ – μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), ΤΑΕΑΥΕΚ – εμποροϋπάλληλοι, ΤΑΕΠΟΖΟ – εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας, ζυθοποιίας και οινοπνευματοποποιίας, ΤΕΑΥΝΤΠ – υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, ΚΑΠ/ΔΕΗ – συνταξιούχοι ΔΕΗ και ΤΑΠΤΠ– προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank).

O συντελεστής επανυπολογισμού κυμαίνεται στο επίπεδο του 0,5-0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, πράγμα που σημαίνει άμεσα πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσό των επικουρικών πέφτει κατά 40%-50%.

Όσοι εισπράττουν σύνταξη κάτω των 1.300 ευρώ μεικτά «διασώζονται», ωστόσο, μπαίνουν στο μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».

Όσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικές πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά χάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη νέα και στην παλιά επικουρική.

Οι χαμένοι: Μεγάλοι χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι – συνταξιούχοι του ΤΕΑΥΝΤΠ, του ΤΑΕΑΥΕΚ και του ΤΑΠΤΠ, λόγω υψηλών κύριων συντάξεων, με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται από το μεικτό όριο των 1.300 ευρώ.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ «ΚΥΜΑ»
«Καυτός» Οκτώβρης για 120.000 συνταξιούχους

Με το τρίτο «κύμα» επανυπολογισμού τον Οκτώβρη θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αναπροσαρμογής των 1,23 εκατ. επικουρικών συντάξεων. Στο μήνα αυτό, εξάλλου, παραπέμπονται οι συντάξεις 9 πρώην Ταμείων και αφορούν σε περίπου 120.000 συνταξιούχους.

Πρόκειται για τα: ΤΕΑΑ – αρτοποιοί (ΟΑΕΕ), ΤΑΕΠΥΚ – βενζινοπώλες (ΟΑΕΕ), Τομείς επικουρικής ασφάλισης μηχανικών και εργοληπτών δημόσιων έργων, συμβολαιογράφων και δικηγόρων (ΕΤΑΑ), Τομείς επικουρικής ασφάλισης ιδιοκτητών συντακτών, υπαλλήλων Τύπου και τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), ΚΕΑΝ (ναυτικοί), ΤΕΑΕΧ & ΤΕΑΥΑΠ – συνταξιούχοι της πρώην Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων και τέλος ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής.

Οι χαμένοι: Από αυτό το «κύμα» αναμένονται να πληγούν κυρίως οι συνταξιούχοι του ΚΕΑΝ, του ΤΕΑΠΕΤΕ και οι δικηγόροι του ΕΤΑΑ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Να σημειωθεί εδώ ότι -πέραν των άλλων δεινών στις συντάξεις και στους δικαιούχους τους- τον Οκτώβρη θα πρέπει να «πληρωθεί» και η πρώτη δόση της επιστροφής των αναδρομικών ποσών από όλους τους συνταξιούχους. Ειδικότερα:

Όσοι μπήκαν στο πρώτο «κύμα» επανυπολογισμού (Αύγουστος), ήτοι 319.000 συνταξιούχοι από 11 Ταμεία, θα πρέπει να «επιστρέψουν» τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε τρεις ισόποσες δόσεις, από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη.

Όσοι μπήκαν στο δεύτερο «κύμα», οι 806.000 συνταξιούχοι των 6 πρώην Ταμείων, θα πρέπει να «επιστρέψουν» τα αχρεωστήτως ποσά που τους δόθηκαν από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, επίσης, το τρίμηνο Οκτώβρη – Δεκέμβρη.

Όσοι δουν τις συντάξεις τους να αναπροσαρμόζονται τον Οκτώβρη, δηλαδή οι 120.000 των 9 πρώην Ταμείων, θα πρέπει να «πληρώσουν» ταυτόχρονα τα ποσά που στους δόθηκαν από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβρη, επίσης, το τρίμηνο Οκτώβρη – Δεκέμβρη. Δηλαδή, τον Οκτώβρη, η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, πέραν της αναπροσαρμογής – περικοπής, θα πρέπει να «καταβάλλει» και την πρώτη δόση από τα αχρεωστήτως ποσά.

Με πληροφορίες από «Έθνος»
πηγή ergasianet

Πηγή: ertopen.com - 12 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου