Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Βενεζουέλα: Χιλιάδες πολίτες πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία-Αναζητούν τρόφιμα και φάρμακα

Αναδημοσίευση από εδώ.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Φωτογραφία: dwnews, Twitter

Μια στρατιωτική μπάντα της Κολομβίας καλωσόρισε χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας νωρίς το πρωί του Σαββάτου καθώς τα σύνορα των δύο χωρών άνοιξαν ξανά επίσημα, έπειτα από ένα χρόνο.

Κάποιοι άνθρωποι ταξίδεψαν από όλες τις περιοχές της Βενεζουέλας για να σταθούν στην ουρά ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά που βρίσκονται σε έλλειψη στην χώρα τους, που έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση.

"Ήρθα μαζί με την οικογένεια μου για να κάνω κάποιες αγορές, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε τίποτε να φάμε", δήλωσε ο Γουίλμαρι Σαλχέδο, ένας 17χρονος φοιτητής μηχανολογίας, που ταξίδεψε 800χλμ από την κεντρική πόλη Μαρακάι, ελπίζοντας να αγοράσει ρύζι, ζάχαρη και μαγειρικό λάδι.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι - πολλοί εκ των οποίων πολίτες της Βενεζουέλας - πέρασαν τα σύνορα από τις πρώτες μόλις ώρες που άνοιξαν το Σάββατο.

Ένας εκπρόσωπος του κολομβιανού ΥΠΕΞ τόνισε πως 5.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα τις δύο μόλις πρώτες ώρες.


Τα καταστήματα στην Βενεζουέλα παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών τροφίμων και φαρμάκων. Οι ουρές εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων, είναι κοινό φαινόμενο, ενώ διαδηλώσεις και λεηλασίες αποτελούν καθημερινή υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έκλεισε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο τα σύνορα με την Κολομβία, ελπίζοντας, όπως τόνισε, να προστατέψει την χώρα από παράνομους διακινητές και παραστρατιωτικούς. Οι επικριτές θεώρησαν την κίνηση ως ένα τέχνασμα για να στρέψει αλλού την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα που επιδεινώνονται.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων την Πέμπτη, μαζί με τον κολομβιανό ομόλογο του Χουάν Μανουέλ Σάντος.

"Ενδιαφερόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με όλους τους παραγωγικούς τομείς της Κολομβίας", δήλωσε ο Μαδούρο την Πέμπτη, ενώ ο Σάντος επισήμανε πως το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει "σταδιακά".

Πέντε συνοριακά περάσματα για πεζούς θα είναι ανοιχτά κατά την διάρκεια της ημέρας από τις 6:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ (τοπική ώρα).


Κατά μήκος της συνοριογραμμής των δύο χωρών, έκτασης 2.219χλμ., επί σειρά ετών πραγματοποιείται παράνομη διακίνηση από οδοντόκρεμες και ζυμαρικά έως ναρκωτικά και όπλα. Ο Μαδούρο είχε κατηγορήσει την Κολομβία, μεταξύ άλλων, για την κρίση που βιώνει η χώρα του και το κλείσιμο των συνόρων έκανε τεταμένες τις σχέσεις της Βενεζουέλας με τις γειτονικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου πολλοί άνθρωποι συνέχιζαν να περνούν τα σύνορα μέσα από χωματόδρομους, ρηχά ποτάμια, είτε πληρώνοντας αξιωματούχους.


Φωτογραφίες: Sputnik, DWNews, Twitter

Πηγή: iefimerida.gr - 14 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου