Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Πέφτει το πρώτο «μαχαίρι» στις επικουρικές



Αναδημοσίευση από εδώ.
Σε δόσεις θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις επικουρικές. Ο πρώτος γύρος του Αυγούστου και τι ακολουθεί τον Σεπτέμβριο. Οι λίγοι τυχεροί με αυξήσεις και πώς επηρεάζονται τραπεζοϋπάλληλοι και δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Με το... αριστερό μπαίνει ο Αύγουστος για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς για αύριο, δεύτερη εργάσιμη του μήνα έχει προγραμματιστεί η εφαρμογή του πρώτου κύματος μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, όμως τον Αύγουστο οι περικοπές δεν αναμένεται να αφορούν πάνω από 20.000 με 30.000 άτομα. Οι περισσότεροι από τους τελευταίους, θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 8% με 10% μεσοσταθμικά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που σύμφωνα με τους ειδικούς θα αγγίξουν το 20%. Όπως θα υπάρξουν και κάποιοι, λίγοι συνταξιούχοι που μέσω του επανυπολογισμού θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά 5 με 10 ευρώ.

Αναλυτικά, αύριο Τρίτη 2 Αυγούστου, κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι κυρίως του Δημοσίου και άλλων 10 Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις επικουρικές τους συντάξεις μειωμένες.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πρόλαβε να επανυπολογίσει λίγο περισσότερες από 320.000 συντάξεις, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος όγκος αφορά στο ΤΕΑΔΥ. Από αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα μειωθούν κατά 8% με 15% μεσοσταθμικά, στο καταβαλλόμενο ποσό.

Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνες των συνταξιούχων, των οποίων η νέα επικουρική έχει διαφορά από την παλιά και ταυτόχρονα λαμβάνουν συνολικά (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) ποσά άνω των 1.300 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος του δημοσίου με 35ετία και καθαρή κύρια σύνταξη 1.150 ευρώ και 210 ευρώ επικουρική, θα δει την επικουρική του να μειώνεται στα 180 ευρώ (απώλεια 15%).

Μεταξύ των «χαμένων» του πρώτου κύματος περικοπών θα είναι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ.

Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με την σύνταξη τουΣεπτεμβρίου. Τότε, η διοίκηση του ΕΤΕΑ εκτιμά ότι θα έχει προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων προκειμένου να προχωρήσει σε μειώσεις που θα αφορούν περίπου 160.000 συνταξιούχοι.

Στο δεύτερο αυτό κύμα περικοπών, η μεγάλη πλειοψηφία θα ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ. Μειώσεις θα έχουν επίσης, συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ ΔΕΗ +1,81%, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται μειώσεις και σε άλλους συνταξιούχους. Για παράδειγμα στην περίπτωση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) κουρεμένο κατά περίπου 35%-40% καταβλήθηκε τον Ιούλιο το μέρισμα στους 284.000 μερισματούχους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΜΤΠΥ, εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αντιλογισμός των ποσών που αντιστοιχούν στο νέο μέρισμα, θα έχουν αφαιρεθεί οι μειώσεις των προηγούμενων νόμων και θα έχουν υπολογιστεί και τα αναδρομικά ποσά περικοπών, αφού ο νέος νόμος που οδηγεί σε μικρότερα ποσά, ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Υπάρχουν βέβαια ήδη, δικαιούχοι λόγω θανάτου που έχασαν το μέρισμα, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Πλέον, μέρισμα λόγω θανάτου δικαιούνται μόνο ο χήρος ή η χήρα και τα ορφανά παιδιά (μέχρι τα 18 ή 24). Για τα ποσά των μερισμάτων όπως διαμορφώνονται κατά περίπτωση, μπορούν να ενημερώνονται οι συνταξιούχοι, στον ιστότοπο του ΜΤΠΥ (www.mtpy.gr).

Οι τραπεζοϋπάλληλοι

Από τον επόμενο μήνα θα εφαρμοστούν επίσης, τα νέα πλαφόν και ο επανυπολογισμός των προσυνταξιοδοτικών παροχών των τραπεζοϋπαλλήλων. Αν και στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην συγκεντρώνονται πολλά αναδρομικά, καθώς οι μειώσεις ισχύουν από 1η Ιουνίου, οι απαιτούμενες εγκύκλιοι δεν έχουν εκδοθεί και οι υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στις περικοπές.

Έτσι, από Σεπτέμβριο, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) θα μειωθεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα).

Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κ.λπ.) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από τα 3.000 θα κόβονται. Το αντίστοιχο πλαφόν πριν τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό).

Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κοπούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζοϋπαλλήλων. Πρόκειται για περίπου 11.000 συνταξιούχους που προέρχονται από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ), και σύμφωνα με τους ειδικούς οι συντάξεις τους θα κοπούν μέχρι και 30%. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

Πηγή: euro2day.gr - 1 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου