Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Διάσωση Μαρινόπουλου από τις τράπεζες

Αναδημοσίευση από εδώ.
Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% για τις απαιτήσεις άνω
των 100.000 ευρώ που έχουν οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου.

Σε νέα εταιρεία, που θα λάβει χρηματοδότηση από τις τράπεζες συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβαστεί το 100% του ομίλου Μαρινόπουλου, που περνά εξ ολοκλήρου στην κυριότητα του Σκλαβενίτη. Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, του Σκλαβενίτη και του ομίλου Μαρινόπουλου, οριστικοποιώντας τις διαπραγματεύσεις του τελευταίου μήνα, που ακολούθησαν μετά το αίτημα για την υπαγωγή του ομίλου στο άρθρο 99.

Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% στις απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ που έχουν οι προμηθευτές της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας λιανεμπορίου, ενώ όσοι έχουν απαιτήσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα αποπληρωθούν στο ακέραιο. Στο ακέραιο θα αποπληρωθούν επίσης το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι απαιτήσεις των οποίων είναι 49,1 και 51,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η συμφωνία επικυρώθηκε χθες από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank –είχε επικυρωθεί από τη Eurobank– ενώ σήμερα αναμένεται και η έγκριση από τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής τράπεζας και της τράπεζας Πειραιώς.

Από το συνολικό δάνειο των 360 εκατ. ευρώ που θα δοθεί με ευνοϊκό επιτόκιο (euribor + spread 1,5%), τα 40 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό η νέα εταιρεία, που θα αλλάξει ριζικά μορφή, εγκαταλείποντας ό,τι παραπέμπει στην εποχή του Μαρινόπουλου. Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την επαναλειτουργία της επιχείρησης, ο Σκλαβενίτης θα συνεισφέρει κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ και άλλα 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος. Στη νέα εταιρεία το 100% των μετοχών θα διαθέτει ο Σκλαβενίτης, ενώ οι τράπεζες θα έχουν option, που αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25%, ενώ το μάνατζμεντ θα ασκεί ο Σκλαβενίτης, χωρίς καμία συμμετοχή του Μαρινόπουλου.

Εκτός από τη συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών, τα ενδιαφερόμενα μέρη φέρονται να έχουν εξασφαλίσει και τη συναίνεση των προμηθευτών, στους οποίους οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε 722,8 εκατ. ευρώ. Ο φόβος του να χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευσης του Μαρινόπουλου, αποτελεί το βασικότερο κίνητρο για την αποδοχή του «κουρέματος» της τάξεως του 50% για όσους έχουν απαιτήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η προστασία του άρθρου 99 προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών και σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αυτό έχει εξασφαλιστεί.

Στελέχη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση υπογραμμίζουν ότι πέρα από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της συμφωνίας, το κρίσιμο θέμα η ταχεία αποκατάσταση της αξιοπιστίας της επιχείρησης, κάτι που φαίνεται ότι εξασφαλίζεται με την ανάληψη του μάνατζμεντ από τον Σκλαβενίτη. «Η νέα διοίκηση θα πρέπει να υλοποιήσει με ταχύτατο ρυθμό το business plan, που θα φέρει ξανά τον κόσμο στα καταστήματα, σημειώνουν χαρακτηριστικά, κάτι που η εμπειρία της απορρόφησης του Βερόπουλου από το My Market, δείχνει ότι είναι εφικτό», καταλήγουν.

Σήμερα η Μαρινόπουλος Α.Ε., που από το 2012 έχει καταστεί αποκλειστική δικαιοδόχος των σημάτων Carrefour στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με πάνω από 900 σημεία πώλησης και 11.000 περίπου εργαζομένους. Μετά την εξαγορά της Makro Cash & Carry και του 60% της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, αλλά και μέσα από οργανική ανάπτυξη, ο Σκλαβενίτης το 2015 αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση από πλευράς μεριδίων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και η θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για την εξυγίανση του Μαρινόπουλου, τον κατατάσσει με διαφορά στην πρώτη θέση του κλάδου. Στο τέλος της προηγούμενης χρήσης στην εταιρεία και στον όμιλο απασχολούνταν 8.898 και 11.055 εργαζόμενοι αντιστοίχως.

Πηγή: kathimerini.gr - 25 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου