Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Δηλώσεις Ανδρέα Γεωργίου: «Σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για το χρέος εάν καταδικαστώ»

Αναδημοσίευση από εδώ.
«Δεν μετανιώνω για τίποτα. Θα έκανα ακριβώς τα ίδια ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη...»

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, προειδοποίησε πως εάν κριθεί ένοχος για την υπόθεση του φουσκωμένου ελλείμματος του 2009, τότε η Ελλάδα θα έχει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να έχει με τους θεσμούς για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπήρξε εκ νέου παραπομπή του κ. Γεωργίου στη Δικαιοσύνη (αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος).

Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Γεωργίου απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του, αφήνοντας αιχμές για άλλα πρόσωπα που όπως τόνισε συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δράση τους: 

Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο: καταδιώκονται αυτοί που παρουσιάζουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουν επικυρωθεί πολλές φορές απ΄τους διεθνείς θεσμούς, ενώ συνεχίζουν απροκάλυπτα εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτά τα στοιχεία και ευθύνονται για τις απατηλές στατιστικές στο παρελθόν. 

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η απόφαση να προχωρήσει η δικαστική του υπόθεση, θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία και στην ελληνική κυβέρνηση και στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Εάν οι αξιωματούχοι των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών δεν μπορούν να παρέχουν ακριβή στοιχεία χωρίς φόβο ότι θα τους σέρνουν για χρόνια στα δικαστήρια, τότε υπονομεύεται επικίνδυνα η ακεραιότητα της Ε.Ε. και του οικονομικού της συστήματος. 
Μάλιστα, ο κ. Γεωργίου προειδοποίησε για το χρέος, σε περίπτωση καταδίκης του: 
Μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητά και την απομείωση του χρέους για τη Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, εάν ο υπολογισμός του κρατικού χρέους κριθεί ότι είναι λανθασμένος; Δεν είναι λογικό. Το συνετό πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να ρυθμιστεί όλη αυτή τη ιστορία. 
Όσο για το εάν θα επαναλάμβανε τις ενέργειές του, εάν είχε μία δεύτερη ευκαιρία: 
Δεν μετανιώνω για τίποτα. Θα έκανα ακριβώς τα ίδια ξανά, χωρίς δεύτερη σκέψη. 
Υπενθυμίζεται ότι για πέντε χρόνια (από το 2011 μέχρι και σήμερα), η ελληνική Δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες-βόμβα πως τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 διογκώθηκαν τεχνηέντως και σκοπίμως από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία είχε επικεφαλής τότε τον Ανδρέα Γεωργίου, προκειμένου η χώρα να μπει στον μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Γεωργίου αποχώρησε από τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στις 3 Αυγούστου του 2015.

Πηγή: efsyn.gr - 14 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου