Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Μέσα πυροτεχνήματα, έξω δακρυγόνα... Έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο

Αναδημοσίευση από εδώ.

Λίγα λεπτά πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, έξω από το εμβληματικό Μαρακανά τα δακρυγόνα και οι κροτίδες κρότου λάμψης έπεφταν βροχή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυαν άλλη μια διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των αγώνων, την πολλοστή μόνο τις τελευταίες ημέρες. Καταγράφηκε μόνο μία προσαγωγή καθώς η πυκνότητα των δακρυγόνων ήταν τέτοια που οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν πολύ γρήγορα προς όλες τις κατευθύνσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και οι ανταποκριτές κάθε άλλο παρά προοδευτικών ΜΜΕ, όπως πχ η Washington Post, κάνουν λόγο για χρήση υπερβολικής βίας από την βραζιλιάνικη αστυνομία απέναντι σε εντελώς ειρηνικούς διαδηλωτές που κρατούν ρυθμό με τύμπανα και συχνά χορεύουν.

Οι διαδηλωτές, αριστερές οργανώσεις νεολαίας όπως η Youth Revolution, συνδικάτα, συλλογικότητες, το Κίνημα Αστέγων Εργατών κ.ά., καταδικάζουν τους «Αγώνες του Αποκλεισμού»: γιατί για να κατασκευαστούν οι υποδομές (δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, βοηθητικές εγκαταστάσεις κλπ) στο Ρίο ξεσπιτώθηκαν υποχρεωτικά. Όπως αναφέρουν στο βιβλίο τους «SME (Municipal Housing Secretariat) 2016: Evictions in Olympic Rio de Janeiro» η δημοσιογράφος Λένα Αζεβέδο και ο αρχιτέκτοντας Λούκας Φάουλχαμπερ, με βάση υπολογισμούς, μεταξύ 2009 – 2013 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, χωρίς καν τις περισσότερες φορές οποιαδήποτε αποζημίωση, περί τους 60.000 ανθρώπους. Πρόκειται κυρίως για κατοίκους φαβέλας, που ισοπεδώθηκαν ακόμη και αν είχαν ιστορική αξία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή που τώρα φιλοξενείται το Ολυμπιακό Πάρκο, στο δυτικό προάστιο του Ρίο Μπάρα ντε Τιχούκα, δόθηκε εντολή εκκένωσης σε περισσότερες από 275 οικογένειες εκ των 800 που ζούσαν στην εκεί φαβέλα.

Μέσα από διαρκή διεκδίκηση και διαδηλώσεις, ορισμένοι εξ αυτών, αριθμός που δεν ξεπερνά τους 20.000 μετεγκαταστάθηκε σε πρόχειρα καταλύματα που με περισσή απροθυμία ανέγειρε ο δήμος του Ρίο. Όλα αυτά φυσικά πριν κηρύξει εαυτόν σε κατάσταση πτώχευσης τον Ιούνιο και περάσει υπό την κηδεμονία της κεντρικής κυβέρνησης. Το ζήτημα, τονίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι η χώρα, όπως φάνηκε και από την περίπτωση του δήμου του Ρίο, δεν ήταν σε θέση να αντέξει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και φοβούνται ότι αμέσως μετά την λήξη τους τα πράγματα θα επιδεινωθούν.

Την «τιμητική» του στις διαμαρτυρίες έξω από το Μαρακανά αλλά και σε διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλία της Κόπα Καμπάνα όπου έχει φτιαχτεί το γήπεδο για το beach volley, είχε και ο υπηρεσιακός πρόεδρος Μιχέλ Τέμερ ο οποίος αντικατέστησε την Ντίλμα Ρουσέφ ενόψει της παραπομπής της σε δίκη. Οι διαδηλωτές, με τραγούδι και χορό που δεν σταμάτησε παρά τα δακρυγόνα, κάλεσαν, για μία ακόμη φορά, τον Τέμερ να αποχωρήσει τώρα από την εξουσία.

Photo: Leonardo Muoz/EPA
Πηγή: toperiodiko.gr - 6 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου