Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

«Καρφιά» κατά της κυβέρνησης - Αμήχανη η κυβέρνηση από την παρέμβαση Κομισιόν στην υπόθεση Γεωργίου

Αναδημοσίευση από εδώ.
Σπύρος Γκουτζάνης

Πολιτικές παρενέργειες από την ασυνήθη πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Δυσάρεστη τροπή παίρνει για την κυβέρνηση η παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, μετά την άκομψη και ασυνήθιστη παρέμβαση της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η όλη υπόθεση προκαλεί κραδασμούς στην εσωτερική πολιτική σκηνή. 

Η Κομισιόν ξεπερνώντας τα εσκαμμένα παρενέβη χθες με επίσημη ανακοίνωση, όχι απλώς στηρίζοντας τον Ανδρέα Γεωργίου που κατηγορείται για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, αλλά απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να τον καλύψει, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική δίωξη εναντίον του. 

Με επιστολή που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόφσκις και τους επιτρόπους οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί και Απασχόλησης Μαρία Τισέν, προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητούν από τις ελληνικές αρχές “να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια, την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της”. 

Στην επιστολή της η Επιτροπή αναφέρει ότι “Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα. 

Ακολούθως η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. 

Η Επίτροπος Μαρία Τισέν δήλωσε: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση 

Η παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσε αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση η οποία αντέδρασε με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει απαντήσει με επιστολή προς την Κομισιόν , στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. 

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει την αντίφαση της Επιτροπής: “Ότι ενώ στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη -μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση-, εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ακόμη ότι “Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της”. 

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν χθες το βράδυ “το πρωοτφανή ενέργεια της Κομισιόν” και την απέδιδαν στις καλές σχέςι και τις διασυνδέσεις του Ανδρέα Γεωργίου με κύκλους των Βρυξελλών. Ορισμένοι το έλεγαν πιο ωμά ότι “η Κομισιόν θέλει να προστατεύσει τον δικότ ης άνθρωπο”. 

Πάντως επί της ουσίας τα κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν έχουν αμφισβητήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Άλλωστε όλοι οι προυπολογισμοί από το 2012 και μετά έχουν βασιστεί στα στοιχεία αυτά που ανέβαζαν το έλλειμμα του 2009 στο 15%. 

Εσωτερικές πολιτικές παρενέργειες 

Η παρέμβαση της Κομισιόν δημιουργεί νέα δεδομένα στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ερώτημα πως φθάσαμε στο μνημόνιο. Η εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, με πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, πέρα από το δικαστικό σκέλος δημιουργεί την πολιτική εντύπωση ότι για την υπαγωγή στα μνημόνια ευθύνεται η κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ μειώνει την ευθύνη της προηγούμενης διακυβέρνησης Καραμανλή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισήμως δεν έχει αμφισβητήσει τα στοιχέια του Γεωργίου, εκμεταλλεύεται αν δεν καλλιεργεί μέσω κάποιων στελεχών του την εντύπωση ότι τα στοιχεία ήταν χαλκευμένα με σκοπό να μπούμε στο μνημόνιο. Ευνοεί αυτό την δική του αφήγηση ότι βρέθηκε μπλεγμένη σε μία συνωμοσία κατά της χώρας. Αφήνει την υπόθεση να τρέχει κατά τρόπο που απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ και επιπλέον δημιουργεί προβλήματα στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιπλέον βοηθά τις σχέσεις της κυβέρνησης με το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ. 

Μέχρι στιγμής η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει πάρει θέση στην παραπομπή Γεωργίου. Μία τοποθέτηση κατά της παραπομπής Γεωργίου που θα συνιστούσε παραδοχή της ορθότητας των στοιχείων , θα τον έφερνε αντιμέτωπο με το καραμανλικό τμήμα του κόμματος. Μία τοποθέτηση υπέρ της παραπομπής, όπως ζητούν οι καραμανλικοί, δεν ταιριάζει στο πολιτικό του προφίλ και όπως έδειξε η εξέλιξη θα τον έφερνε και εκείνον αντιμέτωπο με τις Βρυξέλλες. Κάπως έτσι απέφυγε να πάρει θέση. 

Το θέμα αφορά και τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αρχικά είχε αμφισβητήσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επί Γεωργίου, λέγοντας ότι “μία εξεταστική θα κάνω για το πως φθάσαμε στο μνημόνιο”. Στην συνέχεια όμως ως πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τα αποδεχθεί ρητώς στους προυπολογισμούς που συνέταξε και όταν επί τη βάση αυτών διαπραγματεύτηκε το δεύτερο μνημόνιο.

ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ 

Γι αυτό και την παρέμβαση της Κομισιόν αξιοποίησε αμέσως το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Είναι φανερό ότι εδώ δεν υπήρξαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Υπάρχει διαστρέβλωση της αλήθειας, με σκοπιμότητες και συνειδητά ψέματα που αποκαλύφθηκαν. Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας. Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαλύει τους μύθους, τα ψέματα και τα συνωμοσιολογικά παραμύθια και αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, για τον εκτροχιασμό της οικονομίας». Τέλος το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι νέες εξελίξεις εκθέτουν ανεπανόρθωτα, πολιτικά, ηθικά και θεσμικά την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ καθώς και την Νέα Δημοκρατία και κυρίως τα στελέχη εκείνα που πρωτοστάτησαν στην επικίνδυνη αυτή μεθόδευση.

Δικαιωμένος νιώθει ο Γιώργος Παπανδρέου. Με ανακοίνωση του κόμματός του επισημαίνει: «Τα στατιστικά στοιχεία που παρήχθησαν την περίοδο 2010-2015 δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, όπως και την απάντηση Τσακαλώτου σε αυτή. Επτά χρόνια περιμένουμε το τέλος των μύθων. Κύριοι Τσίπρα και Μητσοτάκη, ως εδώ!».

Πηγή: protothema.gr/ - 25 Αυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου