Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Αναδημοσίευση από εδώ.
Τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας σήμερα στη Χιροσίμα

Οι Ιάπωνες τίμησαν σήμερα (6 Αυγούστου) τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα. Η τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων έγινε λίγους μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.

Στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8.15, τοπική ώρα, το Ενόλα Γκέι, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29, έριξε στη Χιροσίμα την ατομική βόμβα "Λιτλ Μπόι". Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα ?ακόμη και μήνες ή χρόνια? από τα τραύματά τους, τα εγκαύματα που είχαν υποστεί ή από ασθένειες που τους προκάλεσε η ραδιενέργεια. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στις 140.000 χιλιάδες.

Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπληξε το Ναγκασάκι. Στις 15 Αυγούστου η Ιαπωνία συνθηκολόγησε.
Σήμερα, περίπου 50.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 8.15, στη μνήμη των θυμάτων. Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι υπενθύμισε στην ομιλία του την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί "την απόδειξη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμμερίζεται τη βαθύτατη επιθυμία" της πόλης του "να μην ανεχτεί το απόλυτο κακό". Ζήτησε επίσης από όλον τον κόσμο να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων τα οποία χαρακτήρισε "βαρβαρότητα ακραίας μορφής".

Ο πρωθυπουργός Άμπε, μετά την κατάθεση στεφάνων, επανέλαβε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να εργάζεται για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

Ένας άνδρας διασχίζει με το ποδήλατό του την ισοπεδωμένη πόλη της Χιροσίμα, λίγες μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, στις 6 Αυγούστου 1945.

Αεροπλανική λήψη της Χιροσίμα τρεις εβδομάδες μετά το βομβαρδισμό.
πηγή ΑΠΕ

Πηγή: ertopen.com - 6 Aυγούστου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου