Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΡΤΑΚΗ - Υπό κατάρρευση τα τοιχία, απογοητευτική η εικόνα της πλατείας

Αναδημοσίευση από εδώ.

Όπως συνέβη με την περιοχή των Εξαρχείων, η οποία ¨βαπτίστηκε¨, αρχικά προφορικά, και εν συνεχεία επίσημα, από το επώνυμο του Ηπειρώτη εμπόρου Έξαρχου που, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, είχε στην Αθήνα, κατάστημα-μπακάλικο στη γωνία των οδών Σολωμού και Θεμιστοκλέους, έτσι, σε μια ανάλογη περίπτωση, την πλατεία της πόλης μας, που περιβάλλεται από τις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης, Κύπρου, Ηλιάδος και Εκφαντίδου, στη περιοχή Γέφυρα, οι περισσό­τεροι την γνωρίζουν ως «Πλατεία Δεληολάνη, εξαιτίας της επωνυμίας του καταστήματος ζαχαροπλαστείου-καφετέρια, που από χρόνια υπάρχει εκεί.

Όμως, επίσημα από τον Δήμο Βύρωνα, στη συγκεκριμένη πλατεία, έχει δοθεί το όνομα,¨ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΤΑΚΗ¨, προς τιμήν του Βυρωνιώτη, αγωνιστή και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Βαγγέλη Μαρτάκη, ο οποίος ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ σε μάχη με Γερμανούς (και ταγματασφαλίτες), στις 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944.
Σ’ αυτήν δε, υπάρχει και τιμητικό μνημείο-στήλη (βλέπε φωτογραφία).

Ποιός ήταν ο Βαγγέλης Μαρτάκης; Οι μαρτυρίες των γηραιοτέρων, όσων τον γνώρισαν, συνοψίζονται σε δύο λέξεις: Παλληκάρι και ατρόμητος (άφοβος).
Εάν κάποιος κάνει αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαβάσει ότι ήταν φοιτητής της Νομικής, ομαδάρχης της ΟΠΛΑ Βύρωνα κι ότι, έπεσε μαχόμενος σε συμπλοκή με ταγματασφαλίτες ή Γερμανούς στο τέρμα Παγκρατίου, στις 4 Ιουλίου του 1944.

Ας δούμε τώρα, μέσα από το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί, σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η πλατεία Μαρτάκη.
Τα τοιχία που συγκρατούν τα χώματα, περιμετρικά της πλατείας, είναι υπό κατάρρευση.
Η πινακίδα, καρφωμένη στο δένδρο.


Μόνιμες, παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές, από τα καταστήματα υγ. ενδιαφέροντος, παρά την απόφαση 3447/2007 του ΣτΕ και την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρει ότι, οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τέτοιες κατασκευές, ή να ανακαλέσουν σχετικές άδειες, ενώ οι αρμόδιες αρχές που ανέχονται τέτοιες παρανομίες σε κοινόχρηστους χώρους, μπορεί να υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.



Τα μαρμάρινα σκαλοπάτια σπασμένα.
Το χώμα, στο εσωτερικό των παρτεριών … ¨πετρωμένο¨. 



Το μεγαλύτερο τμήμα της πλατείας, ένας περιστερώνας, και σε συνδυασμό, με τις ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και αυθαίρετες κατασκευές από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την άναρχη, παράνομη και αυθαίρετη επέκταση, πέραν του χώρου που δικαιούνται, από τα περίπτερα, που δεν επιτρέπουν, ούτε την διέλευση πεζών από τα πεζοδρόμια, όλα αυτά μαζί, προσδίδουν στην πλατεία μιαν εικόνα απογοητευτική.
Και είναι επιεικής η λέξη Απογοητευτική, γιατί η παντελής έλλειψη αισθητικής, και κατ’ επέκταση, η έλλειψη σεβασμού προς το τιμώμενο πρόσωπο, που για χάρη του ονοματοδοτήθηκε η πλατεία, μόνον με μία λέξη μπορεί να αποδοθεί: ΑΙΣΧΟΣ!


ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (scripta manent).

Ας δούμε, μέσα από τα πρακτικά, στη σελίδα 13, τι είχε δηλώσει ο Αντιδήμαρχος της Τ/Υ κ. Καραγιάννης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015, στη συζήτηση σχετικά με τη ¨καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πεζών¨, θέμα που είχαμε αιτηθεί με την υπ. Αρ. Πρωτ: 16352/30-6-2015 αίτηση.

Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:
«Στην πλατεία κάτω, του ¨Δεληολάνη¨, τη Μαρτάκη, το τι γίνεται εκεί. Εμείς μετά από 4-5 μήνες, τους καλέσαμε εγγράφως εδώ και τους είπαμε, θα κατεδαφιστούν. Έχουμε τη βούληση να κατεδαφιστούν, τους το είπαμε: ¨Κοιτάξτε, σας δίνουμε μία προθεσμία¨. Δεν τους είπαμε πότε. Θέλουμε να κατεδαφιστούν». …. …
«Το πρόβλημά μας λοιπόν, για να μην μακρηγορώ, είναι τα εξής δύο πράγματα: Η Δημοτική Αστυνομία. Γιατί το καταλαβαίνετε, εγώ δεν μπορώ να κάνω τον αστυνόμο, παρ’ όλα αυτά το κάνω. Και το δεύτερο είναι – εκεί μπορείτε να μας πείτε ότι καθυστερήσαμε- να πάρουμε μία απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα, για να βάλουμε τον Κανονισμό, να μπορέσουμε να βάζουμε πρόστιμα. Αυτό ναι, θα το δεχθώ. Το καθυστερήσαμε. Πιστεύω, μέχρι 15-20 Οκτώβρη (2015), να έχουμε τελειώσει τις αποφάσεις και να μπορέσουμε κι’ εμείς να προβούμε σε πρόστιμα»

Είναι αλήθεια ότι, η παρούσα Δημοτική Αρχή, κληρονόμησε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλατεία, από τη διοίκηση Ν. Χαρδαλιά (αλλά και Μ. Μπαντή, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος ήταν), όμως, 22 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με διαπιστωμένο το πρόβλημα, και αρκετούς μήνες μετά την ψήφιση του Νέου Κανονισμού, γιατί δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια;

Ακονίζουμε τον γραπτό μας λόγο, στο ακόνι της αλήθειας:

Που είναι η βούληση για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών;;

Γιατί δεν εφαρμόζεται (ποτέ) η Νομοθεσία; Η λέξη πλατεία, είναι συνώνυμη με την πελατεία; Οι πλατείες δεν σας ανήκουν. Ανήκουν στον Ελληνικό λαό. Απελευθερώστε τες από τις παράνομες κατασκευές. 

Ο ψηφισθείς για πρώτη φορά Κανονισμός για τα περίπτερα (μετά από δική μας παρέμβαση, αίτηση ΑΠ:339/8-1-15), γιατί δεν εφαρμόζεται;;

Δεν χρήζουν φύτευσης τα παρτέρια;

Δεν χρήζει ανάπλασης η πλατεία;; Εάν γκρεμιστούν τα τοιχία, θα είναι αργά.
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», για τον δημοτικό σύμβουλο και Αντιδήμαρχο της Τ/Υ κ. Καραγιάννη, Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά και, Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων επί των καταστημάτων υγ. ενδιαφέροντος, βάσει της με αρ. 306/2014 απόφασης του Δ.Σ., της 21ης Νοεμβρίου 2014.

«Η αλήθεια, είναι πάντοτε σωστή», κατά τον Σοφοκλή.
Πχ. στην κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης, γιατί (πλέον) δεν υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα ασυδοσίας και αυθαιρεσίας από τα καταστήματα; 

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 72 χρόνια από την ημερομηνία θανάτου του ήρωα Βαγγέλη Μαρτάκη. Ήταν 4 Ιουλίου 1944. 

Ας αναγραφεί η ακριβής ημερομηνία στην τιμητική στήλη.

Ν.Β. (δημότης Βύρωνα), Ιούνιος 2016.

Πηγή: http://dimokratiki-enotita-virona.blogspot.gr/ - 15 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου