Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Το Σκοπευτήριο περνά στον δήμο Καισαριανής με απόφαση της Βουλής

Ενώ παραμένει η δικαστική διαμάχη με τη σκοπευτική εταιρεία που διεκδικεί το δημόσιο το χώρο

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Στον δήμο Καισαριανής παραχωρείται ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου, 464 στρεμμάτων μετά από πολύχρονους αγώνες του λαού και των δημοτικών αρχών της πόλης. 

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2016 η Βουλή μετά την τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Ν. Φίλης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Χρ. Σπίρτζης και Τρ. Αλεξιάδης αποφάσισε να περάσει το σκοπευτήριο στο Δήμο. Σύμφωνα με την τροπολογία, προβλέπεται η παραχώρηση του σκοπευτηρίου στον Δήμο Καισαριανής με αποκλειστική χρήση 40 ετών. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων εντός του συγκεκριμένου χώρου και ο δήμος θα διαχειρίζεται τα παραχωρούμενα δημόσια ακίνητα για τον παραπάνω σκοπό, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των ακινήτων αυτών και δεν παρεμποδίζεται η χρήση τους ως ιστορικού μνημείου, πάρκου αναψυχής και πολιτισμού. Επίσης ο Δήμος Καισαριανής αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες την υποχρέωση φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ., της έκτασης αυτής. Τώρα τα έσοδα του Δήμου από την εκμετάλλευση της έκτασης χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αξιοποίηση. "Κατά" της τροπολογίας ψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή, ενώ "παρών" ψήφισε η Ν.Δ. επικαλούμενη την ανοιχτή δικαστική διαμάχη για την κυριότητα του χώρου με την σκοπευτική εταιρεία.

Με την απόφαση αυτή υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης και των δημοτικών αρχών. Ανεξάρτητα για τους λόγους που οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές και η συγκυβέρνηση οδηγήθηκαν σε αυτή την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Βουλή, - προσπάθεια εξιλέωσης από την πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζει ο Σύριζα και να θέλει να δείξει στα μέλη, στους οπαδούς και ψηφοφόρους του ότι διαφέρει από τους προηγούμενους;- η απόφαση αυτή είναι θετική. Να δούμε όμως όταν η ίδια κυβέρνηση εφαρμόζοντας τα μνημόνια, απαγορεύει τις προσλήψεις εργαζομένων, και με συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των δήμων πως θα καταφέρει ο Δήμος Καισαριανής να αξιοποιήσει υπέρ του λαού το νέο αυτό χώρο. 

Ιστορική αναδρομή

Το Σκοπευτήριο έχει την δική του ξεχωριστεί ιστορία. Είναι η ζωντανή ιστορία της Καισαριανής και ολόκληρης της νεότερης Ελλάδας.
Οι Γερμανοί το επέλεξαν ως τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών .
Ο χώρος του Σκοπευτηρίου κατά την περίοδο της γερμανοϊταλικής φασιστικής κατοχής της πατρίδας, επιλέχτηκε από τους Γερμανούς ναζί ως χώρος εκτέλεσης αγωνιστών πατριωτών. Λόγω των τραγικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν σ' αυτόν, θυσιάστηκαν χιλιάδες πατριώτες για τη λευτεριά της Ελλάδας, αποτελεί όχι μόνο ελληνικό αλλά και παγκόσμιο μνημείο κατά του φασισμού και αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του ναζισμού. 



Στο χώρο αυτό εκτελέστηκαν εκατοντάδες πατριώτες για τη λευτεριά της Ελλάδας. Οι εκτελέσεις στο Σκοπευτήριο ήταν, σχεδόν, καθημερινό φαινόμενο. Οι δυνάμεις κατοχής οδηγούσαν στο χώρο και εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες τους Έλληνες πατριώτες αλλά και πολλούς αλλοδαπούς αντιφασίστες στρατιώτες του κατακτητή (20 Ιταλοί και 5 Γερμανοί). Σύμφωνα με τα στοιχεία που διασώθηκαν, εκτελέστηκαν πάνω 1000 άτομα στο χώρο αυτό την περίοδο 1941-1944. Η κορυφαία και πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του Σκοπευτηρίου ήταν η μαζική εκτέλεση 200 πατριωτών - κομμουνιστών την πρωτομαγιά του 1944. Μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου οι 200 πατριώτες, με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, και εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο, σε αντίποινα για την εκτέλεση Γερμανών αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας. 


Η συντριπτική πλειονότητα αυτών ήταν έγκλειστοι της Ακροναυπλίας, που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στα κατοχικά στρατεύματα, χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να υπερασπιστούν τη πατρίδα τους. Οι αγωνιστές πέθαναν τραγουδώντας τον Εθνικό Yμνο και ζητωκραυγάζοντας για το Ε.Α.Μ

Λίγες μέρες πριν από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα τουφεκίστηκαν και οι δύο 17χρονες ΕΠΟΝίτισσες, Αθηνά Χατζηεσμέρ και Ηρώ Κωνσταντοπούλου. Ο νεότερος απ’ όσους στήθηκαν στον τοίχο ήταν ο 14χρονος Αντρέας Λυκουρινός.
Ο λαός μας χαρακτηρίζει το χώρο αυτό "ΘYΣIAΣTHPIO THΣ ΛEYTEPIAΣ".

Η λειτουργία του σκοπευτηρίου πριν και μετά τον πόλεμο

Ο χώρος του Σκοπευτηρίου, πριν το '22, ήταν μια δασώδης και βραχώδης περιοχή που χρησίμευε για τη σκόπευση των στρατιωτών και ειδικά του πυροβολικού σώματος. 

O ερχομός των προσφύγων το 1922 στην Αθήνα προκάλεσε, τεράστιο θέμα εγκατάστασής τους σε διάφορες περιοχές της Aττικής. Μια τέτοια περιοχή ήταν και η Καλλιθέα, στην οποία υπήρχε τότε το Σκοπευτήριο. Προκειμένου, λοιπόν, να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες απαλλοτριώθηκε από το κράτος η περιοχή του Σκοπευτηρίου της Καλλιθέας στη συνέχεια προχώρησαν οι ενέργειες εξεύρεσης νέου χώρου. 

Ο νέος τόπος που επιλέχθηκε ήταν η Καισαριανή. 

Συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκε μια έκταση εμβαδού 710 στρεμμάτων της Καισαριανής στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (Π.Σ.Ε.), με την προϋπόθεση ότι το χώρο θα χρησιμοποιούν και οι ένοπλες δυνάμεις , ως πεδίο βολής του στρατού. Αργότερα, παραχωρήθηκε και στον Όμιλο Φιλάθλων Κυνηγετικού Όπλου (Ο.Φ.Κ.Ο.).

Το 1922-1923 το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε πρόχειρα παραπήγματα και σκηνές στη περιοχή γύρω από το Σκοπευτήριο και εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες. 


Έτσι η λειτουργία του σκοπευτηρίου για το στρατό κρίνεται προβληματική και τα πεδία βολής μεταφέρονται σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου. Οι υπάρχουσες δε σκοπευτικές εγκαταστάσεις στο Σκοπευτήριο παραχωρούνται κατά κυριότητα, με το Νόμο 4778/1930, από το Ελληνικό Δημόσιο προς την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρία (εφεξής Π.Σ.Ε.).

Αδιάκοπος αγώνας για την αποκατάσταση της μνήμης και της Ιστορίας

Το 1960 ο κομμουνιστής δήμαρχος της πόλης Λεωνίδας. Μανωλίδης έθεσε το αίτημα της απόδοσης του Σκοπευτηρίου στο Δήμο και ξεκίνησε ένας αγώνας που κράτησε μέχρι και σήμερα. 

Με Π.Δ. στης 31.8.1978 (ΦΕΚ Δ 544/1978) ολόκληρος ο χώρος του Σκοπευτηρίου περιλαμβάνεται στη Β ζώνη Υμηττού όπου επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνο κοινωφελών λειτουργιών. Το 1984, γίνεται το πρώτο βήμα, ο χώρος των 110 στρεμμάτων κηρύσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού και υπουργό την Μελίνα Μερκούρη ιστορικός μνημειακός, ο χαρακτηρισμός αυτός κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς απαγορεύεται κάθε παρέμβαση πλέον στο χώρο που αντιστρατεύεται το χαρακτήρα αυτό. Με το Ν. 1515/1985 το άλσος του σκοπευτηρίου χαρακτηρίζεται υπερτοπικής σημασίας πόλος αναψυχής και ψυχαγωγίας και τέλος με την υπ' αριθμ. 42387/2159/16.5.1989 (ΦΕΚ Δ 343/1989) απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με την οποία εγκρίνεται και δημοσιεύεται το Πολεοδομικό Σχέδιο Καισαριανής, ο χώρος του Σκοπευτηρίου κηρύσσεται ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα μετά το 1983 έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων και των δημοτικών αρχών που απαιτούσαν να περάσει ο ιστορικός αυτός χώρος στο Δήμο. Στον αγώνα αυτό πρωτοστατούσε ο τότε Δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής που απεβίωσε το 2015 και δεν πρόλαβε να ζήση την δικαίωση αυτή. Δήμος και μεγάλο τμήμα του λαού της πόλης διεκδικούσαν να αποδοθεί ο χώρος στην αυτοδιοίκηση με μόνο στόχο να τιμηθεί η ιστορική μνήμη. Στους αγώνες αυτούς το δικό του παρών έδωσε και ο λαός του Βύρωνα με επικεφαλής τους δημάρχους της πόλης. 

Το 1984, με την ΔΙΛΑΠ/Γ/2376/1984 (ΦΕΚ Β 193/1984) απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, ο χώρος των 110 στρεμμάτων κηρύσσεται ιστορικός μνημειακός. Ο χαρακτηρισμός αυτός κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς απαγορεύεται κάθε παρέμβαση πλέον στο χώρο που αντιστρατεύεται το χαρακτήρα αυτό. Με το Ν. 1515/1985 το άλσος του σκοπευτηρίου χαρακτηρίζεται υπερτοπικής σημασίας πόλος αναψυχής και ψυχαγωγίας και τέλος με την υπ' αριθμ. 42387/2159/16.5.1989 (ΦΕΚ Δ 343/1989) απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με την οποία εγκρίνεται και δημοσιεύεται το Πολεοδομικό Σχέδιο Καισαριανής, ο χώρος του Σκοπευτηρίου κηρύσσεται ζώνη ιστορικού ενδιαφέροντος. 

Οι αποφάσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στο Δήμο Καισαριανής να προκηρύξει, πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για την διαμόρφωση του χώρου σε αισθητικό πάρκο αναψυχής και Πολιτισμού και ανάδειξη της ιστορικής του φυσιογνωμίας. Ο διαγωνισμός διεξάγεται και προχωρα η πρόταση του δήμου. Ο χώρος μετατρέπεται σε τόπο που η ιστορική μνήμη δένει αρμονικά με την ελπίδα, για την δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου με πολλαπλές κοινωνικές (Κέντρο Υγείας Παιδιού, Κέντρο Συμβουλευτικής για άτομα με ειδικές ανάγκες, Νηπιαγωγείο κ.ά), πολιτιστικές (νεοκλασικό κτίριο) και ψυχαγωγικές εξυπηρετήσεις (πάρκα, πλατεία «200 πατριωτών», κινηματογράφος ("ΑΙΟΛΙΑ" ). 

Οι μετέπειτα δημοτικές αρχές της Καισαριανής καθώς και η σημερινή συνέχισαν τον αγώνα απαιτώντας την απομάκρυνση της σκοπευτικής εταιρείας. Αρκετές φορές σύρθηκαν στα δικαστήρια δήμαρχοι, όπως ο Π. Μακρης, Θανάσης Μπαρτζώκας, Σπύρος Τζόκας, δημοτικοί σύμβουλοι, κάτοικοι της πόλης, στα πλαίσια των αγώνων για να απομακρυνθεί η σκοπευτική εταιρεία. (Περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο του Γιάννη Kουβά «Σκοπευτήριο Καισαριανής. Η ματωμένη καρδιά της Ελλάδας). 


Τον Μάιο του 2013 η τότε μνημονιακή κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να εντάξει στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ - δημόσια έκταση- το Σκοπευτηρίου Καισαριανής, ώστε να μπορεί να το ξεπουληθεί. Αυτό προκάλεσε την οργή του λαού της Καισαριανής και ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αντέδρασε στην πολιτική αυτή της κυβέρνησης. 

Το 2016 Δευτέρα 9 Μάη, εγκαινιάστηκε το Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. 

Ανάμεσα στους σημαντικούς σταθμούς των αγώνων για το σκοπευτήριο ξεχωρίζει η κατασκευή του μνημείου για τους εκτελεσμένους, καθώς και του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή. Η δημιουργία του Μουσείου σε μια εποχή ανόδου του φασισμού του ναζισμού και του ρατσισμού φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ιστορική μνήμη και εμπειρία και μας «διδάσκει» με πιο τρόπο μπορούν να ηττηθούν. Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 9 Μάη 2016. Ημέρα νίκης της Αντιφασιστικής Αντιναζιστικής πάλης των λαών. Το Μουσείο βρίσκεται δίπλα στο Χώρο Εκτέλεσης και στο Μνημείο όπου την περίοδο της κατοχής εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους πάνω από 6οο αγωνιστές.

Μέσα από αυτούς τους πολύχρονους λαϊκούς αγώνες φτάσαμε στη σημαντική λαϊκή κατάκτηση μετά από δεκαετίες, με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. 
«Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι αγώνες, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε το Σκοπευτήριο όπως υπάρχει μέχρι σήμερα, σαν χώρος ιστορικής μνήμης, ένα πάρκο ψυχαγωγίας που το επισκέπτονται κάτοικοι της Καισαριανής και όχι μόνο...» τόνισε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, ο σημερινός κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος με αφορμή το πέρασμα του σκοπευτηρίου στο Δήμο. 
Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το θέμα .Ενώ στις 12 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο χώρο του Σκοπευτηρίου, μπροστά στο Μουσείο θα γίνει συγκέντρωση - εκδήλωση με ομιλία και συναυλία. 

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εκκρεμούν δίκες λόγω μηνύσεων που έχει υποβάλει η Σκοπευτική Εταιρεία (!), η οποία επικαλείται μια αναβλητική αίρεση που είχε περιληφθεί στον νόμο 1731/1987 και ορίζει ότι η παραχώρηση αίρεται, αλλά το Δημόσιο οφείλει να της εξασφαλίσει ανάλογη έκταση σε άλλη περιοχή.

Σεπτέμβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου