Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Προσφυγή της ΓΣΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Η περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού, όσο θα συνεχίζεται η βάρβαρη πολιτική είναι δεδομένη


Στοιχεία σοκ για την ανεργία και τους φτωχούς εργαζόμενους στην Ελλάδα συμπεριέλαβε η ΓΣΕΕ στην προσφυγή της ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, χθες στο Στρασβούργο για τις εκτεταμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από το 2010 έως και σήμερα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία: 

• Από τις 200 κλαδικές συμβάσεις που υπήρχαν πριν από το 2010, σήμερα διατηρούνται μόλις και μετά βίας 16. 

• 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας, που ανέρχεται στα 360 ευρώ. 

• Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά. 

• Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%.


• Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%.

• 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. 

• Η απλήρωτη εργασία θίγει πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους. 

• Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%. 

• Η ανασφάλιστη εργασία φτάνει στο 30%. 

• Τουλάχιστον μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και όχι σε πλήρη εργασία, ενώ τον Σεπτέμβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας. 

• Οι μειώσεις μισθών που έχουν σημειωθεί από το 2010 και μετά, κυμαίνονται στα επίπεδα του 40% – 50% μεσοσταθμικά. 

• Ο κατώτατος μισθός την περίοδο 2010-2015 σημείωσε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών. 

• Οι περικοπές, δεν βοήθησαν ούτε στη μείωση της ανεργίας, που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην ΕΕ, ούτε στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Αντίθετα, επιδείνωσαν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών: 

- Η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%.
- Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%.Περίπου ένας στους δύο είναι μακροχρονίως άνεργος, δηλαδή βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.
- Μόλις δύο στους δέκα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. 

Ο ταξικός πόλεμος –οικονομικός, κοινωνικός- με βάρος των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται. Η περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού, όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική είναι δεδομένη. 

Όλα τα παραπάνω είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών και οικονομικών πολιτικών επιλογών που έκαναν για τους Έλληνες η αστική τάξη (οικονομική ελίτ), το πολιτικό προσωπικό και οι κυβερνήσεις, σε πλήρη συνεργασία με την Ε. Ένωση και το Δ.Ν.Τ. 

Η πολύ άσχημη αυτή κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2017, από την συνεχιζόμενη πολιτική εφαρμογής του 3ου μνημονίου, που επιφέρει νέα άμεση ή έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων, τις αυξήσεις σε μια σειρά ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που επιβάλλονται στα ράφια των Σουπερ Μάρκετ, την διαρκή φορομπηχτική πολιτική. Όλα αυτά μειώνουν συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και διευρύνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση. Για τον εργαζόμενο λαό τα πράγματα χρειάζεται μια άλλη κατεύθυνση. Να αναζητηθεί άλλος δρόμος κόντρα και ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου, των δανειστών και της Ε. Ένωσης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να βγει ο λαός στους δρόμους, να μετατρέψει την οργή και αγανάκτηση του, σε ανεξάρτητη λαϊκή δράση. Να διεκδικήσει λύσεις που θα εξυπηρετούν τις σύγχρονες καθημερινές του ανάγκες. Να απαιτήσει την κρίση να την πληρώσουν αυτή που την δημιούργησαν. 

22 Οκτώβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου