Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Πολίτες ζητούν την παραίτηση του αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη λόγω της κατάληψης πεζοδρομίων από τα τραπεζοκαθίσματα

Αναδημοσίευση από εδώ.
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΑΡΧΕ, ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δήμαρχε,
ήταν Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 όταν γράφαμε: 
ΝΕΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΑΓ. ΛΑΖΑΡΟΣ)
(Διαβάστε στην ιστοσελίδα μας ανάρτηση με την ετικέτα Δήμος Βύρωνα)

«Αγαπητοί συμπολίτες,
Σας ενημερώνουμε ότι χρειάσθηκαν προσπάθειες πλέον των 5 ετών για να προχωρήσει επιτέλους η παρούσα Δημοτική Αρχή, στις 16 Μαρτίου 2016, σε νέα διαγράμμιση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, των ορίων που υποχρεούνται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία Ελ. Βενιζέλος (Αγ. Λάζαρος).


Ουσιαστικά όμως, μιλάμε για ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ, αφού έπρεπε να υπάρξει, τον Ιανουάριο του 2016, αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη, νέα αναφορά, τον Μάρτιο του 2016, προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση (Τμήμα Εφαρμογής Νομοθεσίας- έχει διαταχθεί η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης) και την Εισαγγελία, για να πράξει, αυτό που όφειλε να πράξει, η αιρετή Δημοτική Αρχή, η οποία ΓΝΩΡΙΖΕ την κατάσταση που επικρατούσε, αλλά και επιπροσθέτως είχε ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ για αυτήν, όταν το θέμα της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πεζών, συζητήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, όφειλε και έπρεπε, βάσει της 51/2006 Εγκυκλίου, του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημ. Διοίκησης & Αποκέντρωσης, μέσα σε είκοσι (20) μέρες από την ημέρα συζήτησης του θέματος, να είχε λάβει την σχετική απόφαση, για την ανάκληση των αδειών των αναφερθέντων καταστημάτων υγ. ενδιαφέροντος, εφόσον ευκόλως είχε διαπιστωθεί ότι υφίσταντο εκείνες οι προϋποθέσεις, που την επέβαλαν».

Αυτά γράφαμε τότε, 13 Μαΐου 2016. 

Και "πριν Αλέκτωρ φωνήσαι", τρείς μήνες από την νέα διαγράμμιση, υπήρξε «καινούργια διακόσμηση» και διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων -κάποιου καταστήματος- στον κοινόχρηστο χώρο του πεζοδρομίου της οδού Παν. Τσαλδάρη, στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Αγ. Λάζαρος).
Και όταν -στις 15 Ιουνίου 2016- ενημερώσαμε με E-mail την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, λάβαμε –στις 16 Ιουνίου- από τον Αντιδήμαρχο της Τ/Υ, κ. Καραγιάννη την εξής γραπτή απάντηση:

"κ. Β. θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι είμαι ενήμερος για την αλλαγή των τραπεζοκαθισμάτων στο συγκεκριμένο κατάστημα. Δοκιμαστικά προσπαθούμε να βρούμε την καλλίτερη δυνατή λύση στη πλατεία. Το αντιλαμβάνομαι και εγώ, ότι δεν λειτουργεί καλά. Θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση".
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Δήμαρχε, κ. Κατωπόδη,
Η θέση του Δημάρχου, όπως και κάθε θέση Αντιδημάρχου, είναι ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ.
Δεν επιτρέπονται δοκιμές, Δεν νοούνται πειραματισμοί ενάντια στη Νομοθεσία, δηλαδή, ενάντια στο Ψήφισμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 1998 σχετικά με την προστασία των πεζών και τον Ευρωπαϊκό χάρτη δικαιωμάτων του πεζού, στο Άρθρο 2, της Απόφασης του Υπ. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 52488/2002 (ΦΕΚ 18Β’/02) [Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ], στη διάταξη 970 του ΑΚ κανόνα περί του ανεμπόδιστου της κοινής χρήσης, και ενάντια στα Δικαιώματα των πολιτών, ειδικά όταν οι ενέργειες αυτές συνδυάζονται με πιθανές-ενδεχόμενες επιπτώσεις στη σωματική ακεραιότητα αυτών ή τη ζωή των, γιατί για μία ακόμη φορά, λόγω της κατάληψης του πεζοδρομίου, οι πεζοί αναγκάζονταν να περπατούν στο δρόμο.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης δήλωσε ότι ήταν ενήμερος, ότι το αντιλήφθηκε και ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα επανέρχονταν στη θέση τους.
Πέρασαν 24 ημέρες από την γραπτή του δήλωση, και τίποτα δεν άλλαξε από τη νέα διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων.
Όχι μόνον δεν επανήλθαν στη θέση τους, αλλά ούτε επιβλήθηκε κάποια διοικητική κύρωση στο κατάστημα, παρότι, με την απόφαση 306/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2014, ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και δημοτικός σύμβουλος κ. Καραγιάννης, είχε ορισθεί Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων επί των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Απαντήστε κ. Δήμαρχε, τι σημαίνει αυτό;

Ο Αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης, είχε προειδοποιηθεί και στις 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016.
[Παραθέτουμε το e-mail στο τέλος του άρθρου]
Ήταν 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016, και ώρα 19.30, (βλέπε ένθετη φωτογραφία κειμένου) όταν εκλήθη η Άμεσος Δράση, λόγω του αποκλεισμού του πεζοδρομίου της πλατείας για πολλοστή φορά.

Πεζοδρόμιο (;) της οδού Παν. Τσαλδάρη, πλατεία Ελ. Βενιζέλου, 10-7-2016, Ωρα 19.30.

Ακολουθεί απόσπασμα από το Ημερήσιο Δελτίο Οχήματος του υπ' αριθμ. ΕΑ-25349 της 10-7-2016:
« …. άδεια κατάληψης πεζοδρομίου από Δήμο Βύρωνα για χώρο επί της Π. Τσαλδάρη και Μεσολογγίου 42 τ.μ., πλην όμως το κατάστημα είχε τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα επί του πεζοδρομίου 50 τ.μ περίπου, έναντι του καταστήματος, στην Πλ. Αγ. Λαζάρου, παραβιάζοντας έτσι την σχετική άδεια κατάληψης. Υποβλήθηκε η υπ’ αριθμ. 12 μήνυση στο Α.Τ. Βύρωνα. Ενημερώθηκε το Κέντρο Άμεσης Δράσης και αποχωρήσαμε».

Το αναφερθέν περιστατικό συμπεριελήφθη στην Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση (Άρθρο 24 του Π.Δ.120/2008 «Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού») της 6ης Σεπτεμβρίου 2016, Κλήση ως Μάρτυρα για καταγγελία σε βάρος Αστυνομικών υπηρετούντων στο Α.Τ. Βύρωνα, σχετικά με τη μη εφαρμογή της Νομοθεσίας Αστυνόμευσης.
Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο είναι στη Διάθεσή σας.

Δήμαρχε,
κατόπιν όλων αυτών, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την παραίτηση του κ. Καραγιάννη από τη θέση του Αντιδημάρχου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Πιστεύουμε ότι ο κ. Καραγιάννης, επειδή τον θεωρούμε έντιμο και αξιοπρεπή άνθρωπο, θα παραιτηθεί. Δεν εξετάζουμε τις ποινικές ευθύνες της αδράνειάς του. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι ποινικές ευθύνες, ούτε ο λόγος της αδράνειάς του. 
Ήταν λάθος, ένα λάθος όμως τόσο χονδρό που δεν σηκώνει καν Συγγνώμη.
Και η μόνη λύση είναι η παραίτηση.
Είναι ζήτημα Καθηκοντολογίας, Πολιτικής ορθότητας και όχι αίτημα πολιτικής αντιπαλότητας. Δεν ασκούμε πολιτική.
Εάν όμως τελικά δεν υπάρξει παραίτηση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άρση της εμπιστοσύνης προς το Πρόσωπό σας, το περιστατικό θα στιγματίσει τη θητεία σας και θα σας ακολουθεί μέχρι τη λήξη της, μαζί με τους όποιους συνειρμούς περί εδραίωσης «στην καρέκλα» ή περί «πελατειακών σχέσεων και εξόφλησης υποχρεώσεων».
Περιμένουμε τις Ενέργειές Σας. 
Καλείσθε όμως να δώσετε και τις Απαντήσεις-εξηγήσεις στο ερώτημα που έχουμε θέσει, δηλαδή, στο γιατί δεν εφαρμόζεται η Νομοθεσία.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.

Δήμαρχε,
Για το κατάντημα των πλατειών του Δήμου, την ανυπαρξία πεζοδρομίων σε αυτές, αλλά και εν γένει, πχ από την άναρχη κι ανεξέλεγκτη επέκταση των περιπτέρων, ευθύνεται κυρίως η Δημοτική Αρχή Χαρδαλιά που διοίκησε επί χρόνια το Δήμο
[«Η Δημοτική Αρχή ανέχεται την ανομία και είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. 30/7/2012 Σάρολας Δημήτρης (Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης)], 
αλλά πλέον ευθύνεστε κι Εσείς. 
Είστε Υπόλογοι!

Δεν είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας στη πόλη Μας. Το αντίθετο μάλιστα. Ειδικά στη εποχή του Νέου Μεσαίωνα, με την εφαρμοζόμενη Πολιτική της Φοροληστρικής και φοροδημευτικής επιδρομής και την αυξημένη ανεργία. 
Όμως, η παραχώρηση των κοινοχρήστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει να γίνεται με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία και με απόλυτο σεβασμό των Δικαιωμάτων των Πολιτών και όχι σε βάρος αυτών.
Αυτή δεν είναι η στοιχειώδης Αρχή της Δημοκρατίας; Σεβαστείτε την λοιπόν.
Σας αναγκάσαμε να φτιάξετε Κανονισμό για τα Περίπτερα. Δεν υπήρχε. Εφαρμόστε τον επιτέλους! Τι περιμένετε;

Α]. Η χορήγηση αδειών για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες, πρέπει να αφορά μόνον τα ΝΟΜΙΜΑ καταστήματα, και γνωρίζετε καλώς τι εννοούμε. Και κάθε ΝΟΜΙΜΟ κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να υποχρεούται να διαθέτει και να αναρτά σε εμφανές σημείο, ειδικό ΣΗΜΑ, με τον αριθμό αδείας που έχει εκδοθεί για την κατάληψη του κοινοχρήστου χώρου, με τα τετραγωνικά μέτρα που δικαιούται να καταλαμβάνει, καθώς επίσης και με τον αριθμό των τραπεζοκαθίσματων που δικαιούται να αναπτύσσει.
Επίσης, στο τέλος κάθε έτους, να αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα ακόλουθα στοιχεία: Το ποσό των εισπραχθέντων τελών από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, όπως και οι οφειλές των (οι νέες αλλά και ενδεχομένως από παλαιότερες χρήσεις). 

Β]. Η πλατεία πρέπει να αποκτήσει ξανά το νόημα της λειτουργίας του κοινοχρήστου χώρου ως δημόσιο αγαθό προς απόλαυση. Και με πράσινο, με περισσότερη φύτευση.
Επαναλαμβάνουμε, το Θέμα της μορφής των (υπό ανακατασκευή) πλατειών του Δήμου Βύρωνα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση. Οι δημόσιοι χώροι δεν ανήκουν σε καμιά Δημοτική Αρχή – πόσο μάλλον σε "Αντισυνταγματικές σκέψεις ή προθέσεις" (Απόφαση 3447/2007 του ΣτΕ). 
Οι Δημόσιοι χώροι και ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!
«Εκεί, στο κενό της πόλης, στο άνοιγμά της, μπορούσες ν' ανασαίνεις κι ελεύθερος να αισθάνεσαι, να επικοινωνείς, να εκφράζεσαι, να δρας. Αυτή ήταν η χρήση, αυτός κι ο ρόλος της πλατείας παλιά, ένας ρόλος ουσιαστικός ..» 
Σκέψεις για την ελληνική πλατεία, του Αντωνίου Β. Καπετάνιου, από τις ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
1. 
Δήμαρχε,
Για ότι δεν πράττετε, από αυτά που οφείλετε από τον Νόμο να πράξετε, θα δυναμώνει η φωνή μας, θα πολλαπλασιάζεται η δράση μας, θα αυξάνεται η δύναμή μας.
Πράξτε, εκείνο που πρέπει, το Νόμιμο, το δίκαιο και Σωστό, και θα μας σωπάσετε, αποστομώνοντάς μας.

2.
Προς τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Βύρωνα:
Κ. Βαγιανέ, γράψατε πρός απάντησή μας στο facebook:
"Κρίνει "φίλους" ο καιρός ως χρυσόν το πυρ".
Σας λέμε ότι, Δεν μπορεί, Δεν πρέπει να υπάρχει Φιλία μεταξύ Θεσμού και Πολίτη.
Κανέναν δεν εξυπηρετεί μια τέτοια Φιλία, ούτε τη Δημοτική Αρχή, ούτε τον Πολίτη.
Γιατί αυτό, αυτομάτως θα σήμαινε ότι, η κάθε πλευρά, θα αποδεχόταν την άλλη με τα λάθη της.
Η μόνη αποδεκτή σχέση μεταξύ Πολιτείας και Πολίτη, και με την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα γίνει κατανοητή, είναι αυτή που απορρέει μέσα από το απόσπασμα του εξαιρετικού βιβλίου του Ρωμαίου Αυτοκράτορα-φιλοσόφου Μάρκου Αυρηλίου "Τα εις εαυτόν" που ακολουθεί:
"Όλοι για ένα σκοπό συνεργαζόμαστε, άλλοι συνειδητά και με προσοχή, άλλοι δε χωρίς να το καταλαβαίνουν. Όπως λέγει και ο Ηράκλειτος, νομίζω ότι, και αυτοί που κοιμούνται εργάτες είναι και συνεργοί αυτών που γίνονται στον κόσμο. Ο καθένας σε άλλο συντελεί. Οπωσδήποτε και εκείνος που κατηγορεί και εκείνος που προσπαθεί να φέρει αντιρρήσεις και να αναστείλει όσα γίνονται. Διότι και από αυτόν είχε ανάγκη ο κόσμος".

3.
Το e-mail της 8ης Ιουλίου 2016 προς τον Αντιδήμαρχο Τ/Υ, κ. Καραγιάννη

«κ. Καραγιάννη,
στα (σχεδόν) δύο χρόνια της γνωριμίας μας, σας έχει δοθεί η εντύπωση ότι, αστειεύομαι ή δεν εννοώ αυτά που λέω ή γράφω, ή κάνω ενέργειες για να περνά απλώς ο καιρός;
Δηλώσατε (βλέπε ένθετο 2): "Θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση".
Δεν γράψατε "Θαααααααα επανέλθουν".
Από 16 Ιουνίου 2016, πέρασαν 22 μέρες ή 3 βδομάδες. Και όχι μόνον δεν επανήλθαν στη θέση τους, τα τραπεζοκαθίσματα του καταστήματος "KOYA" , αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε.
Ξεπεράστηκαν όρια;
Άρα, και η υπομονή μαζί. ΑΡΚΕΤΑ ΕΩΣ ΕΔΩ!
Σας το δήλωσα κι εγώ: "ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ. ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ".
Τα "Δοκιμαστικά" πειράματα, σε βάρος των δικαιωμάτων των πεζών, όχι μόνον στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου, αλλά σε όλες τις πλατείες του Βύρωνα, να σταματήσουν!
Τα Slalom ανάμεσα στα τραπεζάκια, να σταματήσουν ΣΗΜΕΡΑ!

Εάν ψάχνετε την καλλίτερη δυνατή λύση, πρώτα ξεκινήστε από την εφαρμογή της νομοθεσίας και τα δικαιώματα των πεζών - και γι' αυτό σας την υπενθυμίζω, σε περίπτωση που την ξεχάσατε, παρότι γνωρίζω ότι έχετε καλή μνήμη- και μετά να εξετάσετε τι μπορεί να γίνει με τους "ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΕΣ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝΤΕΣ καταστηματάρχες" του Βύρωνα.
Η θέση αυτή, είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.
Η "καλοπροαίρεση", έλαβε τέλος.
Την Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016, θα ξημερώσει άλλη μέρα!
Νίκος Βούρτσης (δημότης Βύρωνα)
8 Ιουλίου 2016».

Πηγή: http://vironasipolimas.blogspot.gr/ - 14 Οκτώβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου