Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Εκθέσεις κόμικς και ιστορικών ντοκουμέντων για την Απελευθέρωση από τον φασισμό

Σε μετρό Συντάγματος και Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη
Αναδημοσίευση από εδώ.

Ξεκινά σήμερα στην αίθουσα του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, η έκθεση «Τύπος και λογοτεχνία στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης 1941 – 1944» με αφορμή την 72η επέτειο της απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944, όταν ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης υπέστειλε τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (από 10:30 έως 20:00), διοργανώνεται από Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και αποτελεί το αρχειακό υλικό από τη συλλογή Γεωργίου Δολιανίτη.

Το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει 230 τίτλους εφημερίδων και 470 λογοτεχνικές εκδόσεις της εποχής. Πρόκειται ακόμη για άφθονο, αλλά λησμονημένο εν πολλοίς, υλικό τεκμηρίωσης για τα δεινά και τις καταστροφές που υπέστη ο ελληνικός λαός από την φασιστική κατοχή. Ακόμα υπάρχει υλικό από το έπος 40-41, αλλά και τεκμήρια από τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, μεταξύ άλλων, ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τις καταστροφές, όπως η Έκθεση Καραδήμα «Καταστραφείσαι Πόλεις και Χωρία», κρατική έκδοση του 1946.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης έχει επίσης προγραμματιστεί μία εκδήλωση Μνήμης την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, (στις 11πμ), που θα τιμήσει τον αγωνιστικό και πνευματικό οργασμό της κατοχής έτσι όπως εκφράστηκε με τα εκατοντάδες έντυπα και λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν στην περίοδο 1941-1944.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι τις 29 Οκτωβρίου η έκθεση κόμικς «Ένα γλυκό ξημέρωμα» όπου 15 Έλληνες δημιουργοί κόμικς εμπνέονται από την δεκαετία του ’40 και δημιουργούν ιστορίες οι οποίες εκτίθενται στο πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου (Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη).

Τα κόμικς συναντούν τη δεκαετία του ’40 σε μια πρωτόγνωρη συνεύρεση Ιστορίας και 9ης τέχνης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη».

Δεκαπέντε Έλληνες κορυφαίοι δημιουργοί κόμικς έφτιαξαν ισάριθμες ιστορίες εμπνευσμένες από την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση και επέλεξαν να συνομιλήσουν έτσι με το τότε και το σήμερα της πιο δύσκολης δεκαετίας στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τον τίτλο της πρωτότυπης έκθεσης ενέπνευσε ένα αγραμμοφώνητο ρεμπέτικο που φέρεται να έγραψε ο Ελασίτης λοχαγός Νίκος Δημόπουλος ή Τούντας με αφορμή το μπλόκο της Κοκκινιάς της 17ης Αυγούστου 1944.

«Οι δημιουργοί επικεντρώνονται στους ανθρώπους που ονειρεύονταν γλυκά ξημερώματα, αλλά βίωναν επαναληπτικά σκοτεινές μέρες, ζοφερές νύχτες, εφιαλτικές εποχές», λέει ο Γιάννης Κουκουλάς, ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης.

Κάποια από τα έργα που παρουσιάζονται στηρίζονται σε ιστορικά δεδομένα, ενώ κάποια άλλα είναι προϊόντα μυθοπλασίας. Όλα πάντως αποτελούν μια ευαίσθητη ματιά εξαιρετικά ταλαντούχων δημιουργών που αφουγκράζονται την μνήμη και την προβάλλουν στο σήμερα με τη βοήθεια μιας απόλυτα σύγχρονης τέχνης.

Συμμετέχουν: Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλέξια Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Τραγάκης, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας.

Πηγή: ΑΠΕ, elculture.gr

Πηγή: toperiodiko.gr - 13 Οκτώβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου