Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Ενεργών Ανέργων: "Αναζητώντας τα κοινά αιτήματα ανέργων και εργαζομένων - Η οργάνωση του αγώνα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"

Αναδημοσίευση από εδώ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση των Ενεργών Ανέργων με τίτλο: «Αναζητώντας τα κοινά αιτήματα ανέργων και εργαζομένων – Η οργάνωση του αγώνα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Ο Νίκος Κατσίφης, εκ μέρους των Ενεργών Ανέργων, άνοιξε την εκδήλωση εστιάζοντας στα κοινά προβλήματα εργαζομένων και ανέργων, στα αναγκαία αιτήματα για τον συντονισμό τους, στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενώ ο Αποστόλης Καψάλης (επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για την εργασία και την ανεργία στη χώρα μας, τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στις αδυναμίες και τις ελλείψεις του εργατικού κινήματος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από φορείς (σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες ανέργων και εργαζομένων, κινήσεις νεολαίας κλπ) άλλα και από συναδέλφους που θέλησαν να καταθέσουν την γνώμη τους και την εμπειρία τους από την ενασχόληση με τα θέματα της ανεργίας. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και παρενέβησαν στη συζήτηση συνάδελφοι από τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και Βύρωνα, από την επιτροπή ανέργων Πατησίων – Κυψέλης – Γαλατσίου, από την attack στην επισφάλεια και την ανεργία, από την Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, από τον φοιτητικό σύλλογο Νοσηλευτικής, από την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του ΜΕΤΑ, από τις λαϊκές συνελεύσεις Γκύζη – Πολυγώνου και Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, από τους εργαζόμενους – κατοίκους Ταύρου, από τις εργατικές λέσχες κ.α.

Όλοι οι συμμετέχοντες συνείσφεραν στην συζήτηση καταθέτοντας τους προβληματισμούς τους και ανέδειξαν ζητήματα όπως η εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, η δραματική αύξηση της ανεργίας που φαίνεται να παγιώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, η κυβερνητική αδιαφορία για τους ανέργους και τις ανάγκες τους, η δυσκολία απεύθυνσης στην νεολαία, η κοροϊδία των 8μηνων κοινωφελών προγραμμάτων, η ανάγκη συντονισμού όλων των συλλογικοτητών αλλά και των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας, η δυνατότητα μείωσης των ωρών εργασίας για να βρουν δουλειά όλοι, η ανάγκη δημιουργίας επιτροπών υπεράσπισης της εργασίας στις γειτονιές και πολλά ακόμη θέματα που είναι δύσκολο να χωρέσουν σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο τύπου. Επειδή όμως η δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι, είτε δουλεύουμε είτε όχι, δεν αντιμετωπίζεται με συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μας, προτάθηκε – από τους Ενεργούς Ανέργους – και αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση (από όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά και από όσους επιπλέον θέλουν) μιας μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας (το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου) στο υπουργείο εργασίας με στόχο να λάβουμε απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου σχετικά με το θέμα του επιδόματος ανεργίας που όχι μόνο δίνεται σε ελάχιστους (μόλις το 10% των ανέργων του ΟΑΕΔ το λαμβάνουν), αλλά κινδυνεύει να μετατραπεί σε επίδομα προς τους εργοδότες (πιλοτικά για αρχή, αλλά με στόχο να γενικευτεί) όπως επίσης και για το θέμα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα ΜΜΜ (κατάκτηση που πιθανόν να «χαθεί» με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου). Περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την μαζική παράσταση διαμαρτυρίας θα αποφασιστούν τις επόμενες μέρες μαζί με όσους θέλουν να συμμετέχουν στην συνδιοργάνωση.

Οι Ενεργοί Άνεργοι, μετά την επιτυχημένη εκδήλωση, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τη μάχη για την οργάνωση των ανέργων στο πλάι του εργατικού κινήματος, μαζί με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις. Για την επόμενη περίοδο πέραν της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας (που αναφέρθηκε παραπάνω), συνεχίζουμε με τις παρεμβάσεις μας στα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΔ με σκοπό την ενημέρωση και την συσπείρωση των ανέργων, αλλά και με διακηρυγμένη την διάθεση μας να πιέσουμε όλα τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους φορείς για την διοργάνωση μιας παλλαϊκής διαδήλωσης ενάντια στην ανεργία.
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΜΜ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΝΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ
Ενεργοί Άνεργοι, 25/10/2016

Πηγή: energoianergoi.wordpress.com - 25 Οκτώβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου