Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Δεκάδες βρέφη και νήπια έμειναν έξω από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Άλλη μια χρονιά βρήκαν κλειστή την πόρτα των δημοτικών σταθμών του Δήμου Βύρωνα οικογένειες ανέργων αλλά και εργαζομένων.

Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν σε όλη την χώρα συνολικά στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν κατέθεσαν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα ή είναι δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να συμμετέχουν. Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά πήραν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι μόλις 84.800!!!

Τη νέα χρονιά αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!

Έμειναν κενό γράμμα υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης πως δε θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας.


Ο πρωθυπουργός από το βήμα της έκθεσης Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την δυσαρέσκεια χιλιάδων οικογενειών που πετάχτηκαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς και δεν πήραν το κουπόνι voucher, δεσμεύτηκε ότι από τα χρήματα των τηλεοπτικών αδειών θα μπορέσουν να πάνε στους παιδικούς σταθμούς 15.000 παιδιά και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για νέες αιτήσεις. Ωστόσο σε πολλούς δήμους δεν επαρκούν οι υποδομές για να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά καθώς και το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς σταθμούς. Ενώ 140 δήμοι από τους 320 σε όλη την χώρα δεν έχουνε ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) και 270 Δήμοι δεν διαθέτουν ΚΔΑΠ για ΑΜΕΑ. Μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βύρωνα. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν όλο και περισσότερους γονείς προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. 


Στο Δήμο Βύρωνα κατατέθηκαν είτε μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», είτε εκτός αυτού, περίπου 725 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 635. 220 παιδιά έγιναν δεκτά δωρεάν, για τα όποια ο Δήμος θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Έμειναν έξω από τους παιδικούς περίπου 90 παιδιά, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βρέφη. Ορισμένες οικογένειες βρίσκονται σε αναμονή, αγωνιούν και ελπίζουν ότι θα πάρουν, αργότερα το παιδί τους στο δημοτικό παιδικό σταθμό, όταν έρθει και το ανάλογο προσωπικό.

Δεν είναι η πρώτη χρονιά που μένουν απέξω παιδιά από τους δημοτικούς σταθμούς του Δήμου Βύρωνα. Δεκάδες λαϊκές και εργατικές οικογένειες της πόλης βιώνουν τους ταξικούς φραγμούς και τον αποκλεισμό από την βρεφική ηλικία των παιδιών τους.

Αυτό γίνεται κάθε χρόνο από το 2001, που οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν από το κράτος στους δήμους. Δυστυχώς 15 χρόνια τώρα οι δημοτικές αρχές που εναλλάσσονται στην δημοτική εξουσία δεν δημιούργησαν τις αναγκαίες κοινωνικές υποδομές -και αυτό δεν αφορά μόνο τους παιδικούς σταθμούς-, έτσι ώστε όλα τα βρέφη, προνήπια και τα νήπια να έχουν δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και την προσχολική αγωγή, χωρίς διακρίσεις και μοριοδοτήσεις. Έχουν ευθύνες οι δημοτικές αρχές γιατί όλα αυτά τα χρόνια κινήθηκαν στη λογική της διαχείρισης της άσχημης κατάστασης και της μιζέριας. Ευθύνες έχει και η σημερινή δημοτική αρχή, αφού στο κέντρο της πολιτικής της δεν βρίσκονται οι ανάγκες των πολιτών αλλά το πώς θα διαχειρισθεί την πολιτική των μνημονίων και θα την εφαρμόσει στην πόλη. Δεν έχει καμία διάθεση διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία των αναγκαίων κονδυλίων ώστε να δημιουργηθούν κοινωνικές δομές στη πόλη για να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Πίνει νερό στην πολιτική της συγκυβέρνησης, της Ε. Ένωσης και των μνημονίων. Βρίσκεται όχι απλά μακριά από τις ανάγκες των πολιτών αλλά και σε αντίθεση με αυτές, αφού συντάσσεται και εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές στην τοπική κοινωνία.

Παιδικοί σταθμοί... στάθμευσης ή Προσχολικής αγωγής και φροντίδας;



Χρειαζόμαστε δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε κατάλληλα κτήρια και με εξασφαλισμένη επάρκεια και ποιότητα φαγητού. 
Η πόλη έχει ανάγκη από την δημιουργία τουλάχιστον τριών νέων σύγχρονων παιδικών σταθμών έτσι ώστε να καλύπτεται το σύνολο των βρεφών και των νηπίων. Χρειάζεται επίσης να δημιουργηθεί παιδικός σταθμός για βρέφη και νήπια ΑΜΕΑ.
  • Οι παιδικοί σταθμοί να βρίσκονται γεωγραφικά σε κάθε γειτονιά της πόλης. Να σταματήσουν πολιτικές σκοπιμότητας που οδήγησαν να έχει ο Δήμος νοικιασμένο ακατάλληλο χώρο στο Καρέα για παιδικό σταθμό και να μεταφέρονται τα παιδιά από το κέντρο του Βύρωνα. 
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μονίμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, όχι συμβασιούχων και προγράμματος ΕΣΠΑ, που ανακυκλώνονται οι άνεργοι και οι ανάγκες για προσωπικό παραμένουν. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. 
  • Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι «Πάρκινγκ παιδιών», είναι χώροι προσχολικής αγωγής και φροντίδας, για αυτό χρειάζεται να υπάρχει το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών παιδαγωγών. Να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στο τμήμα. 
  • Να παρθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επαναληφτούν φαινόμενα με ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, τροφείων, αναλώσιμων υλικών ( καθαριότητας, γραφικής ύλης κ.λ.π.) 
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ για την επέκταση και ενίσχυση των Παιδικών Σταθμών. 
  • Κατάργηση των τροφείων και κάθε είδους οικονομικής επιβάρυνσης για τους γονείς. 
Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται οι γονείς μαζί με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς να είναι σε διαρκή αγωνιστική επαγρύπνηση και να απαιτούν από τη δημοτική αρχή και την συγκυβέρνηση να διασφαλίζουν τις καθημερινές σύγχρονες ανάγκες των βρεφών και των νηπίων.

Οκτώβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου