Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση Eurostat για την Ελλάδα: Σε συνθήκες φτώχειας ένας στους τρεις Έλληνες

3,8 εκατ. άνθρωποι. Το 35,7% του πληθυσμού.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ αντί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση διαχειρίζεται την φτώχεια και την εξαθλίωση των Ελλήνων. Έρχονται ακόμη χειρότερες ημέρες.


Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat στις 17 Οκτωβρίου 2016. 

Στην Ελλάδα το 2015 βρίσκονταν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008 (3.050.000 εκατ. άνθρωποι).

Στην Ε Ένωση, το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Στην Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,2%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 16,8% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 8,1% και 10,5%.

Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Σουηδία (16%), η Ολλανδία και η Φινλανδία (16,8%), η Δανία και η Γαλλία (17,7%).

Στα έξι χρόνια μνημονίων, έχει καταστραφεί η ζωή των Ελλήνων. Μισθοί, συντάξεις μειώθηκαν δραματικά. Το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται καθημερινά με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Όχι όμως και το κόστος ζωής. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.200.000. 

Μία χώρα όπως η Ελλάδα με 3.500.000 άτομα στην απασχόληση, 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη δεν μπορεί να προσδοκά καλύτερες ημέρες για τον λαό της. 

Οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% παίρνει σύνταξη κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Με τη συνεχιζόμενη πολιτική των μνημονίων θα έχουμε μονιμοποίηση και διεύρυνση της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού .

Μέσα σε αυτή την ζοφερή κατάσταση η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με το ΔΝΤ και όλο το κουαρτέτο για νέα μέτρα. Απελευθέρωση απολύσεων, μείωση μισθών -νέο υποκατώτατο μισθό- και συντάξεων, περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης κ.λ.π. 
«Όλοι μαζί συμφωνήσαμε στο 3ο μνημόνιο, όλοι μαζί θα τα εφαρμόσουμε», φαίνεται πως είναι το δόγμα της κυβέρνησης που συναγωνίζεται τους «Ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού με την εφαρμοζόμενη πολιτική της.


Η κατάσταση αυτή δεν θα ανατραπεί εάν ο ίδιος ο λαός που βιώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση δεν μετατρέψει  την οργή και δυσαρέσκεια του σε πάλη λαϊκή, σε αντίσταση και αγώνα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διεκδίκησει όλα όσα του στερούν, ενώ του ανήκουν. Διαφορετικά Δ.Ν.Τ, Ε.Ένωση, κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίζονται αυτή την βάρβαρη πολιτική θα μας επιβάλουν μισθούς Βουλγαρίας και κόστος ζωής Λονδίνου. 

Πολίτες του Βύρωνα - 18 Οκτώβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου