Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου για την μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 10/11 στο Υπ. Εργασίας

Αναδημοσίευση από εδώ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε στις 10/11 η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των ανέργων στο υπουργείο εργασίας με αιτήματα: α) επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και β) δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα ΜΜΜ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας το παρών έδωσαν συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων αλλά και σωματεία που δήλωσαν την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα των ανέργων

Από μέρες είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο ότι αφού δεν απαντάει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας για το τι γίνεται σχετικά με τα δύο παραπάνω θέματα, θα διοργανώσουμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 10/11 και ζητάμε συνάντηση με κάποιων εκ των αρμοδίων υπουργών για να θέσουμε τα ζητήματα. Η ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε εξ’ αρχής, με τερτίπια, να αποφύγει την συνάντηση με αντιπροσωπεία των ανέργων. Στην αρχή μας είπαν ότι είχαν δεχτεί το αίτημα για συνάντηση, αλλά μια μέρα πριν προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας για την αλλαγή της ώρας, πως τελικά δεν θα μας δεχόταν η αναπληρώτρια υπουργός υπεύθυνη για τα θέματα της ανεργίας (Κα Αντωνοπούλου) αλλά ο διευθυντής του γραφείου της που, εν τέλει, είχε άλλη δουλειά εκείνη την ώρα, μας πρότειναν να συναντηθούμε άλλη μέρα κοκ. Στα όσα ανερμάτιστα μας έλεγαν, απαντήσαμε πως η παράσταση διαμαρτυρίας είχε ανακοινωθεί εδώ και πολλές μέρες για να μπορέσει να αλλάξει μια μέρα πριν, πως είχαμε ειδοποιήσει εγκαίρως και μάλιστα είχαν δεχθεί, οπότε δεν συζητάμε άλλη επιλογή πέραν του να γίνει η συνάντηση εδώ και τώρα. Αν επιλέξουν να μην μας δεχθούν, θα είναι υπεύθυνοι για την στάση τους και εμείς από την μεριά μας θα καταδικάσουμε δημοσίως αυτή την συμπεριφορά.

Τελικώς, μια 5μελης αντιπροσωπεία, που αποτελούταν από 3 ανέργους και 2 συναδέλφους από σωματεία, συναντήθηκε με τον κ. Τολίδη, σύμβουλο της αναπληρώτριας υπουργού. Πριν εξηγήσουμε τους δυο λόγους για τους οποίους αιτηθήκαμε την συνάντηση, δηλώσαμε στον εκπρόσωπο του υπουργείου πως όλο αυτό το «μπέρδεμα» για το αν θα γινόταν η συνάντηση, το ερμηνεύουμε ως αμηχανία (για να το θέσουμε κομψά) του υπουργείου μπροστά στους ανέργους και τα δίκαια αιτήματα τους και δεν μας πείθουν οι δήθεν εξηγήσεις για το πρόγραμμα που άλλαξε. Στο δια ταύτα, εκ μέρους μας τέθηκαν τα θέματα του επιδόματος ανεργίας και της μετακίνησης των ανέργων. Εξηγήσαμε πως με την καταγεγγραμμένη ανεργία σε τέτοια μεγάλα ποσοστά δεν δικαιολογείται μόνο 1 στους 10 ανέργους να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας και την ίδια στιγμή να ανακοινώνουν τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα προς τους εργοδότες. Τα λεφτά που διατίθενται θα έπρεπε να πηγαίνουν κατευθείαν στους ανέργους για την ανακούφιση τους κι όχι να σκορπούνται από εδώ κι από κει. Επιμείναμε πως τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που μετέτρεψαν σε 8μηνα (από 5μηνα), και πανηγυρίζει γι’ αυτό η κυβέρνηση, δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας αλλά αντιθέτως το ανακυκλώνουν. Για το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης δηλώσαμε πως με την εισαγωγή του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τις μπάρες στα ΜΜΜ δεν έχει σαφηνιστεί με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων αφού η βεβαίωση που χορηγούσε έως τώρα ο ΟΑΕΔ δεν θα αρκεί.

Παρότι δεν είμαστε αισιόδοξοι για τις απαντήσεις που θα λαμβάναμε, είχαμε όλη την καλή διάθεση να ακούσουμε την επίσημη θέση του υπουργείου και της κυβέρνησης στα δυο συγκεκριμένα ζητήματα. Στο θέμα του επιδόματος ανεργίας πέραν των γενικοτήτων πως η κατάσταση είναι δύσκολη, δεν υπάρχουν πόροι, το θέμα της ανεργίας είναι πολύ σημαντικό, ότι συμφωνούν πως δεν λύνεται το πρόβλημα με τα προγράμματα αλλά με την ανάπτυξη (;;;), το μόνο που λάβαμε είναι φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και «κατανόηση» της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε. Για το θέμα της μετακίνησης, ο κος Τολίδης μας ενημέρωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο μεταφορών για να βρεθεί λύση αφού μέχρι 1/1/2017, που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισιτηρίου, υπάρχει χρόνος.

Είναι προφανές πως μετά από αυτή τη συνάντηση, μόνο ικανοποιημένοι δεν είμαστε από τις απαντήσεις του υπουργείου. Σε κανένα από τα δύο θέματα δεν λάβαμε δεσμεύσεις ή έστω διαβεβαιώσεις, παρά μόνο ευχολόγια και υποσχέσεις ότι θα μεταφερθούν στην αναπληρώτρια υπουργό τα αιτήματα μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, ειδικά στο θέμα της δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να παρθεί πίσω μια κατάκτηση που δίνει ανάσα στο 1,2 εκ. των ανέργων.

Οι Ενεργοί Άνεργοι, την επόμενη περίοδο θα εντείνουμε την πάλη μας για την οργάνωση και την αντίσταση των ανέργων, με παρεμβάσεις στους κατά τόπους ΟΑΕΔ, με επιτροπές ανέργων στις γειτονιές, με εκδηλώσεις, με δυναμικές κινητοποιήσεις, μαζί με το εργατικό κίνημα και όλες τις μαχόμενες δυνάμεις, με τις λαϊκές συνελεύσεις, τις εργατικές λέσχες, τις συλλογικότητες ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια. Συμμετέχουμε στην ελπιδοφόρα προσπάθεια που γίνεται για συντονισμό συλλογικοτήτων και σωματείων ενάντια στην ανεργία και θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε λίγες μέρες θα ορίσουμε την ημερομηνία της επόμενης συνέλευση μας στην οποία θα απολογίσουμε την δράση μας μέχρι τώρα και θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΜΜ

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΝΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Ενεργοί Άνεργοι, 11/11/2016

Πηγή: energoianergoi.wordpress.com - 11 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου