Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

«Αρχαιολόγοι και κοινωνία»: Στις 21 Νοέμβρη, συνάντηση με την πολιτιστική κληρονομιά!

Αναδημοσίευση από εδώ.

Ναι, η πολιτιστική κληρονομιά είναι κτήμα του λαού. Τα υλικά τεκμήρια της ιστορίας του. Αλλά πόσο την γνωρίζουμε; Πόση ζημιά έχει προκαλέσει η συστημική – και συστηματική – προσπάθεια να μας αποκόψει από αυτήν ώστε να είναι ευκολότερα «διαχειρίσιμη» από όσους την αντιλαμβάνονται ως πεδίο ατομικού κέρδους;

Ευτυχώς, οι άνθρωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αντιλαμβάνονται απόλυτα, ότι όσο σωστή και αποτελεσματική και να είναι η έρευνα και η προστασία αυτών των τεκμηρίων, παραμένει ανολοκλήρωτη όσο αυτά δεν είναι προσβάσιμα από τον φυσικό αποδέκτη τους: Την κοινωνία.

Αυτή η πεποίθηση είναι που κινεί το σημαντικό πρόγραμμα υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Αρχαιολόγοι και κοινωνία – το πολυσχιδές έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» και «υπότιτλο»: «Ανασκάπτουμε, μελετάμε, ερμηνεύουμε, δημοσιεύουμε, εκθέτουμε, προστατεύουμε, συντηρούμε, αναστηλώνουμε, εκπαιδεύουμε, προβάλλουμε, αγωνιούμε, αγωνιζόμαστε» που «τρέχει» για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλώντας τα μέλη του, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού σε μία εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο την 21η Νοεμβρίου 2016.

«Στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης των μνημείων και του έργου που συντελείται για την προστασία τους και την απόδοσή τους στην κοινωνία, το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζομένων στον πολιτισμό είναι η ίδια η δουλειά μας. Για αυτό διοργανώνουμε μια σειρά διαφορετικών εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το πολυσχιδές έργο (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κ.λπ.) που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία του για την σύγχρονη κοινωνία. Ανοίγουμε τις πόρτες των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων, των μουσείων, των αποθηκών και των εργαστηρίων συντήρησης και μιλάμε με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους, ενήλικες και μαθητές, δασκάλους και δημοσιογράφους, αγρότες, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες και … για τον τρόπο που δουλεύουμε, αλλά και για τη σημασία της δουλειάς μας για την εκπαίδευση, την οικονομία, την ανάπτυξη» εξηγούν.

Σημεώνοντας, ότι η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για όσους συμμετέχουν στις υπό συζήτηση εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.00 – 12.00

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (Βασ. Κων/νου 31, Κορωπί)

Ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας Η Αρχαιολογία ‘δικτυώνει’ τα Μεσόγεια στο Παλαιό Εμφιαλωτήριο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου και παρουσίαση του αρχαίου πατητηριού. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την
αρχαιολόγο της ΕΦΑ.ΑΝ.ΑΤ. κ. Π. Μιχαηλίδη.

Η έκθεση περιλαμβάνει ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από τις πρόσφατες ανασκαφές της ΕΦΑΑΝΑΤ, που εκτελούνται στο πλαίσιο του υποέργου «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες». Η διενέργεια 160 σωστικών ανασκαφών (2013-2016) στα 120 χλμ. που εκτείνεται το έργο ΕΣΠΑ «Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου-Παιανίας», έφερε στο φως πλήθος αρχαιολογικών θέσεων και ευρημάτων, τα οποία έρχονται να εμπλουτίσουν σημαντικά τις γνώσεις μας για την πεδιάδα των Μεσογείων, μια περιοχή με συνεχή κατοίκηση από την 6η χιλιετία έως και τον 16ο αιώνα μ.Χ. Ένα αρχαίο πατητήρι, που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της έκθεσης και εντοπίστηκε στην περιοχή ΝΑ του Αεροδρομίου, στο κέντρο της πεδιάδας των Μεσογείων, μαρτυρεί την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού στην περιοχή ήδη κατά τους αρχαίους χρόνους. Με την απόσπαση και τη μεταφορά του στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου επιτυγχάνεται η άμεση σύνδεση της αρχαίας αμπελουργίας και οινοπαραγωγής με το παρόν.

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, τηλ. 210 6625227, 210 3216700 (εσωτ. 100).

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.00 – 12.00

Αρχαιολογικός χώρος «Ρωμαϊκού Βαλανείου Ραφήνας», συμβολή οδών Ελ. Βενιζέλου και Ελευθερίας, Ραφήνα

Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του λεγομένου Ρωμαϊκού Βαλανείου της Ραφήνας – πρώτη γνωριμία με έναν αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύπτεται. Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί υπό την ευθύνη της αρχαιολόγου της ΕΦΑ.ΑΝ.ΑΤ. κ. Π. Φωτιάδη. Σε περιοχή όπου τοποθετείται ο αρχαίος δήμος του Αραφήνος, με την επέκταση του σχεδίου πόλεως της σύγχρονης Ραφήνας κατά τις δεκαετίες 1970-1980, ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαία λείψανα εκτεταμένου οικοδομικού συγκροτήματος των ρωμαϊκών χρόνων και της ύστερης αρχαιότητας. Από το 2013, σε απαλλοτριωμένο χώρο 7 περίπου στρεμμάτων, διεξάγεται συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών.

Θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στις αρχαιότητες υπό αποκάλυψη, όπως βαλανείο (με λουτρικούς χώρους, καμαροσκέπαστο διάδρομο με κλιβάνους, χώρο υποδοχής με ψηφιδωτό), μεγάλο επίμηκες οικοδόμημα υπό διερεύνηση και ποικίλοι εργαστηριακοί χώροι (ελαιοτριβείο, κεραμικός κλίβανος, δεξαμενές). Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη σημασία της προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων που αποκαλύπτονται μέσα στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό και για την απόδοσή τους, με συνέχιση και ολοκλήρωση της έρευνας, στην κοινωνία της σύγχρονης Ραφήνας.

Στη δράση είναι προσκεκλημένοι οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ραφήνας.

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, τηλ. 210 3213122 (εσωτ. 102), E-mail: efaanat@culture.gr, πληροφορίες: 2103252214, 6937075765

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, ώρα 10.00-12.00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Λατρεύοντας τον θεό Απόλλωνα» σε μαθητές της Β ́ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ανασκαφή του Νεκροταφείου Φαλήρου, ώρα 11.00-13.00

‘Το σχολείο πηγαίνει ανασκαφή’ – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μια ομάδα μαθητών επισκέπτεται την ανασκαφή του Νεκροταφείου Φαλήρου. Ξεναγούνται στο σκάμμα, στο εργαστήριο συντήρησης και στη βάση δεδομένων και ενημερώνονται για ένα σημαντικό έργο που φέρνει στο φως μια σκοτεινή πλευρά της αρχαίας Αθήνας.

Πληροφορίες: Γραφείο Εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΕΦΑΔΥΑΤ, τηλ: 210-4590707, Εύη Πίνη

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11.00

«Αρχαιολογικός περίπατος στα Μακρά Τείχη: νεκροταφεία, κτήρια και δρόμοι»

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν και να αναπλάσουν την αρχαία τοπογραφία της πεδιάδας μεταξύ της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς θα επισκεφθούν θέσεις όπου διατηρούνται όχι μόνο τμήματα των Μακρών Τειχών, αλλά και κατάλοιπα ταφικών μνημείων, κτηρίων και δρόμων που τα πλαισίωναν.

Τα Μακρά Τείχη αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα στην Αρχαία Αττική, συνδέοντας την Αθήνα με το κεντρικό της λιμάνι, τον Πειραιά. Ταυτοχρόνως συμβόλιζαν την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη.

Σημείο συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ «Ταύρος» (εκδοτήρια εισιτηρίων), ώρα συνάντησης 11:00 (διάρκεια περιπάτου περίπου 3 ώρες). Ελεύθερη συμμετοχή.

Πληροφορίες: 210 4590705, 2104590711, 2104590712,

Γιάννης Συρόπουλος, Α.Μ. Αναγνωστοπούλου, Ειρήνη Σκιαδαρέση.

E-mail: efadyat@culture.gr

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.00-14.00, Σιάτιστα Κοζάνης

«Ζωντανεύοντας τις μνήμες και τα μνημεία»

Ξενάγηση στο κοινό στα Αρχοντικά Πούλκως και Μαλιόγκα στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 9.00-15.00

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

«Ερευνώντας και αναδεικνύοντας μνημεία της Αρχαίας Θήρας – Η περίπτωση του
Ιερού της Αφροδίτης»

Επίσκεψη στο χώρο φύλαξης της αρχαϊκής Κόρης της Θήρας και ενημέρωση για την πορεία των ερευνών στην πόλη της Αρχαίας Θήρας, με επίκεντρο το ιερό της Αφροδίτης, παράλληλη παρουσίαση επιλεγμένων αντικειμένων από το ιερό που φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους. Η δράση θα υποστηριχθεί από σχετικό power – point και από ενημέρωση των επισκεπτών για τις εργασίες από αρχαιολόγο και συντηρητές της Εφορείας, θα λάβει δε χώρα στο σύνολό της στους χώρους του εργαστηρίου συντήρησης στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

(Γραφείο Κρήτης)

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 9.30-12.00

Φρούριο της Θάλασσας (Κούλες)

Ξεναγήσεις στις εκθέσεις γλυπτών και ναυαγίων στο Φρούριο της Θάλασσας (Κούλες) από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Ηρακλείου και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Γραφείο Κρήτης).

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12.00-14.00

Επίσκεψη στα Εργαστήρια Συντήρησης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη συντήρηση ενός αρχαίου ξίφους με επίχρυσο διάκοσμο, ενός παλαιοχριστιανικού αμφορέα, ενός μαρμάρινου αγάλματος, καθώς και των ρωσικών εικόνων του Ι.Ν. Αγίου Αχιλλίου. Η δράση οργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

«Ανασκάπτοντας… στις αποθήκες»

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση ευρημάτων από παλιές ανασκαφές στο Ομόλιο.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας 11.30: Παρουσίαση του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κατά τα έτη 2015-2016 από την προϊσταμένη της Εφορείας Ελισάβετ Τσιγαρίδα.

12.00: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Πέλλα. Επεισόδια μνήμης». Ομαδική έκθεσηφοιτητών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

12.30-14.00: Ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας στις εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Επίσκεψη – γνωριμία του κοινού με τα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου. Ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.00-14.00

Τζαμί Μουσταφά Μπέη.

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγο της Εφορείας.

Εφoρεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 9.00-14.00

Oθωμανικό τέμενος Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί Τρικάλων)

Ξεναγήσεις στην έκθεση που φιλοξενείται στο οθωμανικό τέμενος Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί Τρικάλων).

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.30, 11.30 και 12.30: Αίθουσα συνεδριάσεων ΠΕ Χαλκιδικής, Πολύγυρος: Παρουσίαση & προβολή στις σχολικές μονάδες Πολυγύρου της αρχαιολογικής ταινίας ‘AΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ο Σταγειρίτης’, παραγωγής της ΕΦΑ Χαλκιδικής & Αγ. Όρους.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.00: Αρχαιολογικός Χώρος Ολύνθου. Βιωματική εκπαιδευτική δράση ‘Γεύσεις ιστορίας της Ολύνθου: από το νεολιθικό χωριό στην πόλη των κλασικών χρόνων μέχρι τον βυζαντινό πύργο Μαριανών σε πρώην κτήμα της Άννας Καντακουζηνής Παλαιολογίνας» για μαθητές δ ́, ε ́ και στ ́τάξης.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.00 και 12.00: Δημοτικό Σχολείο Ποτίδαιας & Βυζαντινό Διατείχισμα Ποτίδαιας. Βιωματική εκπαιδευτική δράση ‘Ποτείδαια – Κασσάνδρεια – Νέα Ποτίδαια: οι μεταμορφώσεις μιας πόλης αποίκων και προσφύγων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα’ για μαθητές δ ́, ε ́ και στ ́ τάξης.

Επιγραφικό Μουσείο

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11.00 και 12.30

«Η σημασία των αρχαίων ελληνικών επιγραφών και το έργο του επιγραφικού»

Δύο ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από αρχαιολόγους του Μουσείου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 12.00-14.00

Ξενάγηση στην έκθεση “Ειδώλιο, ένας μικρόκοσμος από πηλό” που θα εγκαινιαστεί το 2017. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα διαδοχικά στάδια της προετοιμασίας της έκθεσης και να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου όπου γίνονται οι σχετικές εργασίες (αποθήκες, εργασίες συντήρησης, αίθουσες υπό κατασκευή).

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 11.00-12.00

Ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση. Θα ακολουθήσει περιήγηση στα εργαστήρια συντήρησης του Μουσείου και ξενάγηση του κοινού από τους συντηρητές.

Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10.00-15.00: Τμήμα Διαχείρισης Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων – «Το Αρχείο αφηγείται τις ιστορίες του: μια ημέρα στο Ιστορικό Αρχείο».

Ξενάγηση στους χώρους του Αρχείου και ειδικότερα στο εργαστήριο συντήρησης χάρτου, όπου οι εργαζόμενοι σε αυτό θα παρουσιάσουν τον τρόπο συντήρησης και αποκατάστασης παλαιού χαρτώου υλικού (έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες). Ξενάγηση στην Έκθεση «Ιστορίες επί χάρτου». Μορφές και θέματα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης είναι τόσο τα γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν τη διαδρομή της «ηρωικής» ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οπτικοακουστική προβολή βίντεο, σχετική με το έργο και τις δράσεις του Ιστορικού Αρχείου.

Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016,10.00-13.00

«Περιήγηση στα αναστηλωμένα νεώτερα μνημεία της Πλάκας»

Εκπαιδευτική περιήγηση στα αναστηλωμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού νεώτερα μνημεία της Πλάκας για τους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία» και το ευρύ κοινό. Θέμα δράσης: Η γνωριμία με την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την πολεοδομική εξέλιξη της συγκεκριμένης αθηναϊκής γειτονιάς, η παρουσίαση του αναστηλωτικού έργου του Υπουργείου Πολιτισμού στην περιοχή αυτή καθώς και η παρουσίαση των μεθόδων διάσωσης των νεώτερων κτηρίων. Μας ενδιαφέρει η καλλιέργεια διαλόγου σχετικά με την έννοια του μνημείου και τους τρόπους προστασίας του. Θα συζητήσουμε για την αρχιτεκτονική συμβίωση του αρχαιότερου με το νεώτερο και, κυρίως, θα απολαύσουμε παρέα 25 αιώνες αθηναϊκής αρχιτεκτονικής.

Σημείο εκκίνησης: Τζαμί Τσισδαράκη, Σταθμός ΗΣΑΠ Μοναστηράκι.

Πηγή: toperiodiko.gr - 18 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου