Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Επισπεύδεται το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» καταθέτοντας νέα αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια

Συγκυβέρνηση, κουαρτέτο, εγχώριο κεφάλαιο συντάσσονται σε ενιαία στρατηγική και για τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης της οικονομίας και «βιώσιμης» ανάκαμψης
Αναδημοσίευση από εδώ.

Copyright 2016 The Associated
Γ. Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, 
Ντ. Κοστέλο, Ντ. Βελκουλέσκου, εκπρόσωποι της 
Κομισιόν και του ΔΝΤ, αντίστοιχα, στο κουαρτέτο.
Σε φάση τελικής διαμόρφωσης βρίσκεται η επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία συγκυβέρνησης - κουαρτέτου, ενώ από αυτή τη βδομάδα κατατίθενται στη Βουλή σωρεία από πολυνομοσχέδια ως «προπομπός» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου. Στα σκαριά βρίσκεται και το συμπληρωματικό μνημόνιο που θα υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πλευρά του ΔΝΤ, πλάι σε αυτό με την Ευρωζώνη, ενώ την ίδια ώρα η υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους (προπαγανδιστικά η κυβέρνηση μιλά για «ελάφρυνση» αλλά μένει να το δούμε όταν γίνει) θα συνδυασθεί με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες και ειδικές ρήτρες, που έχουν στόχο την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνημένης πολιτικής, των μόνιμων, «επαναλαμβανόμενης απόδοσης», αντιλαϊκών μέτρων.

Επισπεύδουν

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ενδεχομένως και αύριο, Δευτέρα, το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ενώ την ίδια ώρα ορατό είναι και το ενδεχόμενο συμπλήρωσης των αντιλαϊκών μέτρων σε επόμενη φάση, με άξονα την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Προβλέπεται να ακολουθήσουν 12 νομοσχέδια με διάφορες «μνημονιακές υποχρεώσεις» τους, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της δεύτερης «αξιολόγησης», με στόχο τουλάχιστον το πρώτο πακέτο μέτρων να έχει ψηφιστεί έως τις 3 Δεκέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπό διαμόρφωση νέο αποκαλούμενο «σύστημα Πρόνοιας» φέρνει στην πρώτη γραμμή του «σφαγείου» την παραπέρα συρρίκνωση ή και κατάργηση στα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που αποδίδονται στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, στο όνομα της εφαρμογής των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», ώστε να κοπούν, αλλά και να καταλήξουν με βάση κριτήρια ποιοι θα το παίρνουν, μειώνοντας τον αριθμό αυτών στους οποίους θα το αποδώσουν κάτω απ' αυτούς που το έχουν ανάγκη. Προλειαίνοντας το έδαφος για τα περαιτέρω, το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες «επισκόπησης» δαπανών, προκειμένου να εντοπίσει «κωδικούς» στους προϋπολογισμούς από τους οποίους μπορεί να περικόψει μεγαλύτερα κονδύλια, μόνιμου χαρακτήρα και «επαναλαμβανόμενης απόδοσης», δηλαδή επιδόματα τα οποία δίνονται τακτικά και περιοδικά και όχι εφάπαξ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2017 εστιάζουν στο νευραλγικό κλάδο της Ενέργειας, καθώς και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της κρατικής συμμετοχής σε βασικές υποδομές, όπως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Επίσης, στο «τραπέζι» παραμένουν ζητήματα όπως η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για το 2018 με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, η διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων και τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» για τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα «βιώσιμες» επιχειρήσεις κ.ά.

Νέες παρεμβάσεις προχωρούν και στην κρατική διοίκηση, που θα περιλαμβάνουν τις «αλλαγές» στα ειδικά μισθολόγια,(στρατιωτικοί κ.λπ.), το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας κ.ά.

Συνθλίβουν το λαό στις «Συμπληγάδες» του κρατικού χρέους

Παράλληλα, το ΔΝΤ, περί τα μέσα του Δεκέμβρη, αναμένεται να δημοσιοποιήσει την «έκθεση βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, με βάση τη δική του «παράλληλη αξιολόγηση» που έχει διενεργήσει στην ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, πέρα από τα χτυπήματα στα Εργασιακά, έχει αναλάβει και το ρόλο του «λαγού» σε ό,τι αφορά την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τη σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, ετοιμάζει τη δική της «έκθεση βιωσιμότητας», που, κατά τις πληροφορίες, θα δημοσιοποιηθεί σε επόμενη φάση, εν αναμονή των αποφάσεων και των αντιλαϊκών παζαριών γύρω από τον τρόπο διαχείρισης του κρατικού χρέους αλλά και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ, με στόχο τη διοχέτευση φτηνής ρευστότητας και κεφαλαίων προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Η ΕΚΤ έχει κατ' επανάληψη αναφέρει ότι αυτή η υπόθεση προϋποθέτει το χαρακτηρισμό του χρέους ως «βιώσιμου», αλλά με βάση δική της εκτίμηση.

Την ίδια ώρα, στην προσεχή συνεδρίαση (5/12) του Γιούρογκρουπ, αναμένεται να συζητηθούν οι «βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις» για την «ελάφρυνση» του χρέους. Μάλιστα, σύμφωνα με εξεταζόμενα σενάρια, οι εν λόγω ρυθμίσεις, ακόμη και για την υπό διαμόρφωση «βραχυπρόθεσμη» μορφή τους, θα συνδεθούν με νέα αντιλαϊκά «ορόσημα» και με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, στη διετία 2017 - 2018.

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενη δεκαετία», επανέλαβε, προχτές Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα», και πρόσθεσε πως απομένει ακόμη δρόμος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά, το δημόσιο τομέα και τη «ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς», που «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη». Όπως είπε, σε περίπτωση που δοθεί η ελάφρυνση χρέους, δεν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Σε σύμπλευση με την πλευρά του ΔΝΤ, ο Β. Σόιμπλε έδειξε το δρόμο για την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας, λέγοντας πως οι Έλληνες «έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, συνέδεσε τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις (μέχρι το 2018) για το κρατικό χρέος με την εφαρμογή της επόμενης δέσμης με τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα. Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloοmberg», υπογράμμισε πως αν υπάρξει συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στο Γιούρογκρουπ (5/12), που περιλαμβάνουν και τα Εργασιακά,«τότε όλες οι συζητήσεις για το χρέος μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν».

«Χρειάζεται να κάνεις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα φέρει την ανάπτυξη και αυτό θα ξεκλειδώσει τα μέτρα (για το κρατικό χρέος) για τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», υπογράμμισε, δηλώνοντας «πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε εκεί και μετά θα είναι σχετικά ήπια η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος». Σύμφωνα με τον Βίζερ, το κλείσιμο της συμφωνίας απαιτεί τη συμμετοχή και του ΔΝΤ: Ενας όρος για τις συζητήσεις «είναι ότι δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι επίσης και πρόγραμμα του ΔΝΤ».

«Μέχρι τα μπούνια» στην υπηρεσία του εγχώριου κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση, το κουαρτέτο και το εγχώριο κεφάλαιο συντάσσονται σε ενιαία στρατηγική και σε ό,τι αφορά την εμπέδωση του κλίματος της «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», ως απαραίτητου όρου και αναγκαίας προϋπόθεσης για τη «σταθεροποίηση» της οικονομίας και για τη «βιώσιμη» ανάκαμψη. Διαδοχικοί κρίκοι σε αυτήν τη διεργασία, όπως την περιγράφουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, με επόμενα βήματα την έναρξη μιας «εμπεριστατωμένης συζήτησης» σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, με στόχο, όπως λένε, τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη», με ορόσημα τη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την έξοδο για νέα κρατικά δάνεια στις «αγορές» και την... «έξοδο» από το μνημόνιο με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, «η αποτυχία να υπάρξει ένας ενάρετος κύκλος ανάκαμψης, στον οποίον θα δοθεί ώθηση από την ελάφρυνση χρέους, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάτι που θα είναι μειονέκτημα τόσο για εμάς όσο και για τους πιστωτές».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πάντα, σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική, υποτάσσονται στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, πολιτική που έχει ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ο Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, υπογράμμισε: «Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Μάρτιο και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018».

Ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας και προς την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσει θετική στάση σε όφελος του κεφαλαίου, ουσιαστικά, διαμήνυσε την απόφαση της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει και να διατηρήσει τα μόνιμα, «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» αντιλαϊκά μέτρα. Όπως είπε, η «Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν επιτύχει την ελάφρυνση χρέους. Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».
Α. Σ.

Πηγή: rizospastis.gr - 20 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου