Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Χίος: Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας μετά την πρώτη βροχή

Αναδημοσίευση από εδώ.
ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: politischios.gr

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης επικρατούν στον καταυλισμό της Σούδας στην Χίο, μετά την πρώτη βροχή που έπεσε χθες Παρασκευή,

To politischios.gr σε ρεπορτάζ περιγράφει εικόνες ντροπής με ανθρώπους να κοιμούνται πάνω σε παλέτες που μεταφέρονται ψάρια, μικρά παιδιά να κυκλοφορούν χωρίς παπούτσια ανάμεσα σε λάσπες και χώματα, στρώματα τοποθετημένα πάνω σε λασπόνερα, βρεγμένα ρούχα απλωμένα πάνω στα τύχη του κάστρου και όχι μόνο.



Μερικές μικρές διάσπαρτες εστίες φωτιάς αποτελούν το μοναδικό μέσο θέρμανσης προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό.


Μία απλή επίσκεψη στον χώρο είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς ότι ακόμα και οι παραγκουπόλεις της Βραζιλίας φαντάζουν πολυτελείς απέναντι σε αυτό που βιώνουν καθημερινά οι μετανάστες στη Σούδα.


Δύο – τρεις εργαζόμενοι σε Μ.Κ.Ο., απλοί παρατηρητές απέναντι στην αθλιότητα, στέκονται μέσα στους οικίσκους που απέμειναν μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, αρνούμενοι να μιλήσουν σε οποιονδήποτε τους απευθύνει ερώτηση. «Κανονικά δεν επιτρέπεται να είστε εδώ», είναι το μοναδικό που λένε σε όποιον επιχειρήσει να φωτογραφίσει τον χώρο αναδεικνύοντας την αθλιότητα που επικρατεί σε έναν καταυλισμό που αν υπήρχε κράτος πρόνοιας θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού.

Όμως η πρώτη βροχόπτωση έφερε στην επιφάνεια τον επόμενο προβληματισμό, που έχει να κάνει με την υγεία όσων προσφύγων και μεταναστών διαμένουν στον καταυλισμό. Ήδη μερικά από τα παιδιά, των οποίων τα ρούχα βράχηκαν εκδήλωσαν συμπτώματα πυρετού. Αγανακτισμένοι γονείς αναζητούσαν γιατρό και βοήθεια απεγνωσμένα. «Πάρτε μας από εδώ», έλεγαν και ξανάλεγαν σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση.



Πηγή: iefimerida.gr - 5 Νοέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου