Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Αίτημα κατοίκων για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Ευμένους

Χωρίς κατάληξη το επανέφεραν οι κάτοικοι στο Δημοτικό Συμβούλιο 


ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ


Για Τρίτη φορά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα της Τετάρτης 7.12.2016 τέθηκε το θέμα της απομάκρυνσης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας Wind που είναι τοποθετημένη σε οίκημα στην οδό Ευμένους 112. 

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων έλαβε τον λόγο και εξέφρασε την δυσαρέσκεια των κατοίκων για την «αναιμική» αντιμετώπιση του προβλήματος από την δημοτική Αρχή αλλά και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων στον μήνα που μεσολάβησε μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μόνο οι υπογραφές των κατοίκων πολλαπλασιάστηκαν με ταχύτητα μέσα στο μήνα αφού από 400 αυτή την φορά άγγιξαν τις 900.

Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, τους παρευρισκόμενους "ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το πρόβλημά σας, συγγνώμη το πρόβλημα μας, παρόλα αυτά θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια". Το λεκτικό σφάλμα του δημάρχου (που εύλογα επέφερε και γιουχαίσματα) αλλά και ο χρόνος που έχει περάσει δείχνει ότι ως τώρα -μάλλον- δεν έχει καταβληθεί καμία προσπάθεια.

Είναι γεγονός πως το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας επανέρχεται. Η άναρχη τοποθέτηση των δικτύων δημιουργεί πολλά ερωτήματα στους περίοικους καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην επιστημονική κοινότητα για την επικινδυνότητα από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Σε πυκνοκατοικημένο δομικό ιστό περίπου ανά 1 χιλιόμετρο πρέπει να υπάρχει αναμεταδότης - κεραία του εκάστοτε δικτύου για να υπάρχει επαρκές σήμα. Δεδομένου της αυξημένης χρήσης των κινητών και της άναρχης δόμησης στην πόλη, η ανάπτυξη του δικτύου αποτελεί σημείο ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών και δημιουργεί εντάσεις στους "γείτονες" της κάθε κεραίας.

Αναγνωρίζουμε ως συλλογικότητα πως το θέμα της χρήσης της κινητής τηλεφωνίας και κατά συνέπεια η ανάπτυξη του δικτύου εντός της πόλης δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί επαρκώς μεταξύ των κατοίκων. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα μιας γειτονιάς να μην επιθυμεί την τοποθέτηση κεραιών επί των χώρων κατοικίας και των κοινοχρήστων δομών (π.χ. σχολείων) κ.λπ. ακόμη και αν αυτές είναι σύννομες.

Έχουμε την αίσθηση πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει την "καυτή πατάτα" και αποφεύγει να πάρει θέση και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Θεωρούμε πως αν η γειτονιά επιθυμεί την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας  αυτή πρέπει να γίνει και πράξη.

13 Δεκεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου