Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Πως ο πάλαι ποτέ λαϊκός θεσμός της αυτοδιοίκησης οδηγείται στην απαξίωση

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Ως φαινόμενα διάλυσης και πλήρους απαξίωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν μπορούσε να βρεθεί σε απαρτία. Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2016 ξεκίνησε την συνεδρίαση του με μια ώρα καθυστέρηση αφού ήταν αδύνατο να παραβρεθούν 22 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους για να υπάρχει απαρτία και να ξεκινήσει η συνεδρίαση! 


Δεν είναι πρώτη φορά που παρουσιάστηκε δυσκολία να σχηματιστεί απαρτία και να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που απουσιάζουν κατά εξακολούθηση από τις συνεδριάσεις. Τελευταία, συνηθίζεται να σχηματίζεται έστω και οριακά στην αρχή απαρτία και στη συνέχεια αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι να αποχωρούν με συνέπεια οι αποφάσεις για την τύχη της πόλης και την ζωή των πολιτών να λαμβάνονται από 12-15 δημοτικούς συμβούλους! Η πρακτική αυτή σε καμία περίπτωση δεν προάγει την δημοκρατία, απεναντίας ευνουχίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς στην λειτουργία αποφάσεων. 

Ο περιορισμένος αριθμός των παριστάμενων δημοτικών συμβούλων, διευκολύνει την δημοτική αρχή και το Δήμαρχο κ. Κατωπόδη, -έχει χάσει την πλειοψηφία στο ΔΣ μετά την ανεξαρτητοποίηση δημοτικών συμβούλων από την Στάση Βύρωνα- αφού αποφασίζουν ελάχιστοι παρόντες σύμβουλοι και πολλές φορές εισάγονται με έντεχνο τρόπο σοβαρά θέματα ως έκτακτα και παίρνονται σοβαρές αποφάσεις. Με αυτό τον τρόπο στη συνεδρίαση της Δευτέρας αποφασίστηκε να καταθέσει ο Δήμος πρόταση χρηματοδότησης (1,3 εκ. ευρώ) για αγορά κάδων και μηχανημάτων (κομποστοποίηση κλπ) που θα αλλάξει εν μέρει τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας, χωρίς πρώτα να έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη εάν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, που θα πηγαίνουν τα απορρίμματα αυτά, που θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα κλπ. Με την χρηματοδότηση αυτή επιχειρείται να εφαρμοστεί ένα μέρος από τα όσα περιλάμβανε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το όποιο δεν μπόρεσε να περάσει η δημοτική αρχή πριν ένα χρόνο εξ αιτίας της αντίθεσης των εργαζομένων και όλης της αντιπολίτευσης. 

Με την ίδια απαξιωτική λογική η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει και την επιτροπή διαβούλευσης πολιτών και φορέων αφού ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, όπως και ποτέ από τη σημερινή δημοτική αρχή δεν τοποθετήθηκε συνήγορος του δημότη. 

Το πρόβλημα της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αναδεικνύει και την προσωπική ευθύνη κάθε δημοτικού συμβούλου αφού από την στιγμή που επιλέγει να είναι υποψήφιος και εκλέγεται από το λαό οφείλει να είναι παρών στις συνεδριάσεις. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που είναι παρόντες αλλά στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν. Παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις απλά και μόνο για να διευκολύνουν στην ψήφιση των αποφάσεων σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρχηγών. Τέλος, παρουσιάζονται συχνά φαινόμενα ανούσιας φλυαρίας παραταξιακού χαρακτήρα, τοποθετήσεις που οδηγούν σε εξαντλητικές μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει τι τελικά ψηφίζει. 

Με το νομικό και θεσμικό πλαίσιο (Καλλικράτης) που λειτουργεί ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο, οι υπερεξουσίες του Δημάρχου, η απαξία που αρκετές φορές συναντούν οι πολίτες όταν θέλουν να θέσουν τα αιτήματα τους, η αλαζονεία και ειρωνεία που χαρακτηρίζει συχνά δημοτικούς παράγοντες, οι υπεκφυγές της εξουσίας έναντι των προβλημάτων των πολιτών και τέλος η αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική της δημοτικής αρχής που στοιχίζεται και λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κεντρικής υποταγμένης εξουσίας, είναι στοιχεία που σπρώχνουν τους πολίτες, - δυστυχώς- να μην συμμετέχουν και να αδιαφορούν για τα όσα γίνονται στο «ναό» της δημοκρατίας του Δήμου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανταπέδωσε στην δημοτική αρχή την ίδια απαξιωτική στάση, με την απουσία της από τις συζητήσεις στο κάλεσμα του Δημάρχου τον προηγούμενο Σεπτέμβρη στις περιοδείες που πραγματοποίησε σε γειτονιές της πόλης. 

Δεκέμβρης 2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου