Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η Google φιμώνει τους υπαλλήλους της... απαγορεύοντας να γράψουν ακόμη και μη εγκεκριμένη, από αυτήν, λογοτεχνία!

Αναδημοσίευση από εδώ.

Ένα μικρό «παράθυρο» που φωτίζει μια χαρακτηριστική πλευρά της εργασιακής «γαλέρας» η οποία κυριαρχεί στα μεγάλα μονοπώλια άνοιξε με μια μήνυση εναντίον του διαδικτυακού κολοσού της Google από εργαζόμενούς της, οι οποίοι την κατηγορούν ότι τους απαγορεύεται να μιλούν και να γράφουν για οτιδήποτε δεν εγκρίνει η εταιρεία.

Όπως προκύπτει από την μήνυση, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η εταιρεία – καταπατώντας κάθε ανθρώπινο και πολιτειακό δικαίωμα – απαγορεύει στους υπαλλήλους της να μοιράζονται ανησυχίες με συναδέλφους τους, μετόχους της εταιρείας ή τα ΜΜΕ, ενώ άλλος υπάλληλος την κατηγορεί σε ξεχωριστή προσφυγή ότι διατηρεί ένα «κατασκοπευτικό πρόγραμμα» για να προλαμβάνει διαρροές.

Στην ομαδική αγωγή που κατατέθηκε την Τρίτη σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρεται, ότι οι εμπιστευτικές συμφωνίες που είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία στην ουσία απαγορεύουν στους εργαζόμενους να πουν οτιδήποτε για την Google, ακόμα και μεταξύ τους. Ο ορισμός περί του τί υποπίπτει στην κατηγορία μη μεταβιβάσιμης και εμπιστευτικής πληροφορίας είναι, σύμφωνα με την εταιρεία όπως αναφέρει η αγωγή, «κάθε πληροφορία, χωρίς όριο, σε οποιαδήποτε μορφή που αφορά την Google ή τις εργασίες της Google που δεν είναι γενικά γνωστές».

Η αγωγή αναφέρει ότι οι εμπιστευτικές συμφωνίες παραβιάζουν πολιτειακούς νόμους που προστατεύουν το δικαίωμα των εργαζομένων να συζητήσουν τους μισθούς τους ή να δώσουν πληροφορίες σε κυβερνητικούς οργανισμούς.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», στον πυρήνα της καταγγελίας βρίσκεται το γεγονός, ότι η «πολιτική εμπιστευτικότητας» της Google αποτρέπει τους εργαζόμενους από την άσκηση των δικαιωμάτων έκφρασης λόγου που προστατεύονται, τόσο συνταγματικά, όσο και από την ομοσπονδιακή και πολιτειακή νομοθεσία.

Σε πρόγραμμα κατάρτισης της εταιρείας, οι εργαζόμενοι προειδοποιούνται να μην στέλνουν email που να γράφουν φράσεις όπως «νομίζω ότι παραβιάζεται η τάδε νομοθεσία» ή σύμβαση. Το ίδιο πρόγραμμα «συμβουλεύει» του εργαζόμενους να μην είναι ειλικρινείς όταν μιλούν με τους δικηγόρους της Google για επικίνδυνα προϊόντα ή παραβιάσεις του νόμου.

Οι απαγορεύσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Guardian», η εταιρεία φτάνει μέχρι το σημείο να απαγορεύει στους εργαζόμενους να γράφουν ακόμη και λογοτεχνία. Μεταξύ άλλων, η εργασιακή πολιτική της Google απαγορεύει στους εργαζόμενους να γράφουν μυθιστορήματα με ήρωα ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας στη Silicon Valley, εκτός αν η Google δώσει προηγούμενη έγκριση τόσο για την ιδέα του βιβλίου όσο και για το τελικό σχέδιο…

Το ότι εκπρόσωπος της Google χαρακτήρισε τις κατηγορίες «αβάσιμες» και ότι οι συμφωνίες «εμπιστευτικότητας» έχουν σχεδιαστεί για να «προστατέψουν ευαίσθητες πληροφορίες» προφανώς περιμένει κάποιον να το πιστέψει…

Πηγή: toperiodiko.gr - 22 Δεκέμβρη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου