Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ξεκινούν από σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους με δίκαια αιτήματα για την επιβίωσή τους

Αναδημοσίευση από εδώ.

Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 23 Γενάρη, οι μικρομεσαίοι αγρότες το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, που άρχισαν πριν από τρεις περίπου μήνες με κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις, αυξάνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να την αναγκάσουν να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν στην ίδια τη επιβίωσή τους.

Στο στόχαστρο της πάλης, βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία, με τα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και των μνημονίων υπέρ του κεφαλαίου, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα, τον αφανισμό, των μικρομεσαίων αγροτών. Αντίπαλοι της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο της, κερδοσκοπούν σε βάρος της, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι τράπεζες που με τα υψηλά επιτόκια και τα πανωτόκια της «πίνουν το αίμα». Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα στη χώρα μας που εφαρμόζουν και στηρίζουν την ΚΑΠ και, γενικότερα, μια πολιτική, η οποία, προκειμένου να εξυπηρετήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, τη φτώχεια και στην εξαθλίωση,

Σύμμαχοί της είναι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που δέχονται την ίδια σφοδρή επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου κι αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλα προβλήματα επιβίωσης. Σ΄ αυτή τη συμμαχία στηρίζεται για να έχει τη δύναμη και την προοπτική που χρειάζεται ο αγώνας της, ενώ πριν ακόμα στηθούν τα μπλόκα, ξεκίνησε να εκδηλώνεται η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως, από τα ναυεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ,ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη

Με καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις αγροτικών συλλόγων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα εντείνονται οι προετοιμασίες της μικρομεσαίας αγροτιάς σ' όλη τη χώρα για στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τη Δευτέρα 23 Γενάρη.

Η απόφαση για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων πάρθηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε στα μέσα Δεκέμβρη στη Λάρισα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη Θεσσαλία, όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες των νομών στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και στα Φάρσαλα, το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, θα στηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 26 Γενάρη, επειδή η κακοκαιρία που συνεχίζεται σε πολλές περιοχές, εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα.

Από την Κυριακή 22 Γενάρη τα τρακτέρ βγαίνουν στις πλατείες των χωριών. Την Πέμπτη, οι αγρότες από τα χωριά του νομού Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν, μαζί με τα τρακτέρ τους, στις 10:30 π.μ., στον κόμβο της Ιτέας, και θα κατευθυνθούν προς τον κόμβο της Νίκαιας. Εκεί θα φτάσουν και οι αγρότες των Τρικάλων που θα συγκεντρωθούν έξω από το Μεγαλοχώρι, στο δρόμο Τρικάλων - Λάρισας και οι αγρότες από τα χωριά των Φαρσάλων και κι άλλων χωριών του νομού Λάρισας.

Οι αγρότες των χωριών των επαρχιών Τυρνάβου και Ελασσόνας θα στήσουν σήμερα Δευτέρα 23 Γενάρη μπλόκο στην διασταύρωση Αργυροπουλίου (Μελούνα), με την προσυγκέντρωση των τρακτέρ να γίνεται στο Δαμάσι, ενώ αγρότες της Μαγνησίας προσανατολίζονται για μπλόκο στο Αερινό

Επίσης μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Αγρίνιο: Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ
  • Αίγιο: Στις 10 π.μ. Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και θα προχωρήσει σε μπλόκο στην Εθνική Οδό.
  • Αργολίδα: Στις 12 το μεσημέρι θα παρατάξουν τα μηχανήματα στην πλατεία της Αγίας Τριάδας και ύστερα με κομβόι, θα στηθεί το μπλόκο στην ΕΟ Άργους- Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού. 
  • Άρτα: Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας προετοιμάζεται για το στήσιμο του μπλόκου στη Γέφυρα της Αρτας.
  • Βόνιτσα: Ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας καλούν σήμερα Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στη Βόνιτσα.
  • Ζάκυνθος: Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αγροτών Ζακύνθου καλεί στις 23/1 σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στη Λούμπα, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
  • Ηλεία: Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας θα στήσουν μπλόκο την ίδια μέρα στο Λατίφι Αμαλιάδας.
  • Ηράκλειο: Στις 10 π.μ. μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων από το Σύλλογο Αστερουσίων και στις 10.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου από τους αγροτικούς συλλόγους Ηρακλείου, Καζαντάκη, Αρχανών και Αρκαλοχωρίου
  • Θεσσαλονίκη: Συνεταιρισμοί και Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής θα στήσουν μπλόκο στα Μάλγαρα.
  • Κατερίνη: Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών, ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης και ο Αγροτικός Σύλλογος Βροντούς καλούν τους αγρότες να συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους στο στήσιμο του μπλόκου στην Εθνική Οδό στη γέφυρα στην είσοδο της Κατερίνης.
  • Κιάτο: Στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση στο Λιμάνι του Κιάτου και μετά με κομβόι θα στήσουν μπλόκο στην Αγροτική Τράπεζα Πειραιώς Κιάτου (πρώην Αγροτική)
  • Κοζάνη: Η Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο Αργους Ορεστικού, καλούν τους αγρότες σε συγκέντρωση, σήμερα Δευτέρα στις 11 το πρωί, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στηνΚοζάνη.
  • Λέσβος: Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην Καλλονή
  • Μεσσηνία: Προσυγκέντρωση των αγροτικών μηχανημάτων στο σταθμό της Μεσσήνης με σκοπό το στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Αθηνών - Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού
  • Νάουσα: Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, σήμερα Δευτέρα 23/1, στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους, να συμμετάσχουν στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση Νάουσας.
  • Πέλλα: Σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο Γυψοχωρίου στην Πέλλα, σήμερα Δευτέρα, καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα».
  • Πρέβεζα: Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που είχε προκύψει κατά τη διάρκεια των περσινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, καλούν σε συμμετοχή στο μπλόκο στο Λούρο.
  • Ροδόπη: Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Καλλίστης και Περιφέρειας καλεί τη Δευτέρα σε στήσιμο μπλόκου στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής - Ξάνθης, στο ύψος της Νέας Καλλίστης.
  • Φθιώτιδα: Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανθήλης - Λαμίας, Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και η Διοικούσα Επιτροπή του υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου των χωριών της λίμνης Ξυνιάδος Δομοκού θα κατέλθουν σε κοινό μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης.
  • Χανιά: Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, οπότε και θα συζητηθεί το στήσιμο μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνουν: η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Πιερίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Άρτας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσιών, Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, το Συντονιστικό Μπλόκο Ανθήλης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, o Aγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα» Πέλλας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», οι Αγροτικοί Σύλλογοι Κατούνας και Ακτίου - Βόνιτσας, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών ΣυλλόγωνΝ.Πρέβεζας και η Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Λούρου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Θερμού - Καινούργιου - Παναιτωλίου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, οι αγροτικοί Σύλλογοι Θέρμου - Καινούργιου - Παναιτωλίου.

Τα βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης

Τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και της ΚΑΠ που εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, είναι:

Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για την Ασφάλιση - Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.

Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.

Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Για τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.

Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Άλλες δίκαιες διεκδικήσεις

- Κατάργηση του φόρου στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση

- Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες τον χρυσοπληρώνουν με πολύ υψηλά ασφάλιστρα, αρνείται να αποζημιώσει, καθώς και στις συνέπειες του εμπάργκο από τη Ρωσία που έπληξε, κυρίως, παραγωγούς φρούτων.

- Να καθοριστεί ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το χρηματικό ποσό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.

- Να μην μπει το πρόσθετο, «περιβαλλοντικό», τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.

- Να μην εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους του ΟΓΑ συνεχίζουν να καλλιεργούν και να διατηρούν τα δικαιώματα, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή αγροτική σύνταξη.

πηγή 902.gr

Πηγή: ertopen.com - 23 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου