Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ο Τραμπ ενέκρινε την κατασκευή πετρελαιαγωγών που μπλόκαρε ο Ομπάμα

Αναδημοσίευση από εδώ.
Υπογράφοντας τα σχετικά διατάγματα | AP Photo/Evan Vucci

Την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL, που θα συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ, και εκείνου στη Βόρεια Ντακότα ενέκρινε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ εξοργίζοντας τους οικολόγους. Τα δύο έργα είχαν μπλοκαριστεί μετά τις ιστορικές διαμαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών.

Η πορεία που θα ακολουθούσε ο αγωγός στην Ντακότα, ο οποίος θα μεταφέρει αργό στο Ιλινόι και από εκεί στον Κόλπο του Μεξικού, είχε σταματήσει τον Δεκέμβριο χάρη στις μεγάλες κινητοποιήσεις από Ινδιάνους της περιοχής και οικολόγους.

Όμως, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τα εκτελεστικά διατάγματα προχωρώντας σε μία κίνηση κατά του οφέλους των γηγενών, όπως άλλωστε είχε δηλώσει πριν εκλεγεί και εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.

Άλλωστε, θυμίζουμε ότι την ίδια ώρα που ο Τραμπ ορκιζόταν την Παρασκευή αναλαμβάνοντας επίσημα τα καθήκοντά του, νέο κύμα αστυνομικής καταστολής σημειώθηκε στη Ντακότα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ίδιος υποστήριξε η κυβέρνησή του «θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους» κατασκευής του αγωγού Keystone XL, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν «πολλές θέσεις εργασίας, 28.000 θέσεις, θαυμάσιες δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα». Το έργο είχε μπλοκαριστεί από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου περιλαμβάνεται επίσης ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι στους αγωγούς που κατασκευάζονται στο αμερικανικό έδαφος θα πρέπει να χρησιμοποιείται χάλυβας αμερικανικής προέλευσης.

Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα με το οποίο επισπεύδονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και η έγκριση έργων υποδομών υψηλής προτεραιότητας. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την κατασκευή αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών. 

Προσφυγή από τον «Όρθιο Βράχο»

Την έντονη διαμαρτυρία της εξέφρασε η φυλή των Σιού του Όρθιου Βράχου και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου. «Βιαστική και ανεύθυνη» χαρακτήρισε την ενέργεια ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη φυλή.

Σε ανακοίνωσή της η φυλή τόνισε ότι ο αγωγός, κόστους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μολύνει τα αποθέματα νερού όχι μόνο των Αμερινών που ζουν στην περιοχή αλλά και όλων των Αμερικανών.

Επαναλαμβάνει δε ότι ο αγωγός θα περάσει από ιερούς τόπους για τους Αμερικανούς, όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοί τους, ενώ ταυτόχρονα θα απειλήσει τις πηγές πόσιμου νερού.


Από την πλευρά της, η καναδική κυβέρνηση του Καναδά χαιρέτισε την απόφαση του Τραμπ για τον αγωγό Keystone XL. Στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί αντέδρασαν με ενθουσιασμό.

Ωστόσο, ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος και Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές κατήγγειλαν ομόφωνα την ατυχή πρωτοβουλία του προέδρου. 

Ο Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής και πρώην αντίπαλος της Κλίντον στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, τόνισε ότι ο «Τραμπ αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Αμερικανών κι έδωσε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων αντί να δώσει (προτεραιότητα) στο μέλλον του πλανήτη μας».

Για την οργάνωση «Φίλοι της Γης» ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κατέδειξε σαφώς «την υποταγή του στους πετρελαϊκούς ομίλους και τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ» εις βάρος «της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».

Απαγορεύεται η ενημέρωση

Στο μεταξύ, ο ακροδεξιός μεγιστάνας απαγόρευσε σε υπαλλήλους της αμερικανικής υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος να ενημερώνουν δημοσιογράφους για νέες συμβάσεις, επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις.

Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται στο προσωπικό να δημοσιεύει δελτία Τύπου, να κάνει αναρτήσεις στο μπλογκ και τα social media του Οργανισμού, σύμφωνα με το Associated Press.

Η υπηρεσία δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα και μηνύματα, που της ζητήσουν κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: efsyn.gr - 24 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου