Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Πρόγραμμα «φάντασμα» η ”Βοήθεια στο Σπίτι”. Όλο το παρασκήνιο

Αναδημοσίευση από εδώ.

Πρόγραμμα «φάντασμα» η”Βοήθεια στο Σπίτι”. Όλο το παρασκήνιο
Της Νικολέτας Ντάμπου 

Πρόγραμμα «φάντασμα» φαίνεται να είναι σήμερα η “Βοήθεια στο Σπίτι” στον Βύρωνα, το οποίο υπάγεται στην Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου και λειτουργεί εκτός νομοθετικού πλαισίου, όπως διαπίστωσε το www.life2day.gr μέσα από την ερευνά μας . 

Για το συγκεκριμένο θέμα μιλούν στο www.life2day.gr ο εκπρόσωπος των "Πολιτών του Βύρωνα" κ. Κοσμάς Τσιάκαλος αλλά και η κ. Κική Βαγγελή διευθύντρια της υπηρεσίας Πρόνοιας Κοινωνικής Υγείας στον Δήμο Βύρωνα καθώς και ο υπεύθυνος του κοινωνικού φαρμακείου κ. Βασίλης Σουλιώτης. 

Διαφορετική εικόνα έχουν για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" οι πολιτικοί προϊστάμενοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά από τους υπάλληλους αλλά και τους πολίτες που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του. Μεγάλα κενά εντοπίζονται, ενώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα καθώς από τι φαίνεται το πρόγραμμα υπολειτουργεί, εξυπηρετώντας πολιτικά συμφέροντα. Διαφάνεια ,αξιοκρατία αλλά και αποτελεσματικότητα του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι" ζητούν οι κάτοικοι του Βύρωνα από τον Δήμο τους αφού οι πολιτικοί προϊστάμενοι σκίζουν τα ιμάτια τους ότι είναι αδιάκοπη η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω του εν λόγω προγράμματος, ενώ οι υπάλληλοι του Δήμου αλλά και οι δημότες, δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του προγράμματος. 

Να θυμίσουμε, ότι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και ανθρώπους με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα. Με προτεραιότητα όσους ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή το εισόδημά τους, δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους… Έως και σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται μέσον προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των Υπουργείων εσωτερικών, εργασίας και της ΕΕΤΑΑ Α.Ε και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Με βάση των στοιχείων της ΕΕΤΑΑ Α.Ε υπάρχουν περίπου 879 δομές "βοήθειας στο σπίτι" στην χώρα. Οι ωφελούμενοι είναι περίπου 80.000. Ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται περίπου στα 3.763 άτομα οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσο ΑΣΕΠ από το 2002. 

Πολίτες του Βύρωνα 

Οι "Πολίτες του Βύρωνα", μια συλλογικότητα με ποικιλόμορφη δράση στα κοινωνικά ζητήματα της πόλης, αναρωτιούνται για το αν έχει διακοπεί η λειτουργία του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι" αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του αφού δεν το βλέπουν να εφαρμόζεται .Ο κ. Κοσμάς Τσιάκαλος εκπρόσωπος των "Πολιτών του Βύρωνα" μιλώντας στο www.life2day.gr υποστηρίζει ότι «ο κόσμος έχει πλήρη άγνοια του προγράμματος και μιλάμε για ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη την λειτουργία του προγράμματος αυτού. δεν ξέρουμε σε ποιόν να απευθυνθούμε και όταν κάποιοι έχουν απευθυνθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου γι αυτό το θέμα οι απαντήσεις που έχουν λάβει είναι αόριστες όπως "πιθανόν να μπείτε σε λίστες αναμονής" αλλά και "πιθανόν να συζητήσετε με τον διευθυντή ή με τον Αντιδήμαρχο", το οποίο παραπέμπει σε μια λογική μάλλον μιας ιδιότυπης πολιτικής συναλλαγής και όχι στην λειτουργία ενός προγράμματος το οποίο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Το μόνο που έχουμε δει είναι το αυτοκινητάκι του "βοήθεια στο σπίτι" που είχε αγοραστεί από το ΕΣΠΑ». 

Επιπροσθέτως ο υπεύθυνος του κοινωνικού φαρμακείου του Βύρωνα κ. Βασίλης Σουλιώτης σημειώνει στο www.life2day.gr ότι «έχουν κάνει στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου, ένα δωμάτιο στο οποίο υποτίθεται ότι εκεί στεγάζεται το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι". Όμως εκεί δεν υπάρχει κανείς για να παρέχει υπεύθυνα πληροφορίες επί του θέματος. Δεν υπάρχει καμία λίστα καθημερινών επισκέψεων και γενικότερα δεν υπάρχει καμία έκθεση από τις δημοτικές αρχές του έργου που παράγει το "βοήθεια στο σπίτι" όλα αυτά τα χρόνια». 

Η Διαφορετική άποψη της διευθύντριας – υπηρεσίας Πρόνοιας Κοινωνικής Υγείας…. 

Αντίφαση δημιουργεί η απάντηση της κ. Κικής Βαγγελή διευθύντριας της υπηρεσίας Πρόνοιας Κοινωνικής Υγείας η οποία απαντά στο www.life2day.gr ότι « εμείς στον Δήμο Βύρωνα δεν έχουμε το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" ούτε έχουμε επιχορηγηθεί από ΕΣΠΑ γι’ αυτό το πρόγραμμα» ωστόσο στον Απολογισμό του 2016 του Δήμου Βύρωνα, στην ενότητα 3 που μιλάει για κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, γράφει ότι "μέσα σε όσα έχουμε κάνει συνεχίζουμε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι παρέχοντας υπηρεσίες σε ανήμπορους συμπολίτες μας με κατ’οίκον επισκέψεις http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=6811 http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=147". 

Κατόπιν έρευνας του www.life2day.gr στους πίνακες της ΕΕΤΑΑ επιβεβαιώνουμε ότι ο Δήμος Βύρωνα από το 2011 δεν έχει χρηματοδοτηθεί. Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν τελικά υπάρχει το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" σε ποια υπηρεσία του Δήμου υπάγεται και υπό ποιες συνθήκες λειτουργεί; «Το 2004 λειτούργησε για πρώτη φορά με δήμαρχο τον κ. Χαρδαλιά το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" το οποίο βασίστηκε στους υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί μέσω της δημοτικής επιχείρησης. Οι δήμαρχοι είχαν τότε τη δυνατότητα μέσω των "αμαρτωλών" δημοτικών επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν ελεύθερα κάποιους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν προσλήφθηκαν άτομα και πλαισίωσαν αυτό που λεγόταν "βοήθεια στο σπίτι". Λειτούργησε έτσι από το 2004-2010». εξηγεί στο www.life2day.gr ο κ. Χρήστος Γώγος Νευροχειρούργος, πρώην Αντιδήμαρχος του δήμου Βύρωνα και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ». 

Τι έγινε μετά το 2010; Σταμάτησε να λειτουργεί το πρόγραμμα; 

«Τον Δεκέμβριο του 2010 οι εργαζόμενοι που λειτουργούσαν αυτό το πρόγραμμα, οι οποίοι ανήκαν στην δημοτική επιχείρηση, έπαψαν να υπάρχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με αυτή την μορφή γιατί άλλαξε μορφή η δημοτική επιχείρηση, μετετράπει σε Ανώνυμη Εταιρεία, με το 99% κύριο μέτοχο τον δήμο Βύρωνα και το 1% τον δήμο Καισσαριανής .Στους στόχους της εταιρείας δεν προβλέφθηκαν οι αρμοδιότητες των εργαζομένων του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι". Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από το 2010 μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι να μην έχουν συμβάσεις. Είναι έκθετοι στον αέρα. Έκτοτε σιωπηρά λειτουργούν το πρόγραμμα . Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι 3 ή 4 άτομα που το τρέχουν ακόμα και έχουν γύρω στα 35 άτομα να εξυπηρετήσουν αλλά ουσιαστικά οι ίδιοι είναι στον αέρα», συμπληρώνει ο κ.Γώγος. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι, το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" στο Δήμο Βύρωνα υπάγεται στην Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου και λειτουργεί εκτός νομοθετικού πλαισίου. Πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται εδώ, όπως γιατί ο προηγούμενος δήμαρχος αλλά και ο σημερινός δεν νομιμοποιεί την βοήθεια στο σπίτι εντάσσοντάς το πρόγραμμα στις υπηρεσίες του δήμου; Τι συμβαίνει και λειτουργεί σιωπηρά το πρόγραμμα;

Πως προκύπτουν τα χρήματα με τα οποία πληρώνονται οι εργαζόμενοι που υποτίθεται τρέχουν ακόμα το πρόγραμμα και ποιες είναι οι ειδικότητες αυτών; Το σίγουρο είναι ότι, σε μια εποχή που τα εισοδήματα όλων έχουν υποστεί ένα τόσο σημαντικό πλήγμα από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, η λειτουργία ενός ζωτικής σημασίας προγράμματος κοινωνικής φροντίδας όπως το "βοήθεια στο σπίτι" θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για τον κάθε Δήμο αυτής της χώρας .

Πηγή: www.life2day.gr - 23 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου