Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Εκτενές ρεπορτάζ του Guardian για το «χάος» των ελληνικών νοσοκομείων

Αναδημοσίευση από εδώ.

Διόλου κολακευτικό δημοσίευμα για τα ελληνικά νοσοκομεία κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε ανταπόκριση από την Αθήνα. «Αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, αύξηση των απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων και έλλειψη σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό παραλύουν το σύστημα υγείας της Ελλάδας, καθώς η επίμονη προσήλωση στη λιτότητα σφυροκοπά τους πιο αδύναμους στην κοινωνία», αναφέρει ενδεικτικά η εισαγωγή της ανταποκρίτριας του «Guardian», χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Ελλάδα ως το πιο «χαοτικό» κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφημερίδα παραθέτει σχετικές δηλώσεις-προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου και παραπέμπει επίσης σε στοιχεία έρευνας τους Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σύμφωνα με τα οποία περίπου ένας στους δέκα ασθενείς στη χώρα κινδύνευε το 2011 και το 2012 να μολυνθεί με δυνητικά μοιραία νοσοκομειακή λοίμωξη, με σχεδόν 3.000 θανάτους να υπολογίζεται ότι οφείλονταν σε τέτοιες λοιμώξεις. Πιο συχνή ήταν η εμφάνιση των λοιμώξεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες νεογνών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Αποδίδει τα προβλήματα στις ελλείψεις προσωπικού, στην ανεπαρκή υγιεινή και στην απουσία προϊόντων καθαρισμού, ενώ σημειώνει ότι σε κάθε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα.

«Συχνά ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλοί θεωρούν πως το σύστημα υγείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διορίσει πάνω από 8.000 γιατρούς και νοσηλευτές το 2017. Παράλληλα σημειώνεται πως η κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία από το 2009 και μετά έχει περικοπεί κατά σχεδόν 1/3, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Μόνο το 2016, αναφέρει ο κ. Γιαννίκος, οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 350 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Προστίθεται ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη, ενώ παράλληλα επισημαίνονται τα όλο και πιο συχνά προβλήματα στην λειτουργία ιατρικού εξοπλισμού λόγω ελλείψεων σε ανταλλακτικά.

Ο δρ. Γιάννης Παπαδάτος που διοικεί τις μονάδες εντατικής θεραπείας σε τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας δηλώνει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται». Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει και πρόβλημα με τον εξοπλισμό, καθώς και περιοδική ανεπάρκεια αναλώσιμων υλικών.

Το δημοσίευμα σημειώνει, τέλος, ότι οι άνθρωποι του χώρου φοβούνται πως η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, με έναν άλλο γιατρό να επισημαίνει το φαινόμενο της φυγής συναδέλφων του στο εξωτερικό.

Πηγή: kathimerini.gr - 2 Ιανουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου